Διάλεξη του Καθηγητή Αρχαιολογίας Λευτέρη Πλάτωνα

Στο Πνευματικό Κέντρο Βιάννου «Περικλής Βλαχάκης»

Το Πνευματικό Κέντρο Άνω Βιάννου «Περικλής Βλαχάκης» και ο Σύλλογος Απανταχού Χοντριγιανών «Το Κεφάλι», διοργανώνουν διάλεξη του Λευτέρη Πλάτωνα, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, την Κυριακή 27 Αυγούστου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου στη Βιάννο, υπό την αιγίδα του Δήμου Βιάννου, με θέμα:

Οι αρχαιολογικές έρευνες του Νικολάου Πλάτωνος στην περιοχή της Βιάννου (1954-1960)

Η αρχαιολογική σκαπάνη του Νικολάου Πλάτωνος αγγίζει για πρώτη φορά τα χώματα της Βιάννου τον Φεβρουάριο του 1954. Τότε, διενεργεί σωστική ανασκαφή στη θέση «Γαλανά Χαράκια», κοντά στην είσοδο του φαραγγιού που συνδέει το οροπέδιο της Βιάννου με την παραλία του Κερατοκάμπου. Τη μικρή αυτή δοκιμαστική έρευνα προκάλεσε η τυχαία ανεύρεση, κατά τη διάρκεια καλλιεργητικών εργασιών, ταφών των μινωικών χρόνων μέσα σε πίθους. Η ανασκαφή συνεχίσθηκε πιο συστηματικά, μετά από την εξασφάλιση ειδικού κονδυλίου, τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Έφερε στο φως δύο τάφους του τέλους των προανακτορικών χρόνων, με πρωτογενείς ταφές και ανακομιδές μέσα σε πίθους και σαρκοφάγους. Τα επόμενα χρόνια οι ανασκαφές συνεχίστηκαν στις θέσεις: Ξυναχλάδα, Τούρκισσα, Κεφάλι, Ρουσσές, Μπουμπούλι, Κεφάλι Λαζανά, Κάστελλος, Κορυφή Ρουκούνη. Στην τελευταία τοποθεσία αναγνωρίζει μία αρχαία «φρυκτωρία», δηλαδή μία κατασκευή για τη διατήρηση πυράς, η οποία θα εξυπηρετούσε ένα καλά οργανωμένο δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ απομεμακρυσμένων μεταξύ τους αρχαίων θέσεων. 

Δεν είναι πρώτη φορά που το Πνευματικό Κέντρο «Περικλής Βλαχάκης» αναδεικνύει τον αρχαιολογικό πλούτο της ευρύτερης περιοχής της Βιάννου. Τον Μάϊο του 2016 με αφορμή διάλεξη που διοργανώθηκε, άνοιξε για πρώτη φορά μετά από τριάντα χρόνια ο αρχαιολογικός χώρος ενός από τα αρχαιότερα ιερά της Κρήτης, αυτό του Ερμή και της Αφροδίτης στη Σύμη Βιάννου. Με αυτές τις προσπάθειες το Πνευματικό Κέντρο φιλοδοξεί να παρέχονται εξαιρετικές ευκαιρίες στους νέους να γνωρίσουν το σπουδαίο πολιτισμό, και τη σημαντική ιστορία που αναπτύχθηκε στην περιοχή της Βιάννου και δίνονται ερεθίσματα να ασχοληθούν με τη μελέτη τους.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ