Μην ξεχνάμε και τα καλά!

Δυστυχώς υπάρχουν τα "κακά", αλλά ας μη συνδέουμε τον τόπο μας μόνο με αυτά

Αγαπητό Cretalive

Διάβασα το κείμενο του συμπολίτη μας με τίτλο "Ηράκλειο, η πόλη της λακκούβας", και με αφορμή αυτό, θα ήθελα να γράψω κάποιες σκέψεις μου, για την πόλη που ζούμε.

Αρχικά, να πω ότι αυτά που γράφονται στο παραπάνω κείμενο, είναι δυστυχώς αληθή (κακοτεχνίες στους δρόμους, αδέσποτα, και άλλα πολλά προβλήματα). Κάποιες φορές τα έχω σχολιάσει και΄γω, μέσω της ιστοσελίδας σας.

Όμως, δε πρέπει να ξεχνάμε κάτι. Κάθε χρόνο, αμέτρητοι τουρίστες επισκέπτονται την Κρήτη, και συγκεκριμένα το Ηράκλειο. Ο λόγος, δεν είναι μόνο ο ήλιος, η θάλασσα και το φαγητό.

Όλος ο δυτικός κόσμος, και όχι μόνο, έχει σε ιδιαίτερη εκτίμηση τον πολιτισμό των αρχαίων Ελλήνων. Οι αρχαίοι πρόγονοί μας λοιπόν, με τα επιτεύγματά τους στις τέχνες, στην αρχιτεκτονική, στις επιστήμες, έχουν επηρεάσει καθοριστικά την εξέλιξη του σύγχρονου κόσμου, όπως τον ξέρουμε σήμερα. Αν διαβάσουμε λίγο ιστορία της τέχνης, θα δούμε ότι αιώνες πριν, η Ευρωπαική Αναγέννηση και ο Διαφωτισμός, επηρεάστηκαν από τα κλασικά ιδεώδη της αρχαίας Ελλάδας και Ρώμης.

Στην Κρήτη, υπήρξε ένας από τους αρχαιότερους πολιτισμούς στην Ελλάδα, ο Μινωικός. Στο Ηράκλειο και στην Κνωσσό, στο μουσείο και στον Αρχαιολογικό χώρο, βρίσκονται τα ευρήματα αυτού του πολιτισμού. Αν ψάξει κάποιος στο διαδίκτυο στα Αγγλικά "art periods" (περίοδοι τέχνης στο δυτικό πολιτισμό), στο wikipedia, θα δει πρώτο πρώτο το "Minoan Ancient Art". Εμένα προσωπικά αυτό, με κάνει και νιώθω όμορφα ως πολίτης αυτού του τόπου. Και άνθρωποι από όλα τα μέρη της γης, έρχονται να θαυμάσουν αυτά που έχουν επηρεάσει τον πολιτισμό μας, όπως αυτός είναι σήμερα, σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο.

Και φυσικά οι ξένοι, δεν έρχονται μόνο στην Κρήτη, αλλά σε όλη την Ελλάδα, όπου έχει αρχαιολογικούς τόπους και μουσεία. Άνθρωποι μορφωμένοι, ενήμεροι, που έχουν την χώρα μας σε ιδιαίτερη εκτίμηση, καθώς έχουν μάθει πόσο σημαντική ήταν και πόσο επηρέασε τον πολιτισμό μέχρι σήμερα, στο πέρασμα των αιώνων. Υπάρχουν (και υπήρχαν) και πολλοί φιλέλληνες, για αυτούς ακριβώς τους λόγους.

Οπότε, παρόλα τα προβλήματα που υπάρχουν, ας μη συνδέουμε τον τόπο μας μόνο με αυτά. Ας κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε, ως πολίτες, αλλά και οι άνθρωποι του Δήμου και οι όποιοι υπεύθυνοι, και αυτοί φυσικά ότι μπορούν. Και ας είμαστε και εμείς υπερήφανοι και ενήμεροι (και όχι μόνο οι ξένοι επισκέπτες), για το πως έχουμε συμβάλει στην εξέλιξη του σύγχρονου πολιτισμού.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Ι.Ν.Μ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ