ΚΡΗΤΗ

Στη Βουλή η κύρωση της παραχώρησης του λιμανιού του Ηρακλείου στον Όμιλο Grimaldi

Συζητείται στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου

Στη Βουλή η κύρωση της παραχώρησης του λιμανιού του Ηρακλείου στον Όμιλο Grimaldi

Από την Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου συζητείται σήμερα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης αναφορικά με τη χρήση και εκμετάλλευση ορισμένων χώρων και περιουσιακών στοιχείων εντός του Λιμένα Ηρακλείου» που αφορά στη σύμβαση παραχώρησης του 67% του Λιμένα Ηρακλείου στον Όμιλο Grimaldi.

Δείτε το πλήρες νομοσχέδιο εδώ.

 Πολλαπλά οφέλη προσδοκά το ελληνικό Δημόσιο και η τοπική κοινωνία από την «Κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης αναφορικά με τη χρήση και εκμετάλλευση ορισμένων χώρων και περιουσιακών στοιχείων εντός του Λιμένα Ηρακλείου», ανέφερε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας.

    «Δεν φεύγει το λιμάνι από εκεί που είναι. Κύριος του λιμένος παραμένει το ελληνικό Δημόσιο. Απλά, το νοικιάζεις για κάποια χρόνια και βεβαίως, από την ανάπτυξη του λιμένα που θα κάνει ο ιδιώτης επενδυτής, επωφελείται και διπλά αν θέλετε το Δημόσιο και από φόρους και από έσοδα και από μία σειρά από άλλα ζητήματα. Πραγματικά, αν θέλει κάποιος να δει την εν λόγω σύμβαση αντικειμενικά και χωρίς προκαταλήψεις, θα διαπιστώσει ότι το ελληνικό Δημόσιο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και η τοπική κοινωνία, επωφελούνται πολλαπλώς», είπε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σχολιάζοντας τους ενδοιασμούς και τις επικρίσεις που διατυπώνει η αντιπολίτευση.

   Όπως ανέφερε ο κ. Γκίκας, το Δημόσιο θα εισπράξει 80 εκατ. ευρώ και θα υπάρχει και ένα ετήσιο αντάλλαγμα ύψους 3,5% επί των ετησίων συνδυασμένων πωλήσεων του Οργανισμού Λιμένος για όλο το διάστημα της παραχώρησης. Προβλέπεται, επίσης, η υποχρέωση του Οργανισμού να εκπονήσει και να υποβάλει προς έγκριση μέσα σε εννέα μήνες από την κύρωση της συμφωνίας της Σύμβασης Παραχώρησης ένα αναθεωρημένο master plan όπου θα περιλαμβάνει το αναπτυξιακό του πλάνο για τον λιμένα του Ηρακλείου. «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Αυτό το master plan δεν είναι ένα master plan που μπορεί να βολεύει, με τη στενή έννοια, τον όποιο επενδυτή. Θα περάσει από τη βάσανο του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, θα εγκριθεί από την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων και αν κρίνει το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ότι πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις, επ' ωφελεία βεβαίως του Δημοσίου, να είστε βέβαιοι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι αυτό θα γίνει», είπε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

    Ο εισηγητής της ΝΔ Μάξιμος Σενετάκης είπε ότι η συμφωνία είναι σημαντική για την ανάπτυξη του Ηρακλείου και της Κρήτης ευρύτερα και την ολοκλήρωσή της ανέμενε για χρόνια η πόλη και το νησί. Ανέφερε επίσης, ότι ο ιδιώτης επενδυτής θα βρίσκεται υπό τη διαρκή εποπτεία της Πολιτείας για την τήρηση των συμβατικών του υποχρεώσεων. Στην κατεύθυνση αυτή, στη συμφωνία μετόχων που θα υπογραφεί μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και επενδυτή, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα του ΤΑΙΠΕΔ να διορίζει τουλάχιστον δύο μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, να συμμετέχει μέσω εκπροσώπου του σε σημαντικές επιχειρηματικές αποφάσεις, όπως η έγκριση του αρχικού Business Plan και του αρχικού Master Plan, και να του παρέχονται σημαντικές πληροφορίες αναφορικά με την οικονομική κατάσταση του οργανισμού.

   Ο βουλευτής της ΝΔ επισήμανε ότι στο πλαίσιο εκτέλεσης της Σύμβασης Παραχώρησης, υποχρεώνεται ο επενδυτής να υποβάλλει επικαιροποιημένο business plan, εντός εννέα μηνών από την κύρωση της, στο οποίο θα περιλαμβάνεται το αναπτυξιακό του πλάνο για την ανάπτυξη του λιμένα Ηρακλείου. Επίσης, εντός 24 μηνών από την έγκριση του master plan, προβλέπονται υποχρεωτικές επενδύσεις που αφορούν στην κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων για τη στέγαση του Λιμενικού Σώματος και της Πλοηγικής Υπηρεσίας, διασφαλίζεται πρόσθετος μηχανισμός ελέγχου του Οργανισμού κατά την εκτέλεση των έργων, καθώς οι μελέτες για έργα αξίας άνω των 500.000. Προβλέπεται επίσης μηχανισμός ελέγχου της τιμολογιακής πολιτικής του Οργανισμού από το ελληνικό Δημόσιο και τίθεται ένα περίγραμμα προς τον σκοπό αποφυγής καταχρηστικών πρακτικών.

   Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης, επισήμανε ότι «το επενδυτικό πρόγραμμα των οργανισμών αυτών και των όρων δραστηριοποίησής τους, η τιμολογιακή πολιτική τους, είναι θέματα που αντιμετωπίζονται από έναν δημόσιο φορέα. Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που στην Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο -ακόμα και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής- τα λιμάνια είναι δημόσια και διοικούνται από δημόσιες αρχές, οι οποίες παραχωρούν εκτάσεις και υποδομές σε ιδιώτες στη βάση συγκεκριμένου αναπτυξιακού σχεδίου, προκειμένου να αναπτύξουν τη δραστηριότητα τους». Με βάση αυτό το σκεπτικό, όπως τόνισε, ο νόμος 4597/2019 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και η πολιτική που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, δημιούργησαν ένα νέο πλαίσιο ανάπτυξης των λιμένων, στο οποίο οι Οργανισμοί Λιμένα δεν πωλούνται και παραμένουν στο Δημόσιο. Η εμπλοκή ιδιωτών στα λιμάνια γίνεται μέσω υποπαραχωρήσεων. Στον αντίποδα, «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ποτέ δεν έκρυψε τον προγραμματικό της στόχο για την ιδιωτικοποίηση ακόμα και των περιφερειακών λιμένων». Ιδίως για το λιμάνι του Ηρακλείου, ο κ. Μαμουλάκης είπε ότι ο δημόσιος σχεδιασμός για την ανάπτυξη του λιμανιού σε σχέση με την περιφέρεια και τις ανάγκες της, υποτάσσεται, ταπεινώνεται στα σχέδια μιας ιδιωτικής επιχείρησης.

   «Η Ελλάδα, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούμε, ότι είναι μια νησιωτική χώρα και η συμβολή των λιμένων είναι καθοριστική για την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική ζωή και την ευημερία, αλλά και τη γεωπολιτική», είπε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Μιχαηλίδης και πρόσθεσε: «Συνεπώς, τίθεται, πρέπει να τίθεται, ως προτεραιότητα η ύπαρξη μιας συγκροτημένης στρατηγικής ανάπτυξης των ελληνικών λιμένων. Αυτή την κεφαλαιώδους σημασίας εθνική πολιτική, δεν δείχνει η κυβέρνηση ότι την συμμερίζεται. Το μοντέλο που υιοθετεί μέχρι σήμερα, είναι ουσιαστικά η παράδοση της πλήρους κυριότητας και όχι χρήση και εκμετάλλευση, των λιμενικών υποδομών».

   «Συζητάμε την τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης, δηλαδή την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου ΑΕ στον Όμιλο "Grimaldi", ο οποίος εδώ και κάποια χρόνια έχει εξαγοράσει και τις Μινωικές Γραμμές», είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, που προέβλεψε αρνητικές εξελίξεις στο εργασιακό καθεστώς, και πρόσθεσε: «Όλοι θυμόμαστε, σε σχέση με τις Μινωϊκές Γραμμές, πόσο μελάνι εξαπάτησης στήθηκε για να πειστούν οι Κρητικοί ότι θα έχουν τη δική τους ναυτιλιακή εταιρεία, ότι θα αγόραζαν μετοχές και κάποια στιγμή, ίσως να γίνονταν και οι εφοπλιστές. Τέτοιες πολιτικές αθλιότητας και αυταπατών προώθησαν τα κόμματα σας. Μόνο που πλέον τα περί λαϊκής βάσης έχουν δοκιμαστεί και υπάρχει σχετική πείρα. Όποιος μιλήσει πλέον για εταιρεία λαϊκής βάσης, μόνο γέλια θα εισπράξει. Πρόκειται για καραμπινάτη καπιταλιστική επιχείρηση την οποία εξαγόρασε ο Όμιλος "Grimaldi". Οι λιμενικές υποδομές αποτελούν πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Δεν το κάνουν για την ψυχή της μάνας τους, το κάνουν για να βγάλουν κέρδος».

   «Είμαστε αντίθετοι σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την εκχώρηση θέσεων νευραλγικής σημασίας, όπως είναι τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, αλλά και η ενέργεια, για να μην εκχωρήσουμε εθνική κυριαρχία και την εθνική μας ταυτότητα παραχωρώντας τα σε "ξένους" επενδυτές, διότι δεν είναι οι επενδυτές φιλάνθρωποι. Στοχεύουν σε "φιλέτα", όπως είναι η Ηγουμενίτσα και το Ηράκλειο, όπως στοχεύει και ο ναπολιτάνικος ιταλικός όμιλος Γκριμάλντι», είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Μπούμπας και πρόσθεσε ότι μολονότι το λιμάνι του Ηρακλείου είναι υψίστης στρατηγικής και νευραλγικής σημασίας, μολονότι είναι στα 10 σπουδαιότερα λιμάνια της Μεσογείου, λόγω της θέσης του, συνάπτεται μία σύμβαση και αντί η Ελλάδα να είναι ο δυνατός συμβαλλόμενος παίκτης είναι το ασθενές μέρος.

   Μετά από τα αλλεπάλληλα μνημόνια και τις πολιτικές των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης που έφεραν τη χρεοκοπία, έχουμε το ΤΑΙΠΕΔ να κάνει ό,τι συμφωνίες θέλει με όποιους θέλει, είπε ο ειδικός αγορητής της «Νίκης» Νίκος Βρεττός και πρόσθεσε: «Οι πεφωτισμένοι του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ είχαν υποχρέωση, μετά την εγκατάσταση του πλειοδότη να μπουν στη διαδικασία των βελτιωτικών προσφορών, θεώρησαν ότι ο κ. Grimaldi έκανε μια γενναία προσφορά, τέτοια που δεν θα μπορούσε να διαπραγματευτεί περαιτέρω. Αυτό δεν είναι υπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος. Το ΤΑΙΠΕΔ δεν το ενδιαφέρει να υπάρχει μια ανταγωνιστική και ωφέλιμη για τους πολίτες πολιτική, σχετικά με τη διαχείριση των λιμένων, και επιτρέπει να στήνεται ένα μονοπώλιο. Παίρνει την Ηγουμενίτσα, παίρνει το Ηράκλειο».

   «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επέλεξε να προωθήσει εν μέσω καραντίνας, το 2020, την ιδιωτικοποίηση τριών περιφερειακών λιμένων της χώρας μεταξύ των οποίων και το λιμάνι Ηρακλείου, ερήμην βεβαίως της επιθυμίας της τοπικής κοινωνίας και χωρίς αυτό να προκύπτει από καμία διεθνή υποχρέωση της χώρας», είπε η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς, Πέτη Πέρκα και πρόσθεσε ότι το κόμμα της είναι αντίθετο με το μοντέλο της ιδιωτικοποίησης των Οργανισμών Λιμένων. «Οι θέσεις μας είναι ότι οι Οργανισμοί Λιμένων πρέπει να παραμένουν σε δημόσιο έλεγχο και ιδιοκτησία και κάθε επί μέρους παραχώρηση να τεκμηριώνεται με σαφείς δεσμευτικούς στόχους και όχι γενικόλογες διατυπώσεις. Ο λιμένας Ηρακλείου κατέχει στρατηγική θέση στο χώρο της νοτιοανατολικής Μεσογείου και είναι χαρακτηρισμένος ως λιμένας διεθνούς σημασίας», είπε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς.

   «Έχουμε ενδοιασμούς για τον όμιλο Grimaldi και το μονοπώλιο που τείνει να δημιουργήσει, γιατί εκεί πηγαίνει το πράγμα, και ξέρουμε όλοι τις καταστροφικές συνέπειες των μονοπωλίων και τα δυσβάσταχτα ναύλα που καλούνται οι Έλληνες να πληρώσουν και οι τουρίστες βέβαια», είπε η ειδική αγορήτρια της Πλεύσης Ελευθερίας Τζώρτζια Κεφαλά και πρόσθεσε: «Το 67% του ΟΛΗ ανήκει πια στην κοινοπραξία Grimaldi και Μινωικές Γραμμές, για την οποία έχουν καταγραφεί ισχυρές ενστάσεις, για την εξαίρεση καταβολής τέλους στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών. Ο όμιλος έχει αύξηση κερδών κατά 4.000.000, περίπου, ευρώ, χρήματα που πάνε κατευθείαν στην τσέπη του, τη στιγμή που ο Έλληνας υποφέρει και στερείται τις διακοπές του».

   «Ακούμε και ξανά ακούμε για παραχωρήσεις λιμένων, εγώ έχω δει εδώ τρεις τουλάχιστον ή τέσσερις, στη θητεία τη φετινή και δεν έχουμε δει ποτέ ένα business plan», είπε ο ειδικός αγορητής των «Σπαρτιατών» Ιωάννης Κόντης και πρόσθεσε: «Μέχρι το 2063, δίνουμε "εν λευκώ" μία επιταγή, μια λευκή πετσέτα τη χαρίζουμε και θα μπουν να κάνουν ό,τι θέλουν. Κάποιοι λίγοι, γνωρίζουν τις προθέσεις του επενδυτή, να υποθέσω το ΤΑΙΠΕΔ και ίσως κανένας δύο υπουργοί. Πρέπει να το ξέρουμε κι εμείς».
 

Δείτε επίσης:

Στη Βουλή η σύμβαση παραχώρησης του λιμανιού του Ηρακλείου - Τι προβλέπει

Προς νέες "θάλασσες" το Λιμάνι του Ηρακλείου

Στον όμιλο Grimaldi το Λιμάνι Ηρακλείου έναντι 80 εκατ. ευρώ

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση