ΠΟΛΙΤΕΣ
Βόλτα με τον σκύλο, τρέξιμο ή online προπόνηση;
Ποιο είδος άσκησης είναι το καταλληλότερο;
SHARE:
Η αλήθεια είναι ότι εν μέσω καραντίνας προσπαθούμε να βρούμε αφορμή για να βγούμε έξω από το σπίτι, έστω και για λίγο. Το γεγονός ότι παρά τα αυστηρά μέτρα περιορισμού, η σωματική άσκηση έχει εξαιρεθεί, αναδεικνύει και τη σημαντικότητά της για την ψυχοσωματική υγεία. Η επιλογή να αφιερώσουν οι Έλληνες περισσότερο χρόνο για την σωματική τους άσκηση, θέτει το ζήτημα ποιο είδος άσκησης είναι το καταλληλότερο. Ειδικά για όσους ξεκίνησαν τώρα να γυμνάζονται συστηματικά.
Η βόλτα με το κατοικίδιο είναι πολύ δημοφιλής σωματική δραστηριότητα. Αν δεν είστε από αυτούς που έχουν εκπαιδεύσει το σκύλο τους να τρέχει μαζί τους, τότε ο περίπατός σας χαρακτηρίζεται μάλλον ως χαμηλής έντασης άσκηση. Αυτό δεν είναι καθόλου κακό, αρκεί βέβαια, η διάρκεια του περιπάτου να είναι τουλάχιστον πάνω από 20 λεπτά και με συνεχές περπάτημα. Ειδικά για αυτούς που έχουν σαν στόχο να ξεκινήσουν τώρα να γυμνάζονται συστηματικά, είναι ένας ιδανικός τρόπος για να το πράξουν.
Το τρέξιμο στον δρόμο θέλει πολύ μεγαλύτερη προσοχή για πολλούς λόγους, ειδικά αν είστε καινούργιοι δρομείς. Καταρχήν χρειάζεστε σωστό εξοπλισμό. Το κατάλληλο παπούτσι με καλά αντικραδασμικά στοιχεία είναι… must, προκειμένου να προστατέψετε τις αρθρώσεις σας, αν το τρέξιμο γίνεται σε σκληρές επιφάνειες όπως η άσφαλτος. Πολύ σημαντικό είναι, επίσης, να χαρτογραφήσετε την διαδρομή που θα τρέξετε. Επιλέξτε διαδρομή σε δρόμους με μειωμένη κυκλοφορία και τρέχετε πάντα στην άκρη του δρόμου (όπου δεν υπάρχουν πεζοδρόμια). Η κατεύθυνσή σας να είναι αντίθετη με αυτή των αυτοκινήτων, ώστε να μπορείτε να αντιδράσετε, αν κάποιος απρόσεκτος οδηγός δε σας αντιληφθεί. Αν επιθυμείτε να τρέχετε βραδινές ώρες, να είστε σίγουροι ότι τα ρούχα ή/και τα παπούτσια σας διαθέτουν ανακλαστικά σημεία που σας κάνουν ορατούς στα διερχόμενα αυτοκίνητα. Μπορείτε, επιπλέον, να χρησιμοποιήσετε φακό κεφαλής. Αν τηρήσετε όλα τα μέτρα ασφάλειας, το τρέξιμο αποτελεί ιδανικό τρόπο για διατήρηση ή και βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής αντοχής.
Τι γίνεται, όμως, με την διατήρηση ή ανάπτυξη της δύναμης; Η δύναμη χρειάζεται συγκεκριμένο είδος επιβάρυνσης για να αναπτυχθεί. Μέσα στο σπίτι δεν έχουμε την πολυτέλεια των οργάνων του γυμναστηρίου. Αυτό,όμως, που μπορούμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε είτε το βάρους του ίδιου μας του σώματος, είτε να μετατρέψουμε καθημερινά αντικείμενα σε όργανα γυμναστικής. Θα μείνετε έκπληκτοι με τις ασκήσεις που μπορούν να γίνουν χρησιμοποιώντας μόνο μια καρέκλα. Η έλλειψη γυμναστηρίου, πάντως, σίγουρα δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο.
Το διαδίκτυο έχει κατακλυστεί από ασκήσεις και προγράμματα άσκησης στο σπίτι. Θέλει, όμως, μεγάλη προσοχή, καθώς δεν γνωρίζετε αν οι ασκήσεις αυτές είναι κατάλληλες για σας. Για την ακρίβεια, μάλλον δεν είναι… Τα επίπεδα είναι πολλά, όπως και οι ιδιαιτερότητες του καθένα, ώστε μόνο ένας επαγγελματίας Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού που σας γνωρίζει καλά, μπορεί να σας καθοδηγήσει με ασφάλεια. Λέμε ναι, λοιπόν, στην online προπόνηση, αλλά υπό την καθοδήγηση ειδικού. Όποιο είδος ή συνδυασμό φυσικής δραστηριότητας επιλέξατε ή θα επιλέξετε να κάνετε, σιγουρευτείτε ότι έχετε συμβουλευθεί καταρχάς το γιατρό σας και κατά δεύτερον τον προσωπικό σας γυμναστή (πτυχιούχο ΤΕΦΑΑ).
6 στο 13033 και φύγαμε…
MSc Καραογλανίδης Δημήτρης
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
Υπ. Διδάκτωρ ΤΕΦΑΑ Σερρών, ΑΠΘ