ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρακάρατε με ανασφάλιστο όχημα; Να τι πρέπει να κάνετε

Τα ανασφάλιστα οχήματα στην Ελλάδα ξεπερνούν κατά πολύ τις 500.000

No profile pic

Κάθε ατύχημα σίγουρα είναι μια δυσάρεστη και τραυματική εμπειρία, όμως το να εμπλακείτε σε ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα, μπορεί να σας αγχώσει και να μην ξέρετε πως πρέπει να συμπεριφερθείτε.

Τα ανασφάλιστα οχήματα στην Ελλάδα ξεπερνούν κατά πολύ τις 500.000 οπότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ατυχήματος με κάποιο αυτοκίνητο που δε διαθέτει τη βασική αστική ευθύνη που είναι υποχρεωτική από το νόμο για όλα τα οχήματα.

Πως συμπεριφερόμαστε και τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που εμπλακούμε σε ατύχημα με όχημα που δε φέρει ασφαλιστική κάλυψη σε ισχύ;

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση ατυχήματος με ανασφάλιστο όχημα

Το πρώτο που πρέπει να κάνετε και εφόσον βεβαιωθείτε ότι όλοι οι επιβαίνοντες είναι καλά στην υγεία τους, είναι το να καλέσετε την τροχαία, την ασφαλιστική σας καθώς και τη φροντίδα ατυχήματος, ώστε να έρθουν άμεσα στο σημείο.

Ταυτόχρονα, μην παραλείψετε να σημειώσετε τον αριθμό κυκλοφορίας του άλλου οχήματος καθώς και βασικά στοιχεία επικοινωνίας με τον κάτοχό του.

Θα πρέπει να έχετε υπόψιν πως ο φιλικός διακανονισμός δεν ισχύει σε καμία περίπτωση αφού το εμπλεκόμενο όχημα δε διαθέτει ασφάλεια – θα πρέπει να γίνει καταγραφή από την τροχαίο για να προχωρήσουν οι διαδικασίες της αποζημίωσής σας.

Κρατήστε τη ψυχραιμία σας και μείνετε ήρεμοι καθ’όλη τη διαδικασία, είτε είστε εσείς ο υπαίτιος είτε το ανασφάλιστο όχημα.

Καλύψεις που πρέπει να έχετε για να μην μπλέξετε με τις αποζημιώσεις

Σε περίπτωση ατυχήματος με ανασφάλιστο όχημα, η διαδικασία για την αποζημίωσή σας έχει 2 δρόμους.

Αν η ασφαλιστική σας, σας προσφέρει την κάλυψη για αποζημίωση από ανασφάλιστο όχημα τότε θα αποζημιωθείτε από τη δική σας ασφαλιστική (εφόσον το άλλο όχημα ήταν υπαίτιο) και η ασφαλιστική εταιρεία θα στραφεί εναντίον του ιδιοκτήτη του οχήματος για να πληρωθεί τη ζημιά που προκάλεσε.

Σε αυτήν την περίπτωση η διαδικασία αποζημίωσης για εσάς δε διαφέρει σχεδόν σε τίποτα, από το να είχατε εμπλακεί σε ατύχημα με ένα ασφαλισμένο όχημα.

Για το ανασφάλιστο όχημα, πέρα από το κόστος της ζημιάς που θα κληθεί να πληρώσει, στο λογαριασμό θα προστεθούν και τα πρόστιμα της τροχαίας περί ανασφάλιστου οχήματος καθώς και οι ποινικές κυρώσεις.

Αυτή η διαδικασία ακολουθείτε σε περίπτωση που το ατύχημα είχε μόνο υλικές ζημιές και η κάλυψη από ανασφάλιστο συμπεριλαμβάνεται στο ασφαλιστήριό σας.

Σε διαφορετική περίπτωση, είτε το ατύχημα έχει σοβαρούς τραυματισμούς είτε θανάτους, είτε δε διαθέτετε την κάλυψη από ανασφάλιστο όχημα, τότε η αποζημίωση πραγματοποιείται μέσα από το Επικουρικό Κεφάλαιο.

Είναι μια διαδικασία επίπονη που μπορεί να κρατήσει αρκετούς μήνες. Στο τέλος, το Επικουρικό Κεφάλαιο θα αποζημιώσει εσάς και θα στραφεί πάλι εναντίον του ανασφάλιστου οχήματος για να διεκδικήσει το κόστος των ζημιών.

Για να έχετε όσο το δυνατόν λιγότερα μπλεξίματα, καλό είναι να έχετε στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο την κάλυψη για ανασφάλιστο όχημα, ώστε αν ποτέ εμπλακείτε σε ατύχημα με υλικές ζημιές με όχημα που δεν είναι ασφαλισμένο, να αποζημιωθείτε εύκολα και γρήγορα από τη δική σας ασφαλιστική εταιρεία.

Τι πρέπει να αποφύγετε

Σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να κρατήσετε τη ψυχραιμία σας και να μη δεχθείτε οποιαδήποτε συναλλαγή, πέρα από το να καλέσετε την τροχαία, την ασφαλιστική σας και τη φροντίδα ατυχήματος.

Έχει παρατηρηθεί πως σε αρκετά ατυχήματα με ανασφάλιστα οχήματα, οι ιδιοκτήτες τους προσφέρουν κάποια χρήματα ως υπαίτιοι στο άλλο όχημα, ώστε να αντιμετωπιστεί η ζημιά δίχως να έρθει η τροχαία και η ασφαλιστική καθώς σε μια τέτοια περίπτωση, θα είναι αντιμέτωποι και με πρόστιμα καθώς και ποινικές κυρώσεις.

Σε καμία περίπτωση μην συμφωνήσετε σε κάτι τέτοιο και ακολουθήστε αποκλειστικά και μόνο τη νόμιμη οδό.


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση