«Μια φορά καισαρική-για πάντα καισαρική». Όχι πια.

Η καισαρική ας φυλάγεται για τις περιπτώσεις τοκετών που πραγματικά είναι αναγκαία και σώζει ζωές.

Αγαπητό cretalive,

Ήρθε η ώρα να πέσει και αυτός ο μύθος. Άλλωστε για αυτό χτίζονται οι μύθοι, για να γκρεμίζονται, όταν οι συνθήκες είναι ώριμες και το επιτρέπουν.
Για πολλές δεκαετίες ως σήμερα ένα δόγμα στο χώρο της μαιευτικής-γυναικολογίας πρέσβευε πως, αν μια γυναίκα γεννήσει το πρώτο παιδί της με καισαρική, όλα τα επόμενα παιδιά της θα γεννηθούν αναγκαστικά έτσι. Ο φόβος πάντα ήταν πως υπάρχει περίπτωση για ρήξη στο σημείο της τομής που έγινε στη μήτρα κατά την πρώτη καισαρική.
Ωστόσο, τα δεδομένα των τελευταίων χρόνων έρχονται να αλλάξουν τις πρακτικές αλλά και τις προσδοκίες μας. Όπως και σε άλλες χώρες εδώ και χρόνια, έτσι και εδώ η στατιστική γεννά πλέον εμπιστοσύνη στο λεγόμενο VBAC (Vaginal Birth After Caesarian), που στα ελληνικά σημαίνει Κολπικός Τοκετός μετά από Καισαρική.
Στη χώρα μας και στην πόλη μας, το Ηράκλειο, υπάρχουν πια αρκετές γυναίκες που το έχουν βιώσει με ασφάλεια, καθώς υπάρχουν κάποιοι-όχι ακόμα αρκετοί- επαγγελματίες υγείας σε δημόσιες και ιδιωτικές κλινικές που αναλαμβάνουν να υποστηρίξουν έναν τέτοιο τοκετό.
Και θα να αναρωτηθείτε: γιατί μια γυναίκα να θέλει ντε και καλά να γεννήσει έτσι, δηλαδή φυσιολογικά. Για πολλούς λόγους, μερικοί από τους οποίους είναι οι εξής:

-γιατί έτσι γεννάνε και τα άλλα θηλαστικά- και εμείς είμαστε θηλαστικά, άσχετα αν το ξεχνάμε..
-γιατί η πρώτη καισαρική μπορεί να ήταν μια «άδικη» και αχρείαστη καισαρική και προτιμήθηκε σαν μια εύκολη λύση.
-γιατί μια τέτοια καισαρική τομή μπορεί να είναι για μια γυναίκα τραύμα, που ένας επόμενος φυσιολογικός τοκετός μπορεί να επουλώσει.
-γιατί η γέννηση είναι μια όμορφη, φυσική διαδικασία που δεν έχει θέση μέσα σε χειρουργείο-παρά μόνο αν υπάρχει λόγος.
-γιατί το κακό με τις καισαρικές στη χώρα μας έχει παραγίνει- για το λόγο αυτό μας ρίχνει πρόστιμα η Ε.Ε.
-γιατί πολλές γυναίκες που έχουν βιώσει και τις δύο εμπειρίες ομολογούν πως δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.
-τέλος, γιατί ένας φυσιολογικός τοκετός είναι προτιμότερος για τη μητέρα, το βρέφος, τη μεταξύ τους σχέση, μιας και η μητέρα βρίσκει πιο γρήγορα τις δυνάμεις της για να ασχοληθεί με το παιδί της. Επιπλέον, έτσι ευνοείται και η εδραίωση του θηλασμού με όλα τα οφέλη του για μητέρα και βρέφος, που είναι πια γνωστά.

Εφόσον, λοιπόν, μια γυναίκα το επιθυμεί να έχει άλλη μια ευκαιρία να βιώσει ένα φυσιολογικό τοκετό, μπορεί πια να ερευνήσει και να βρει και στην πόλη μας τους κατάλληλους μαιευτήρες και μαίες που μπορούν να την υποστηρίξουν σε αυτό.
Κι έτσι, όσο πιο πολύ το ζητάμε τόσο πιο πολύ θα προσφέρεται, είναι νόμος της φύσης και αυτός. Και για τους γιατρούς είναι πια θέμα ενημέρωσης και εκπαίδευσής τους, για να πειστούν πως αυτή η πρακτική είναι ασφαλής και εφικτή και προπαντός δικαιότερη. Η καισαρική ας φυλάγεται για τις περιπτώσεις τοκετών που πραγματικά είναι αναγκαία και σώζει ζωές.

Π.Π.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ