ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Bρετανικό Μουσείο: Δεν συζητάμε επιστροφή των Γλυπτών, μόνο δανεισμό
Η βρετανική πλευρά διευκρινίζει ότι δεν προγραµµατίζονται συνοµιλίες µε την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Η Βρετανία δεν συζητάει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά είναι ανοιχτή στον δανεισμό τους. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από δήλωση εκπροσώπου του Βρετανικού Μουσείου στην «Κ» έπειτα από σειρά ερωτημάτων της. Το βρετανικό ίδρυμα αποδομεί την προοπτική επανένωσης των Γλυπτών, υπογραμμίζει ότι έχει θερμές σχέσεις με την UNESCO, στηρίζει την επιχειρηματολογία του για την υπόθεση στη βάση της «επέκτασης της δημόσιας πρόσβασης» στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, μακριά από «νομικίστικες, ανταγωνιστικές» συζητήσεις, και σπεύδει δύο φορές να διευκρινίσει ότι δεν υπάρχουν και δεν προγραμματίζονται συνομιλίες με την Ελλάδα για την επιστροφή των μνημείων στην Αθήνα.
Τα ερωτήματα της «Κ»
• Πώς αξιολογείτε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης; Θα συζητούσαν οι βρετανικές Αρχές το ενδεχόμενο επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα; Υπό ποιους όρους και προϋποθέσεις;
• Είναι απόφαση του Βρετανικού Μουσείου ή της βρετανικής κυβέρνησης;
• Είναι σε εξέλιξη διμερείς επαφές για την υπόθεση; Ποια είναι η διαδικασία; Θα ακολουθήσουν κι άλλες συναντήσεις μέσω της UNESCO;
• Πόσο σημαντικό είναι το συγκεκριμένο μνημείο για τη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου;
• Το Βρετανικό Μουσείο έχει επιστρέψει ποτέ κάποιο έκθεμα στη χώρα προέλευσης; Οι υποστηρικτές της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα θεωρούν –σε όρους παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς– ότι η καλύτερη τοποθεσία για να δει κανείς τα Γλυπτά από κοντά είναι στην Αθήνα, κάτω από τον Παρθενώνα. Ποια είναι η γνώμη σας;
• Τι γνωρίζετε για τις συνθήκες υπό τις οποίες τα Γλυπτά μεταφέρθηκαν από την Ακρόπολη στο Λονδίνο;
• Πώς αξιολογείτε σήμερα το επίπεδο συντήρησης των μνημείων της Ακρόπολης στην Ελλάδα;
• Εκτός από την παραμονή στο Λονδίνο και την επιστροφή στην Αθήνα, θα υπήρχαν και τρίτες εναλλακτικές; Μία πρόταση, για παράδειγμα, εισηγείται αντίγραφα από πεντελικό μάρμαρο στο Βρετανικό Μουσείο και τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που θα δείχνει στους επισκέπτες πώς τα αυθεντικά Γλυπτά επέστρεψαν στην Αθήνα.
«Αυτά τα έργα τέχνης αγαπιούνται από μια παγκόσμια κοινότητα και πιστεύουµε ότι η δημόσια πρόσβαση θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών», αναφέρεται στην απάντηση του Βρετανικού Μουσείου. Φωτ. Shutterstock
H δήλωση – απάντηση του Βρετανικού Μουσείου στην «Κ»
«Το Βρετανικό Μουσείο μπορεί να επιβεβαιώσει ότι δεν έχουν γίνει ούτε προγραμματίζονται νέες συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Πάντα απολαμβάναμε μια θετική και συνεργατική σχέση με την UNESCO και με συναδέλφους από ιδρύµατα σε όλο τον κόσμο – συμπεριλαμβανοµένου του Μουσείου της Ακρόπολης στην Αθήνα. Το Μουσείο είναι πάντα πρόθυμο να εξετάσει αιτήματα για δανεισμό οποιωνδήποτε εκθεμάτων από τη συλλογή – δανείζουμε μεταξύ 4.000-5.000 αντικειμένων κάθε χρόνο. Για παράδειγμα, 170 αρχαία ελληνικά αντικείμενα περιοδεύουν στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία όπου θα φτάσουν και θα εμπνεύσουν νέους θεατές, προτού επιστρέψουν στο Μουσείο.
Αυτά τα όμορφα έργα τέχνης αγαπιούνται από μια παγκόσμια κοινότητα και πιστεύουµε ότι η δημόσια πρόσβαση θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των συνομιλιών – πολύ συχνά οι συζητήσεις περιορίζονται σε νομικίστικο και ανταγωνιστικό πλαίσιο αντί να επικεντρώνονται στο πώς να μοιραστούν τα γλυπτά με έναν ευρύτερο κόσμο.
Ο ρόλος ενός σύγχρονου μουσείου είναι να παρέχει ένα μέρος όπου αυτά τα αντικείμενα πυροδοτούν τη δημιουργικότητα και βοηθούν τους ανθρώπους να κατανοήσουν το παρελθόν, να διαμορφώσουν το παρόν και να προετοιμαστούν για το μέλλον. Πάντα πιστεύαμε ότι αυτά τα έργα βοηθούν τους επισκέπτες να αγκαλιάσουν αυτό το όραμα.
Διαβάστε περισσότερα στην Καθημερινή.