Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο Κτηματολόγιο: «Έξυπνος» έλεγχος συμβολαίων σε 10 λεπτά

Newsroom
Newsroom

Ο πρώτος δημόσιος φορέας στον οποίο εισάγεται η τεχνητή νοημοσύνη

Aκούμε διαρκώς για τεχνητή νοημοσύνη, αλλά δεν ξέρουμε ούτε πότε θα τη δούμε ούτε τι ακριβώς θα κάνει. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο έκανε μια αναφορά που παρέπεμπε ακριβώς σ’ αυτόν τον τομέα. Συγκεκριμένα, μιλώντας για τη μεταρρύθμιση στο κτηματολόγιο, ανέφερε πως το επόμενο βήμα είναι «έξυπνες ιδέες και λύσεις για το πώς θα διορθώνονται τα έγγραφα και πώς θα επιταχύνονται οι αποφάσεις». Αυτό θα κάνει η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία εισάγεται για πρώτη φορά σε έναν δημόσιο φορέα, το κτηματολόγιο, μειώνοντας χρόνο και κόστος για τους πολίτες.

Παράλληλα, η χρήση της θα αποτελέσει οδηγό για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον στη δημόσια διοίκηση, καθώς θα διαπιστωθεί στην πράξη πώς λειτουργεί, τι αδυναμίες έχει και πώς μπορεί να ενταχθεί στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η «Καθημερινή» παρουσιάζει σήμερα αναλυτικά τι θα κάνει η τεχνητή νοημοσύνη στο κτηματολόγιο και τι αντίκτυπο θα έχει στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, που αποτελεί και την πρώτη και βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.

2+3 καινοτομίες

Η βασική καινοτομία που θα εισαγάγει η ΑΙ στο κτηματολόγιο είναι πως θα υπάρξει σαφής μείωση του χρόνου διεκπεραίωσης μιας υπόθεσης, πέφτοντας από τα 20 έως 30 λεπτά που είναι σήμερα σε μόλις 10 λεπτά. Αυτό θα συμβεί καθώς, πρώτον, η ΑΙ θα μπορεί να αναγνώσει γρήγορα και να κατανοήσει ένα κείμενο συμβολαίου σε φυσική γλώσσα, αλλά και να αντιλαμβάνεται τον τύπο της πράξης. Δεύτερον, θα μπορεί να εφαρμόζει αυτόματα τους νομικούς κανόνες που αντιστοιχούν στην πράξη που αναγνωρίζει και έτσι η διαδικασία να κινείται πολύ πιο γρήγορα.

Οι παραπάνω δυνατότητες έχουν να κάνουν κυρίως με τον χρόνο διεκπεραίωσης μιας υπόθεσης. Αλλά δεν είναι οι μόνες που μπορεί να προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία σε μια σειρά πολύπλοκων ζητημάτων μπορεί να προσφέρει δύσκολες υπηρεσίες.

Πρώτον, θα μπορεί να εντοπίζει αν υπάρχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τον νομικό έλεγχο ενός συμβολαίου, όπως ενημερότητες και δήλωση ΕΝΦΙΑ, κάνοντας και τυπικό έλεγχο νομιμότητας.

Δεύτερον, μετά τον έλεγχο θα μπορεί να δημιουργεί μια αυτόματη εισήγηση προς τον προϊστάμενο, με στοιχεία που προτείνει να εγκριθούν ή να απορριφθούν.

Τρίτον, θα αναγνωρίζει τα λάθη και θα τα υποδεικνύει στο ακριβές σημείο του κειμένου του συμβολαίου. Η τελική πράξη θα είναι σε ανθρώπινα χέρια, καθώς ο προϊστάμενος θα κάνει τον τελικό έλεγχο ώστε να υπογράψει. Μια πολύ σημαντική παράμετρος είναι πως η διαδικασία δεν μειώνει μόνο τον χρόνο, αλλά και το κόστος του νομικού ελέγχου ανά συμβόλαιο, από 15 ευρώ που πληρώνει σήμερα το Δημόσιο για κάθε εισήγηση σε μόλις 0,30 ευρώ.

«Η εφαρμογή της ΑΙ με τη σταδιακή απόκτηση εμπειρίας από τους προϊσταμένους μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του χρόνου διεκπεραίωσης μιας υπόθεσης», σημειώνει στην «Κ» ο αρμόδιος υφυπουργός Κωνσταντίνος Κυρανάκης, υπογραμμίζοντας πως ουσιαστικά «εισάγεται ένα καινοτόμο σύστημα που διευκολύνει τη δημόσια διοίκηση να μειώνει την ταχύτητα, το κόστος και τα λάθη». Η ανάπτυξη του συστήματος έγινε σε συνεργασία με την Open AI, την εταιρεία που δημιούργησε το ChatGPT, διασφαλίζοντας την υψηλή τεχνολογική ποιότητα και αξιοπιστία του εργαλείου.

Πηγή: Καθημερινή

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ