Ξαφνικό…ενδιαφέρον των Κινέζων για το Καστέλλι, αποκαλύπτει ο Αλ. Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός αξιολόγησε ως πολύ σημαντικά τα αποτελέσματα της επίσκεψης του στο Πεκίνο

Πως μπορεί το αεροδρόμιο Καστελλίου να...δίνεται ήδη στην ΤΕΡΝΑ και τους Ινδούς και να ενδιαφέρονται οι Κινέζοι να το πάρουν; Το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στους δημοσιογράφους αποκάλυψε το ενδιαφέρον των Κινέζων για το αεροδρόμιο Καστελλίου! Οι Κινέζοι είχαν ενδιαφερθεί, τους είχε μάλλον υποσχεθεί, αλλά μετά...αποσύρθηκαν και τώρα είναι γνωστό ότι μόνο η ΤΕΡΝΑ με τους Ινδούς συμμετείχε στο διαγωνισμό!

Και όμως ο Αλέξης Τσίπρας ήταν σαφής...Το θέλουν, ενδιαφέρονται! Πώς γίνεται άραγε αυτό;

Ο πρωθυπουργός αξιολόγησε ως πολύ σημαντικά τα αποτελέσματα της επίσκεψης του στο Πεκίνο. Τρεις από τις σημαντικότερες παραμέτρους είναι:

- οι συμφωνίες που προχωρούν άμεσα.

- οι σημαντικές επωφελείς διμερείς συναντήσεις που δίνουν και μια εικόνα ότι η χώρα δεν είναι στη μιζέρια.

Ο Αλέξης Τσίπρας μέσα σε 3 μέρες είδε τους Προέδρους της Κίνας, της Ρωσίας, της Τουρκίας, τον γγ του ΟΗΕ και την πρόεδρο της Ελβετικής Συνομοσπονδίας.

- το σχέδιο που συμφωνήθηκε με την EBRD που δίνει πολύ σημαντική προοπτική για μια στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασία. Επίσης ότι οι Κινέζοι έχουν αποφασίσει το επόμενο διάστημα να επενδύσουν 1 τρισ. δολάρια σε όλη τη διαδρομή του "Δρόμου του Μεταξιού", και ότι η Ελλάδα είναι πολύ σημαντικός σταθμός.

Στοιχείο που εντυπωσίασε τον πρωθυπουργό ήταν ότι πολλά από εκείνα που ήθελε να θέσει ο ίδιος, τα έθεσε ο Κινέζος Πρόεδρος πρώτος και πως παρότι οι Κινέζοι φημίζονται ως σκληροί διαπραγματευτές, αυτή τη φορά μπήκαν στο τραπέζι και ζητήματα όπως της εξαγωγής ελληνικών προϊόντων στην Κίνα, πράγμα που είναι σημαντικό.

Ερωτηθείς για το ποια είναι η επόμενη μεγάλη επένδυση, αναφέρθηκε κατ αρχήν στην επένδυση των 500 εκατ. ευρώ που υπεγράφη μεταξύ του κολοσσού ZTE με τη Forthnet και στην επένδυση της κινεζικής State Grid μέσω του ΑΔΜΗΕ, στην κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου Eurasia Interconnector. Επειδή υπάρχει χρηματοδότηση από την ΕΕ το έργο θα προχωρήσει το 2017 ώστε οι εργασίες να ξεκινήσουν το 2018, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Η Αθήνα έβαλε στο τραπέζι και το θέμα της σιδηροδρομικής Εγνατίας που θα συνδέει Ηγουμενίτσα - Κωνσταντινούπολη. Οι Κινέζοι-είπε ο πρωθυπουργός- ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Κρήτη, στο αεροδρόμιο στο Καστέλλι, και για την Ελλάδα ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η ναυπηγοεπισκευαστική επέκταση, δηλαδή του ενδιαφέροντος της Cosco στη ναυπηγοεπισκευή, είπε ο πρωθυπουργός.

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ