ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γ. Σακαρίδης: «Οι ταινίες μικρού μήκους στην Ελλάδα βρίσκονται σε πολύ υψηλό παγκόσμιο επίπεδο»

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, Γιάννης Σακαρίδης δίνει το στίγμα της φετινής 45ης κινηματογραφικής διοργάνωσης

Γ. Σακαρίδης: «Οι ταινίες μικρού μήκους στην Ελλάδα βρίσκονται σε πολύ υψηλό παγκόσμιο επίπεδο»

Ο Σεπτέμβριος είναι μήνας σημαντικών κινηματογραφικών διοργανώσεων στην Ελλάδα. Μία από αυτές είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Η μεγάλη γιορτή των μικρομηκάδων πραγματοποιείται από τις 5-11 Σεπτεμβρίου. Θα προβληθούν συνολικά 148 ταινίες από 33 χώρες. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης Γιάννης Σακαρίδης μίλησε στο Euronews για το στίγμα του φετινού φεστιβάλ.

-Κύριε Σακαρίδη, τι θα δούμε φέτος στη Δράμα; Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα;

Το μεγάλο διαμάντι του φεστιβάλ, όπως κάθε χρόνο, είναι το εθνικό διαγωνιστικό πρόγραμμα, το οποίο συμπληρώνει 45 χρόνια. Έχουν περάσει από αυτό, όλοι σχεδόν οι μεγάλοι Έλληνες κινηματογραφιστές. Φέτος έχουμε ένα καινούργιο πρόγραμμα, το εθνικό σπουδαστικό, το οποίο πιστεύουμε πάρα πολύ. Έχει ταινίες Ελλήνων σπουδαστών από 15 σχολές κινηματογράφου όλου του κόσμου. Έχουμε επίσης το Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα, του οποίου ηγείται ο Γιώργος Ζώης. Το Διεθνές Σπουδαστικό, του οποίου ηγείται ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Θανάσης Νεοφώτιστος. Το Short and Green που ξεχωρίζει για την ευαισθησία του για το περιβάλλον, του οποίου ηγείται ο Βασίλης Τερζόπουλος και φυσικά το Διεθνές Animation, στο οποίο programmer είναι ο Σπύρος Σιάκας. Στο επίσημο πρόγραμμά μας, περιλαμβάνεται επίσης το Cinematherapy, στο οποίο programmer είναι η ψυχοθεραπεύτρια Ντενίς Νικολάκου.

-Πέρα από τις ταινίες, όμως υπάρχουν ακόμη μάστερκλας, αφιερώματα και συζητήσεις. Τι έχετε ετοιμάσει;

 

Κεντρικός καλεσμένος στη Δράμα φέτος είναι ο Πάβελ Παβλικόφσκι. Θα παρακολουθήσουμε τα ντοκιμαντέρ που έχει κάνει στις αρχές της δεκαετίας του ’90, η οποία μοιάζει λίγο με αυτά που ζούμε σήμερα με τον πόλεμο στην Ευρώπη. Επίσης έχουμε το μάστερκλας του σπουδαίου Έλληνα σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη, καθώς και ένα πάνελ με τους τρεις φορείς, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το ΕΚΟΜΕ και η ΕΡΤ μαζί με programmers από το Φεστιβάλ των Καννών. Κάθε χρόνο, πραγματοποιείται παράλληλα το Pitching Lab, στο οποίο έχουν την ευκαιρία να παρουσιαστούν νέα κινηματογραφικά πρότζεκτ από την Ελλάδα και το εξωτερικό και να αναζητήσουν συμπαραγωγές. Ετοιμαζόμαστε στο Pitching Lab για μια χρονιά που θα γίνουν πολλά αφιερώματα στις ελληνικές ταινίες στο εξωτερικό, ανάμεσά τους στο Τορίνο, τις Κάννες και στη Λιθουανία.

-Το πιο σημαντικό νέο είναι βέβαια η έναρξη της κινηματογραφικής σχολής στη Δράμα από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Τι να περιμένουμε από αυτή τη σχολή, πότε θα ξεκινήσει και τι θα περιλαμβάνει;

Αυτό είναι πράγματι ένα πολύ ευχάριστο νέο. Δόθηκε το πράσινο φως στην κινηματογραφική σχολή, η οποία θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2023. Είναι ένα προπτυχιακό τμήμα οκτώ εξαμήνων, που περιλαμβάνει ένα πλήρες πρόγραμμα θεωρίας και πρακτικής. Γίνεται μέσω του ανοικτού πανεπιστημίου, δηλαδή εξ’ αποστάσεως, αλλά τα εργαστήρια και κάποιες παρουσιάσεις στο φεστιβάλ θα γίνονται στην Δράμα. Δηλαδή οι φοιτητές του προπτυχιακού θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάζουν τα πρότζεκτ και τις ταινίες τους στο φεστιβάλ της Δράμας.

-Κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής σας διεύθυνσης, δίνετε μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση. Γιατί;

Πιστεύω ότι η εκπαίδευση στον κινηματογράφο πρέπει να ξεκινά από πολύ νωρίς. Οι μικροί μας φίλοι, από 5-6 χρονών είναι μεγάλοι κινηματογραφιστές. Έχουν τραβήξει ήδη χιλιάδες βίντεο. Έχουν κάνει πολλές φωτογραφίσεις, τις οποίες τις βλέπουμε άμεσα. Είναι μια άλλη γενιά, που πιστεύω ότι δικαιούται πρώτον να έχει μια σωστή κινηματογραφική εκπαίδευση και δεύτερον να γίνει συνειδητή απέναντι σε όλο αυτό το σύννεφο των κοινωνικών δικτύων, του Tik Tok κτλ. Χρειάζεται να ξέρουν ότι ο κινηματογράφος προγραμματίζεται, γράφονται σενάρια και κάθε πράγμα το οποίο βλέπουμε στην τηλεόραση ή στον κινηματογράφο, είναι σχεδιασμένο. Τουλάχιστον να ξεκινήσουμε από εκεί. Έχουμε λοιπόν ένα πρόγραμμα Cinematherapy στα σχολεία, υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟΑ. Έχουμε δύο προγράμματα που έχουν να κάνουν με το σενάριο, σε συνεργασία με το Torino Short Film Market. Όλη τη χρονιά δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στα labs, στα οποία έχουμε προσκαλέσει πολύ μεγάλους σκηνοθέτες. Αυτά παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στο να διαμορφώνεται το κινηματογραφικό τοπίο στην Ελλάδα. Οι μικρού μήκους στην Ελλάδα βρίσκονται σε πολύ υψηλό παγκόσμιο επίπεδο. Έχουμε πολύ μεγάλη υποχρέωση κι ανάγκη να κρατήσουμε ψηλά αυτό το επίπεδο.

-Για όποιον δεν μπορεί να ταξιδέψει στην πόλη της Βόρειας Ελλάδας, έχετε δημιουργήσει μια διαδικτυακή πλατφόρμα, όπου κάποιος μπορεί να βλέπει τις ταινίες των προγραμμάτων. Πώς λειτουργεί;

Έχει ήδη ξεκινήσει η εγγραφή στην πλατφόρμα. Οι θεατές μπορούν να μπουν στο site μας και να βρουν πληροφορίες. Η πλατφόρμα θα ανοίξει για τις προβολές τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου. Θα μείνει ανοικτή για δέκα μέρες. Οι θεατές θα μπορούν με ένα εισιτήριο να δουν όλες τις ταινίες, όσες φορές θέλουν, για δέκα μέρες. Θα έχουν απεριόριστη πρόσβαση. Μετά το φεστιβάλ, από τις 15-18 Σεπτεμβρίου, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να δουν τις ταινίες στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, στην Αθήνα. Εκεί θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν το εθνικό διαγωνιστικό πρόγραμμα αλλά και δύο special event. Το ένα είναι η ταινία «Αντιγόνη» της Εύας Νάθενα, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας και το δεύτερο είναι το μάστερκλας Cinematherapy του Πάβελ Παβλικόφσκι που θα γίνει στις 17 Σεπτεμβρίου το βράδυ στην Ταινιοθήκη.

-Σημαντικό στοιχείο για ένα φεστιβάλ είναι η διεθνής του παρουσία, το διεθνές του στίγμα. Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που έχετε πάρει γι’ αυτό και τι σκοπεύετε να κάνετε στο μέλλον;

Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Στην Ελλάδα πηγαίνουμε σε 62 πόλεις, όπου παίζουμε τις βραβευμένες ταινίες μας. Έχουμε παρουσία σε αρκετά φεστιβάλ με συνεργασίες που έχουμε κάνει φέτος, αλλά και κάθε χρόνο. Θα έχουμε για δεύτερη φορά μια παρουσίαση στο Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή. Συνεχίζουμε τη συνεργασία και με ελληνικά φεστιβάλ που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό. Φέτος θα έχουμε και πάλι συνεργασία με το ελληνικό φεστιβάλ του Βερολίνου. Υπάρχουν επίσης τα αφιερώματα που ετοιμάζουμε για το Τορίνο, τις Κάννες, στην Λιθουανία και τώρα συζητάμε για την Νέα Υόρκη.

Πηγή:gr.euronews.com

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση