Εγκαινιάζεται η έκθεση "Εδώ τα δέντρα είναι πιο ψηλά από τα σπίτια"

Newsroom
Newsroom

Με έργα της γλύπτριας, Μίνας Αρχοντάκη.

Tην ερχόμενη Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 202419 – 21 μ.μ., στον εκθεσιακό χώρο του Ενετικού Ναού της Αγίας Σοφίας, εγκαινιάζεται η έκθεση με τίτλο "Εδώ τα δέντρα είναι πιο ψηλά από τα σπίτια" με έργα της γλύπτριαςΜίνας Αρχοντάκη.

Στη δουλειά της, η Μίνα Αρχοντάκη εξερευνά τη βαθιά σύνδεση μεταξύ της τοπικής γνώσης, των κρητικής τέχνης και της γης που τις διαμόρφωσε, αντλώντας έμπνευση από την πολιτιστική κληρονομιά του Ρεθύμνου και τις αναμνήσεις από την παιδική της ηλικία. Μεγαλώνοντας βίωσε τον βαθύ σεβασμό που έτρεφε η οικογένειά της για τη γη, ιδιαίτερα μέσω της γιαγιά της, της οποίας οι οικιακές πρακτικές ήταν ριζωμένες στους ρυθμούς της φύσης. Αυτές οι αναμνήσεις έχουν επηρεάσει βαθιά την καλλιτεχνική της πορεία, οδηγώντας την να εξετάσει πώς η γεωγραφία και η τοπολογία επηρέασαν την τοπική τέχνη και τα οικολογικά αξιακά συστήματα που παραμένουν επίκαιρα μέχρι σήμερα.

Τα γλυπτά της εμπνέονται από αυτήν την εξερεύνηση, συνδυάζοντας παραδοσιακές τεχνικές με σύγχρονες καλλιτεχνικές πρακτικές. Μια καθοριστική για αυτήν ανακάλυψη συνέβη όταν βρήκε ένα παλιό σκαμνί φτιαγμένο από αρτίκο (Ferula communis) στο σπίτι της γιαγιάς της. Αυτό το απλό αντικείμενο αποκάλυψε πώς οι άποροι ντόπιοι χρησιμοποιούσαν κάποτε αυτό το φυτό, που υπήρχε σε αφθονία, για να δημιουργήσουν χρηστικά έπιπλα. Εμπνευσμένη από αυτό, η Μίνα άρχισε να εμβαθύνει στην ξεχασμένη τέχνη, μεταφράζοντάς την σε σύγχρονο σχέδιο, σκεπτόμενη την απώλεια των παραδοσιακών τρόπων ζωής και προσφέροντας ένα όραμα για την αναβίωση των προγονικών πρακτικών.

Email Image

Στην έκθεση “Εδώ τα δέντρα είναι πιο ψηλά από τα σπίτια”, η καλλιτέχνιδα χρησιμοποιεί υλικά από τον τόπο καταγωγής της, το Ρέθυμνο. Τα υλικά αυτά είναι οι αρτίκοι, ενδημικά φυτά που αποτυπώνονται φωτογραφικά με την μέθοδο της κυανοτυπίας, πέτρα Αλφάς και μελισσοκέρι. Τα κεραμικά έργα έγιναν με τη βοήθεια του εργαστηρίου “Κεραμείον” στις Μαργαρίτες, ενός εργαστηρίου με μεγάλη γνώση στους τοπικούς πηλούς και τα παραδοσιακά ξυλοκάμινα. Το βίντεο που συνοδεύει την έκθεση, είναι μια σύντομη έρευνα της παραδοσιακής τέχνης σκαμνιών από αρτίκους, μια δεξιότητα που χάνεται στις νεότερες γενιές. Για την δημιουργία των έργων, η καλλιτέχνιδα είχε στη διάθεσή της ένα μήνα να παράξει επιτόπου στο νησί τα έργα της, μετά από προηγούμενη μελέτη που έχει κάνει τους προηγούμενους μήνες.

Το έργο της Μίνας επίσης αγγίζει τη βαθιά σύνδεση μεταξύ των γυναικών και της φύσης, αντλώντας από τις ιδέες του οικοφεμινισμού που αναγνωρίζουν το ρόλο φροντίδας που οι γυναίκες παραδοσιακά είχαν με τη γη. Για εκείνη, αυτή η σύνδεση προσφέρει ένα μονοπάτι για τη θεραπεία τόσο των περιβαλλοντικών όσο και των κοινωνικών οικοσυστημάτων. Πιστεύει ότι για τη γενιά της, η υιοθέτηση βιώσιμων τρόπων ζωής είναι ζωτικής σημασίας. Κοιτάζοντας πίσω στον τρόπο που οι παλαιότερες γενιές, ιδιαίτερα οι γυναίκες, ζούσαν σε αρμονία με τη φύση, μπορούμε να βρούμε έμπνευση για να προωθήσουμε πιο οικολογικά συνειδητές, ισορροπημένες μελλοντικές διαδρομές

Email Image

Η έκθεση υλοποιείται μέσω του προγράμματος Culture Moves Europe, που χρηματοδοτείται από το Goethe Institut, σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, υπό την αιγίδα του Δήμου Ρεθύμνης.

Τον Ενετικό Ναό της Αγίας Σοφίας στον οποίο παρουσιάζεται το αποτέλεσμα της δουλειάς της Μίνας Αρχοντάκη, ευγενικά παραχώρησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 14 Οκτωβρίου έως τις 20 Οκτωβρίου 2024 από τις 18:00 έως τις 21:30. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ρέθυμνο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ