Έκθεση σκίτσου και εκδηλώσεις για το προσφυγικό

Ως τις 5 Φεβρουαρίου

Συνεχίζεται ως τις 5 Φεβρουαρίου στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου η έκθεση σκίτσου του Μιχάλη Κουντούρη με τίτλο "Made in Europe" από το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηρακλείου 

Τις πρωινές ώρες λειτουργίας της έκθεσης έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις και ξενάγηση σχολείων σε συνεργασία με τη Δ/νση Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ ως και το Σάββατο 4/2 έχουν προγραμματιστεί συζητήσεις, προβολές ταινιών και μουσικές εκδηλώσεις.

Στόχος των εκδηλώσεων είναι:

  • Η προβολή του προσφυγικού θέματος στην κοινωνία του Ηρακλείου, ιδωμένο μέσα από την νεότερη Ελληνική ιστορία και την τέχνη.
  • Η κατανόηση του μεγέθους του προβλήματος μέσα από την επίσημη πληροφόρηση από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, αλλά και μέσα από τις προσωπικές αφηγήσεις προσφύγων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Κρήτη.
  • Η κατανόηση των αναγκών για αλληλεγγύη που δημιουργούν τα προσφυγικά ρεύματα των τελευταίων χρόνων.

Το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηρακλείου είναι μια αυτοδιαχειριζόμενη συλλογικότητα, χωρίς καμία οικονομική, κομματική ή οποιαδήποτε άλλη δέσμευση ή κατεύθυνση. Το Κοινωνικό Ιατρείο/Φαρμακείο του Δικτύου, είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας, εξυπηρετεί ανασφάλιστους και άπορους συμπολίτες μας τα τελευταία 6 χρόνια και φιλοξενείται στα κτήρια της Κνωσού του Πανεπιστημίου Κρήτης. Οι πόροι του Δικτύου προέρχονται αποκλειστικά από εισφορές μελών και δωρεές ευαισθητοποιημένων πολιτών και οι δαπάνες αφορούν κυρίως τα λειτουργικά έξοδα και τα φάρμακα που παρέχονται δωρεάν σε όσους τα έχουν ανάγκη. Το εγχείρημα ξεκίνησε στο τέλος του 2011, όταν ήταν ήδη γνωστή και τεκμηριωμένη η συσχέτιση της κακής υγείας με την φτώχεια, την ανεργία, την επισφαλή εργασία και το άγχος, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Από τότε και μέχρι σήμερα στόχος μας είναι να συμπληρώνουμε με την αλληλεγγύη μας, το κενό που δημιουργούν οι πολιτικές λιτότητας στην υγεία, αλλά και να προάγουμε εθελοντικές δραστηριότητες που ευαισθητοποιούν την τοπική κοινωνία για την ανθρωπιστική κρίση που ζούμε τα τελευταία χρόνια.

Πρόγραμμα (όλες οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 19.00)

Πέμπτη 2/2/2017

 Οι πρόσφυγες στην Ελλάδα χθες και σήμερα

Ομιλητές: Νίκος Ανδριώτης, ιστορικός: Προσφυγικά ρεύματα προς το ελληνικό κράτος1821-1940 

Μιχάλης Κουντούρης, σκιτσογράφος: Μιλώντας για το προσφυγικό χωρίς λόγια.

Ακολουθεί συζήτηση.

 

 

Παρασκευή 3/2/2017

Προσφυγικό και Τέχνη

Ομιλήτρια: Τόνια Καφετζάκη, Ιστορικός, Εκπαιδευτικός : Η εμπειρία της προσφυγιάς του 1922 στην ελληνική λογοτεχνία

 Προβολή του ντοκιμαντέρ Fuoco am mare (Φωτιά στη θάλασσα) Βραβείο Χρυσής Άρκτου στο Φεστιβάλ ταινιών του Βερολίνου 2016.

 

 

Σάββατο 4/2/2017

Το Προσφυγικό- Μεταναστευτικό στο Ηράκλειο

Ουαρσάν Σάιρ: Κανένας δεν αφήνει την πατρίδα του. Απαγγέλλει η Άννα Ξανθάκη, εκπαιδευτικός

Το ταξίδι, η άφιξη, η ενσωμάτωση.

Αφηγήσεις μεταναστών και προσφύγων που ζουν στο Ηράκλειο.

Συντονισμός: Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες/ Μετανάστες.

Μουσική συναυλία με τον ROSS DALY.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ