Η Βουλή των Ελλήνων τίμησε τον αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη

Οι εισηγητές μίλησαν για τη ζωή του μεγάλου αρχιτέκτονα, φωτίζοντας τις πτυχές του πολύπλευρου έργου του και αναδεικνύοντας τον σπάνιο χαρακτήρα του

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων Πρόσωπα Άξια Τιμής, πραγματοποίησε την Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018,  αφιέρωμα στη μνήμη του Άρη Κωνσταντινίδη, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, επί της οδού Πειραιώς.

Αμαλία Κωτσάκη, καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης με θέμα «Η αρχαϊκότητα στο έργο του Άρη Κωνσταντινίδη, συμμετείχε στην ημερίδα ανάμεσα στους λοιπούς εισηγητές: Ελένη Λιβάνη – αρχιτέκτονα υποψήφια διδάκτορα ΕΜΠ, Σταύρο Πετσόπουλο εκδότη εκδόσεων ΑΓΡΑ, Παντελή Μπουκάλα – συγγραφέα, Σουζάνα Αντωνακάκη - αρχιτέκτονα, Στέλιο Γιαμαρέλο – δρ αρχιτέκτονα Λονδίνο, Λεωνίδα Κουτσουμπό – επίκουρο καθηγητή ΕΜΠ,  και Δημήτρη Κωνσταντινίδη– αρχιτέκτονα γιο του Άρη Κωνσταντινίδη. Οι εισηγητές μίλησαν για τη ζωή του μεγάλου αρχιτέκτονα, φωτίζοντας τις πτυχές του πολύπλευρου έργου του και αναδεικνύοντας τον σπάνιο χαρακτήρα του. Μέσα από ενδιαφέρουσες και πλούσιες αναδρομές στα ταξίδια, στο αρχιτεκτονικό και συγγραφικό του  έργο, στις θεωρίες και τις έννοιες που το πλαισίωσαν, αλλά και σε προσωπικές επιστολές του Άρη Κωνσταντινίδη, παρουσίασαν το αρχιτεκτονικό του αποτύπωμα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αποκαλύπτοντας, παράλληλα, πλευρές της σύνθετης προσωπικότητάς του. Τη συζήτηση συντόνισε η Ντίνα Βαΐου, καθηγήτρια στον Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαος Βούτσης καθώς και πλήθος κόσμου.

Σε συνέχεια του αφιερώματος στον Άρη Κωνσταντινίδη, το Ίδρυμα της Βουλής θα προχωρήσει σύντομα στην έκδοση του εισηγήσεων που εκφωνήθηκαν, στο πλαίσιο της σειράς Πρόσωπα Άξια Τιμής.

Λίγα λόγια για τον αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη

Ο Άρης Κωνσταντινίδης (1913-1993) ανήκει στις κορυφαίες μορφές της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής λόγω της στοχαστικής προσέγγισής του η οποία υπερβαίνει χαρακτηριστικά γνωρίσματα του διεθνούς μοντερνισμού: τη ρήξη με την παράδοση και την υποτίμηση της γεωγραφικής και πολιτισμικής διάστασης της αρχιτεκτονικής.

Το αρχιτεκτονικό έργο του Άρη Κωνσταντινίδη κατόρθωσε να είναι σύγχρονη αλλά συνάμα και διαχρονικής αξίας. Αυτό οφείλεται στη σφαιρική φιλοσοφία του αρχιτέκτονα η οποία εμπεριέχει ανθεκτικές αξίες της εποχής και του τόπου του. Ο Κωνσταντινίδης υποστήριζε ότι το αληθινό αρχιτεκτονικό έργο όσο είναι σύγχρονο —δηλαδή της εποχής του— από την άποψη της τεχνικής οικονομίας, κατασκευής κ.ά., «άλλο τόσο είναι και αιώνιο από την άποψη της καλλιτεχνικής του ταυτότητας»  (Κωνσταντινίδης, Α., 1987: 162). Πίστευε ότι  βασικός σκοπός της αρχιτεκτονικής είναι η δημιουργία εφήμερων «δοχείων ζωής», δηλαδή οργανικών κατασκευών στα μέτρα του ανθρώπου και όχι ο σχεδιασμός όψεων ή μνημείων.  Παράλληλα, η προσέγγιση του Κωνσταντινίδη εμπεριέχει αρχές της μακραίωνης αρχιτεκτονικής παράδοσης της χώρας του, όπως είναι η εναρμόνιση των κτισμάτων με τη φύση και η τριμερής δομή του μεγάρου της αρχαιότητας με τον κλειστό, ημιυπαίθριο και υπαίθριο (αύλιο) χώρο, αρχές που είχαν επιβιώσει στην ανώνυμη αρχιτεκτονική της Ελλάδας.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ