H διακριτική σπουδαιότητα του αυτονόητου

Όποια κι αν είναι η απόφαση του καθενός την επόμενη Κυριακή (και κανείς δεν κάνει κουμάντο παρά μόνο ο εαυτός μας μέσα στο παραβάν) ας αναλογιστεί όχι μόνο τα πολλά μεγάλα που έτσι κι αλλιως γίνονται, αλλά και τα καθημερινά πάμπολλα μικρά που συνθέτουν ένα ψηφιδωτό ποιότητας ζωής

Αγαπητό Cretalive,

Σε τούτη, όπως και σε κάθε προεκλογική περίοδο, ακούστηκαν πολλά για τα σημαντικά έργα που είχαν προηγηθεί τούτης της δημοτικής αρχής. Και κορέστηκε η συγκριση με ό,τι κατορθωσε η νεότερη. Επιχειρήθηκε η απαξίωση έργων που σε πραγματικά χαλεπούς καιρούς, άλλαξαν το πρόσωπο της πόλης, ενώ κρατήθηκε, ταχυδακτυλουργικά σχεδόν, η ισορροπία στο ταμείο του δήμου, ώστε να υπάρχει και πλεόνασμα για να ολοκληρωθούν όσα γίνονται, αλλά και να ξεκινήσουν νέα.

Ωστόσο, ως δημότισσα του Ηρακλείου, θα ήθελα να σταματήσω στα πολλά, τα μικρά, τα αυτονόητα, που όμως περνούν συχνά απαρατήρητα. Είτε επειδή θεωρούνται δεδομένα είτε επειδή επισκιάζονται από άλλα που προβάλλονται καθημερινά από συγκεκριμένη μερίδα του Τύπου μεγενθυμένα και σχεδόν πάντα διαστρεβλωμένα. Είτε ακομα, επειδή συνηθίζει συχνά κανείς να επικεντρώνεται στο ελάττωμα που χαλάει ένα όμορφο πρόσωπο αντί να διακρίνει την ομορφιά σε όλο το υπόλοιπο. Σε μια πόλη τόσων χιλιάδων κατοίκων, τελούνται καθημερινά εκατοντάδες μικρές ενέργειες από άλλους τόσους ανθρώπους, υπαλλήλους του δήμου ή και κάποιες φορές εθελοντές, αποτέλεσμα μιας καθόλου εύκολης "ενορχήστρωσης", της δημοτικής αρχής, ενέργειες που διατηρούν σε πολύ καλό επίπεδο ή συχνά βελτιώνουν την καθημερινότητα όλων μας. Στην πλειονότητα των δρόμων του Ηρακλείου, τη συντριπτική όμως, θα δει κανείς ότι ναι, υπάρχει καθαριότητα, θα συναντήσει οδοκαθαριστές, που δουλεύουν φιλότιμα, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, καλαθάκια με καινούργιες σακούλες και κάδους αδειασμένους. Ακόμα και σε πείσμα ανεκδιήγητων συμπολιτών μας, που αδιαφορούν παντελώς για το σύνολο, υπονομεύοντας όλη αυτήν την προσπάθεια και καθιστώντας, πάντοτε όμως, αποδέκτη των παραπόνων, την -εκάστοτε- δημοτική αρχή.

Θα δει και δέντρα και φυτά περιποιημένα, διαγραμμίσεις πλέον σχεδόν παντού, παγκάκια καινούρια κατά μήκος πάμπολλων πεζοδρομίων και σε πλατείες κεντρικές ή περιφερειακές, θέσεις για ποδήλατα έξω από σχολεία και υπηρεσίες. Θα διαπιστώσει ότι σε πάμπολλες περιπτώσεις, ο δήμος έχει επέμβει σωτήρια επιτελώντας εξαιρετικό κοινωνικό έργο. Ότι έχει καταβάλλει τιτάνια προσπάθεια να υδροδοτήσει μια πόλη με απαρχαιωμένο και ελαττωματικό σύστημα ύδρευσης, το οποίο, μαζί με τις κλοπές νερού ευθύνεται για το 60% των απωλειών που ταλανίζουν τους κατοίκους της πόλης μας. Και που γίνονται αισθητές σε περιόδους έντονης λειψυδρίας που θα προβλημάτιζε οποιοδήποτε δήμο με πολύ λιγότερα προβλήματα υδροδότησης. Ένα σύστημα που -κι αυτό ξεκινάει να επιδιορθώνεται. Πάμπολλα σχολεία έχουν ωφεληθεί από την τεχνική υπηρεσία, που σπεύδει να βοηθήσει, οικονομικά ή με συγκεκριμένα έργα, μόλις δηλωθούν οι ανάγκες από τους διευθυντές τους. Οι πρώτες σύγχρονες παιδικές χαρές εμφανίστηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης, μία και στην περιοχή που ζω και έγινα μάρτυρας της δίψας των παιδιών και των γονιών για την ανανέωση αυτή των χώρων αναψυχής. Και ναι, επειδή το διάβασα από τους συνήθεις υποπτους κατακριτές κι αυτό, φτιάχθηκαν αρχικά σε σημεία με τα περισσότερα παιδιά. (Κι αυτό παράλογο ειναι;;;) Ερχονται άλλωστε νέες για όσο το δυνατόν περισσοτερες περιοχές. Και σαφώς, υπαρχουν ακομα λακκούβες αλλά ναι, διορθώθηκαν πάμπολλες αλλες, αυτές όμως -τι παράξενο- δε θα τις δει σχεδόν ποτέ κανείς. Έργα μιας υπηρεσίας με δυσκολότατο καθήκον σε μια χώρα που δεν είναι,δυστυχώς, η Ελβετία και στην οποία πρέπει να παλεύουν για το αυτονόητο.

Κι έπειτα, μπήκε το Ηράκλειο στο χάρτη στον παγκόσμιο Αθλητισμό. Σπουδαίες διοργανώσεις φιλοξενήθηκαν σε μια μικρή πόλη του κόσμου με άρτια οργάνωση και τεράστια επιτυχία, στρέφοντας τα φώτα πάνω μας και τοποθετώντας μας στον παγκόσμιο αθλητικό χάρτη. Και μάλιστα προτείνοντας παιδιά και εφήβους στην παρακολούθησή τους, διασφαλίζοντας πάντοτε την ασφαλή μετακίνησή και τη συμμετοχή τους στις γιορτές αυτές του αθλητισμού και κοινωνώντας στις επόμενες γενιές το φίλαθλο πνεύμα αλλά και τη συναίσθηση της αξίας που οφείλει μια κοινωνία να δίνει στα παιδιά που είναι και το μέλλον της. Η Δια Βίου Μάθηση ανέβηκε παμπολλα επίπεδα κι έγινε κομμάτι της Unesco ενώ συμπεριέλαβε στα προγράμματά της ενήλικες, υπερήλικες, ανέργους και κάποια χιλιάδες παιδιά. Προγράμματα που εκπαίδευσαν και μόρφωσαν, εξέλιξαν αλλά και διασκέδασαν παιδιά και μεγάλους διαμορφώνοντας πολίτες με αγάπη για τη γνώση και τη μάθηση αλλά και εξασφαλίζοντας την αυτοβελτίωση. Ο Τουρισμός απέκτησε αναγνωρισιμότητα στην οποία συμπεριλαμβάνεται πλέον η πόλη μας ως πόλος έλξης με στοχευμένο πρόγραμμα, οργάνωση και ανάδειξη όλων εκείνων των μικρών και μεγάλων στοιχείων που συνθέτουν την πολιτιστική μας ταυτότητα. Οι τιμητικές βραβευσεις σε όλους τους παραπάνω τομείς δεν ήταν το ζητούμενο, αλλά το αποτέλεσμα σκληρής και επίπονης προσπάθειας σε πραγματικά δύσκολους καιρούς. Και μια τεραστια μερίδα κόσμου κατάφερε να γίνει κοινωνός σπουδαίων έργων πολιτισμού, θεατρικών, μουσικών, εικαστικών χωρίς κανένα απολύτως τίμημα.

Εκείνο που άλλαξε ωστόσο σημαντικά και είναι μια παρακαταθήκη που μακροπρόθεσμα θα γίνει από όλους αντιληπτή, είναι ότι άλλαξε η πολιτική κουλτούρα του τόπου. Διαμορφώθηκε μια νέα αντίληψη των πραγμάτων, όπου υπερίσχυσε ο σεβασμός στην αξία της πολυφωνίας, η αποφυγή πάση θυσία της στείρας αντιπαράθεσης και η σε -υπέρμετρο ίσως βαθμό- συνειδητή ανοχή ακόμα και συστημάτων παραπληροφόρησης του κόσμου για χάρη της ελευθερίας του λόγου. Συστημάτων που ντροπιάζουν ωστόσο το λειτούργημα της δημοσιογραφίας και ξοδεύουν απίστευτα ποσά για να προωθήσουν κατασκευασμένες ειδήσεις, ποσά, που, αν διέθεταν σωστά, θα μπορούσαν πραγματικά να κάνουν καλό σε πλήθος κόσμου που έχει ανάγκη. Παρά την υπερπροσπάθεια ωστόσο αυτή, το αποτέλεσμα ήταν μια εξαιρετικά ισχνή (σε σχέση με το κατασπαταλημένο προς αυτή την κατεύθυνση χρήμα) τελικά επιρροή σε μια μερίδα κόσμου που αν και ευεπηρέαστη προς το παρόν, θα διαπιστώσει μελλοντικά το λάθος της. Όσοι τουλάχιστον δεν αποσκοπούν σε προσωπικό συμφέρον.

Όποια κι αν είναι η απόφαση του καθενός την επόμενη Κυριακή (και κανείς δεν κάνει κουμάντο παρά μόνο ο εαυτός μας μέσα στο παραβάν) ας αναλογιστεί όχι μόνο τα πολλά μεγάλα που έτσι κι αλλιως γίνονται, αλλά και τα καθημερινά πάμπολλα μικρά που συνθέτουν ένα ψηφιδωτό ποιότητας ζωής. Από το οποίο, ναι, λείπουν κάποιες ψηφίδες, αλλά γίνεται εξαιρετική προσπάθεια να συμπληρώνονται καθημερινά και μάλιστα σε ένα πρωτοφανές για την πόλη μας σύστημα διαφάνειας. Όπου κάθε δημότης με πάμπολλους τρόπους έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει ενεργά, καθημερινά υποδεικνύοντας προβλήματα και ζητώντας ή και προτείνοντας ακόμα ο ίδιος λύσεις.

Και όλα αυτά στο πιο δημοκρατικό πλαίσιο τοπικής διακυβέρνησης που υπήρξε ποτέ. Καλή ψήφο σε όλους.


Κ.Φ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ