Στερεύει το νερό στην Κρήτη: 5 Δήμοι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης- «Δεν έχουμε να πιούμε»

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Η γη της αφθονίας μετατρέπεται σταδιακά σε γη της λειψυδρίας - Στην Κρήτη την Παρασκευή ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Την πρώτη του επίσκεψη στην Κρήτη ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πραγματοποιεί την Παρασκευή ο Κώστας Τσιάρας, με αφορμή εκδήλωση για τη διαχείριση του υδάτινων πόρων, που θα πραγματοποιηθεί στις Αρχάνες την ώρα που πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο της ερημοποίησης στο νησί, την αλλοτινή γη της αφθονίας, καθώς η λειψυδρία έχει αρχίσει ήδη την τελευταία δεκαετία, αλλά πολύ περισσότερο τα τελευταία δύο χρόνια, να γίνεται ευδιάκριτη. 

Οι βροχοπτώσεις έχουν μειωθεί κατά 50%, ειδικά στα ανατολικά τμήματα του νησιού και αυτό έχει άμεση επίπτωση στην πτώση της στάθμης των γεωτρήσεων, τη μείωση της παροχής των πηγών καθώς και στην ανάγκη εφαρμογής ελλειμματικής άρδευσης για τη φετινή χρονιά, ειδικά στην καλλιέργεια της ελιάς, εξηγεί στο Cretalive η Αλεξάνδρα Μαρτίνου από την Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Στην Κρήτη πέντε δήμοι έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της τεράστιας έλλειψης νερού με τους δημάρχους να λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα χρήσης του νερού και να καλούν σύσσωμοι σε ορθολογική διαχείριση του πλέον πολύτιμου αγαθού για τον άνθρωπο.

Πρόκειται για τους δήμους: Φαιστού, Γόρτυνας, Μινώα Πεδιάδας και Βιάννου για την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και Κισσάμου στα Χανιά. Οι δήμαρχοι αιτούνται στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα μήνα «αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι πριν τη λήξη του μηνός θα γίνει επαναίτηση διότι δεν θα έχει αλλάξει κάτι μέχρι τότε» επιβεβαιώνει η κα. Μαρτίνου.

Ο δήμος Βιάννου έχει προνοήσει και έχει αιτηθεί ήδη η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το νερό να ισχύσει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2024. «Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Έχουμε λάβει περιοριστικά μέτρα από τον Μάρτιο και για ύδρευση και για άρδευση αλλά η κατάσταση είναι οριακή. Το νερό είναι ελάχιστο» αναφέρει στο Cretalive ο δήμαρχος Παύλος Μπαριτάκης.

Στην Βιάννο γίνεται άντληση του νερού από 50 γεωτρήσεις αλλά έχει πέσει η στάθμη τους κατά 11 μέτρα και έχει χαμηλώσει ο υδροφόρος ορίζοντας σε σχέση με το 2023. Η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι η Βιάννος είναι ένας ορεινός δήμος με πολλά βουνά, πηγές και γεωτρήσεις στην περιφέρεια της. «Συστήνουμε οικονομία και περιορισμό της κατανάλωσης του νερού στους πολίτες, όχι σπατάλη γιατί θα μας λείψει το νερό το χειμώνα. Προσοχή, προσοχή, προσοχή» είναι το μήνυμα που εκπέμπει ο κ. Μπαριτάκης. 

Στο δήμο Φαιστού με το πολύπαθο φράγμα Φανερωμένης, το οποίο έχει βρεθεί στο επίκεντρο της επικαιρότητας εξαιτίας της παροχέτευσης υδάτων η κατάσταση είναι απελπιστική. «Είναι κλειστές όλες οι βάνες στο φράγμα Φανερωμένης διότι με τη χωρητικότητα στα 2,5 εκατομμύρια m³ υπάρχει ανάγκη να κλείσει λόγω λειψυδρίας διότι είχε μειωθεί πάρα πολύ ο όγκος του νερού» επισημαίνει η κα. Μαρτίνου.

Ακριβώς το ίδιο φαινόμενο είχε συμβεί και το καλοκαίρι του 2018 αφού ήταν ακριβώς στον ίδιο όγκο νερού και τότε είχε παρθεί η απόφαση να αρδεύονται μόνο οι ξηρικές περιοχές δηλαδή οι περιοχές των τριών ΤΟΕΒ που δεν αρδεύονται από γεωτρήσεις (Τυμπάκι, Πόμπια και Μοίρες).

Με αυτά ως δεδομένα ο δήμαρχος Γρηγόρης Νικολιδάκης ζητά επιπλέον χρήματα ώστε να είναι σε θέση ο δήμος να ανοίξει περισσότερες γεωτρήσεις καθώς «είναι δύσκολα τα πράγματα». Συγκεκριμένα έχουν στον προγραμματισμό τρεις γεωτρήσεις στην Γαλιά, μία στην περιοχή της Απολίχνου και μία για τον αναδασμό της Πόμπιας. «Έχουμε ζητήσει επίσης χρήματα για να λειτουργήσει η γεώτρηση του Ζαρού, μόνο για φέτος, για να μπορέσουμε να πούμε ότι είμαστε σε ομαλότητα» λέει ο κ. Νικολιδάκης.

Στο δυτικότερο άκρο της Κρήτης, την Κίσσαμο που αποτελεί και έναν από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς υπάρχει τεράστιο πρόβλημα σε μία μεγάλη έκταση που καλύπτει από την Γραμβούσα μέχρι το Ελαφονήσι.

Περιοχές όπως η Χρυσοσκαλίτισσα στο Ελαφονήσι, Βάθη, Αμυγδαλοκεφάλι, Λιβάδια, Σφυνάρι, Βλάτος και Πλάτανος έχουν από ελάχιστη ποσότητα έως καθόλου νερό. «Δεν υπάρχει νερό για άρδευση. Δεν έχουμε ούτε να πιούμε» τονίζει ο δήμαρχος Γιώργος Μυλωνάκης. 

«Είμαστε σε κατάσταση καταστροφής και όσο περνούν οι μέρες επιδεινώνεται το πρόβλημα. Έχουμε σοβαρά προβλήματα» λέει στο Cretalive o δήμαρχος Γόρτυνας Μιχάλης Κοκολάκης. Και όλα αυτά παρά τις 130 γεωτρήσεις που παρέχουν ύδρευση και άρδευση στο δήμο Γόρτυνας. «Έχει πέσει δραματικά η στάθμη και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχει καθόλου νερό».

«Στον δήμο δεν υπάρχει κανένα φράγμα στο δήμο, μόνο το φράγμα της Πλακιώτισσας που έχει γίνει έμφραξη και περιμένουμε να μας δώσει του χρόνου ορατά αποτελέσματα. Το Σαββατοκύριακο που πέρασε είχαμε διακοπές υδροδότησης στην Γέργερη και τον Πανασό που πάντα είχαν νερό» εξηγεί ο ίδιος.

Πέντε φράγματα και λιμνοδεξαμενές, στο δήμο Μινώα Πεδιάδας, έχουν πέσει κάτω από τη γραμμή κινδύνου (Αμουργελών, Παρτίρων, Καραβάδου και Ινίου) ενώ στο Σχοινιά τελειώνει το νερό σε λίγες μέρες. «Παρά τις 100 ενεργές γεωτρήσεις για ύδρευση και άρδευση έχουμε λάβει περιοριστικά μέτρα σε κάθε κοινότητα. Περιμένουμε οικονομικές ενισχύσεις από Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την Περιφέρεια και το Υπουργείο Εσωτερικών ώστε να ενισχύσουμε τις γεωτρήσεις και τα συμπληρωματικά δίκτυα για την ορθολογική κατανομή του νερού» αναφέρει ο δήμαρχος Βασίλης Κεγκέρογλου.

Αλλά και στον δήμο Αρχανών Αστερουσίων αντιμετωπίζουν καθημερινά παρόμοια προβλήματα λειψυδρίας ενώ το πρόβλημα επιτείνεται από τους 5.000 παραθεριστές που απολαμβάνουν τις διακοπές τους στον Τσούτσουρα. «Έχουμε 120 γεωτρήσεις αλλά έχει πέσει δραματικά η στάθμη. Αν δούμε ζόρι στην ύδρευση θα σταματήσουμε την άρδευση. Προσπαθούμε να καλύψουμε τα προβλήματα στο νερό κάτω από αντίξοες συνθήκες καθώς φέτος έχουμε βεντέμα και πρέπει να εξασφαλίσουμε, μεταξύ άλλων, και το λάδι της χρονιάς», εξηγεί ο δήμαρχος Μανώλης Κοκοσάλης.

Σοβαρότατο πρόβλημα όμως αντιμετωπίζουν και στη Σητεία καθώς οι ανάγκες είναι αυξημένες λόγω της αύξησης και των καλλιεργειών και του τουρισμού «και καλούμαστε να διαχειριστούμε ένα πολύπλοκο πρόβλημα με σύνθετες παραμέτρους. Προτεραιότητα είναι η απρόσκοπτη τροφοδοσία με νερό ύδρευσης σε όλες τις κοινότητες και όσο υπάρχει διαθεσιμότητα η να κατευθυνθεί προς τις καλλιέργειες. Είναι δύσκολη περίοδος» λέει ο δήμαρχος Γιώργος Ζερβάκης.

Κατά γενική ομολογία η λειψυδρία είναι ένα ζωτικό πρόβλημα το οποίο αρχικά γεννάται από το περιβάλλον και επιδεινώνεται με την λανθασμένη χρήση του νερού σε δημοτικό και ατομικό επίπεδο. Στην Κρήτη οι φορείς καλούν συνολικά σε ενσυναίσθηση για οικονομία στο νερό. «Υπήρχαν φυσικά σημεία στην Κρήτη που πάντα είχαν πρόβλημα. Θέλει προσοχή κυρίως από τους καταναλωτές μέχρι τελευταίας σταγόνας και οι αγρότες να προχωρούν σε ελλειμματική άρδευση» προτρέπει η κα. Μαρτίνου.

Η επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης  

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, θα μιλήσει αύριο, Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024, σε Ημερίδα στις Αρχάνες που διοργανώνει η  Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Δημόσιες υποδομές και χρηματοδοτικές ευκαιρίες μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027». 

Στην ημερίδα, θα αναπτυχθούν ζητήματα τα οποία αφορούν την  εθνική στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη των υποδομών αρδευτικού νερού» και τη «μελέτη Στρατηγικού Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Νήσου Κρήτης για την κάλυψη των αναγκών αρμοδιότητας του ΥΠΑΑΤ». 
Θα μιλήσουν επίσης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, ο ΓΓ Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημ. Παπαγιαννίδης, εκπρόσωποι των ΟΤΑ και του ΟΑΚ, καθώς και ο CEO της Ολλανδικής Εταιρείας HVA International B.V., Μιλτιάδης Γκουζούρης.
Η έναρξη των εργασιών της Ημερίδας θα γίνει στις 11.00, στο Παλιό Δημοτικό «Κτίριο Δημαρχείου».
 

Δείτε επίσης:

Υπεγράφη η μελέτη διαχείρισης των υδάτων της Κρήτης

Άρδευση... τέλος και στον Δήμο Κισσάμου

Γ. Τσακίρης: Αυτές είναι οι λύσεις για το υδατικό πρόβλημα της Κρήτης

Σχεδόν ένα φράγμα Αποσελέμη χρειάζεται το Ηράκλειο: 20 εκατομμύρια κ.μ. νερού η κατανάλωση ανά έτος!

Κρήτη: Περιοχές απειλούνται με ερημοποίηση - Στον Εισαγγελέα οι παράνομες υπεραντλήσεις νερού

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ