ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι είναι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιχειρήσεων - Είναι τελικά μια συμφέρουσα κίνηση;
Δεν αποτελεί προϋπόθεση η υπαγωγή της επιχείρησης σε κάποιον από τους κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας (ΚΑΔ)
Του Κοκολάκη Κ Γρηγόρη επιστημονικού συνεργάτη μας *
Απαντήσεις σε απλές οικονομικές ερωτήσεις
Ποιες επιχειρήσεις μπορεί να ενταχθούν στο μέτρο ενίσχυσης «Επιστρεπτέα προκαταβολή »;
Όλες οι ενεργές ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής (ατομικές ή εταιρίες ) ακόμα και αυτές που έως τώρα εξαιρούντο από τα μέτρα στήριξης, οι οποίες απασχολούν από 1 έως πεντακόσιους (500) εργαζόμενους μπορούν να υποβάλλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη λήψη ενίσχυσης με τη μορφή κρατικού δανείου μέσω του taxis.
Προσοχή δεν αποτελεί προϋπόθεση η υπαγωγή της επιχείρησης σε κάποιον από τους κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας (ΚΑΔ) που περιλαμβάνονται στις εκάστοτε εκδιδόμενες υπουργικές αποφάσεις για την αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων και τη χορήγηση κάθε είδους ενισχύσεων προς πληττόμενες επιχειρήσεις λόγω του κορωναϊού (COVID-19.)
Τι θα πρέπει να ξέρω πριν κάνω την αίτηση;
Για να μπορέσεις να ενταχθείς στο παραπάνω μέτρο θα πρέπει να ξέρεις ότι υποχρεούσαι σε ρήτρα μη απολύσεων, η οποία, ισχύει από την 30ή Μαρτίου 2020. Αν δηλαδή έχετε απολύσεις από 1/4ου έως σήμερα δεν εντάσσεστε.
Για πόσο διάστημα δεν μπορώ να μειώσω προσωπικό;
Προς το παρόν δεν ξέρουμε γιατί απλά δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα η χρονική διάρκεια της παρούσας δέσμευσης.
Είναι κάτι άλλο που θα πρέπει να ξέρω για το συγκεκριμένο μέτρο στήριξης;
Πολλά είναι αυτά που πρέπει να ξέρουμε αλλά δυστυχώς δεν τα γνωρίζουμε.
Δεν ξέρουμε τις ακριβείς προϋποθέσεις υπαγωγής στο μέτρο, δεν ξέρουμε το τρόπο υπολογισμού του ύψους της ενίσχυσης ανά επιχείρηση δεν ξέρουμε τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία επιστροφής του ποσού, δεν ξέρουμε πότε και για ποιο λόγο δεν θα επιστραφεί όλο το ποσό αλλά μέρος του και κυρίως δεν ξέρουμε το επιτόκιο που θα δανειστούν τα χρήματα.
Τι ξέρουμε τότε ;
Ξέρουμε ότι η συνολική διάρκεια του ας το ονομάσουμε δάνειο είναι πενταετής.
Ξέρουμε ότι το πρώτο έτος αποτελεί περίοδο χάριτος, χωρίς υποχρέωση καταβολής δόσεων και η αποπληρωμή πραγματοποιείται τα επόμενα τέσσερα έτη, σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις Η απόφαση λέει ότι θα είναι χαμηλότοκο αλλά αυτό μένει να το δούμε στην πράξη.
Ξέρουμε ότι η εκλεξιμότητα των επιχειρήσεων θα αποδεικνύεται μέσω της αποτύπωσης της τρέχουσας κατάστασής τους σε σύγκριση με την προγενέστερη.
Η αποτύπωση θα προκύπτει μέσω ενός – τυποποιημένου – μηχανισμού παρακολούθησης και αξιολόγησης του Υπουργείου Οικονομικών (ΓΛΚ και ΑΑΔΕ), με βάση φορολογικά δεδομένα και λοιπούς σχετικούς οικονομικούς και επιχειρηματικούς δείκτες.
Ξέρουμε ότι το ύψος της ενίσχυσης προς την κάθε επιχείρηση θα προσδιορίζεται αυτόματα από τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης, λαμβάνοντας υπόψη και λοιπά χαρακτηριστικά της.
Θα λέγαμε ότι αυτό είναι κάτι σαν το παλιό ΤΕΜΠΕ;
Καταρχήν να πούμε ότι τίποτα από ότι ξέραμε μέχρι τώρα δεν θα είναι το ίδιο με το όταν τελειώσει όλο αυτό, άρα εξ ορισμού δεν μπορεί να είναι κάτι τέτοιο. Πόσο μάλλον αν δεν ξέρουμε βασικές παραμέτρους του.
Τότε τι μου προτείνεις να κάνω;
Το να προσπαθείς να κάνεις προβλέψεις εν μέσω μιας τέτοιας πανδημίας είναι σαν να συμπεριφέρεσαι σαν μαθητευόμενος μάγος. Αυτό που τώρα πιθανολογείς και εν τέλει προτείνεις μπορεί αύριο να ακουστεί η μεγαλύτερη ανοησία που θα μπορούσες να έχεις ξεστομίσει. Από την άλλη μεριά όμως είμαστε επαγγελματίες της οικονομίας και έχουμε υποχρέωση να συμβουλεύουμε τους πελάτες μας να αποφασίζουν αναλαμβάνοντας και το κόστος των εκτιμήσεων μας. Με αυτήν την λογική η πρόταση μου είναι ότι κάθε επιχείρηση θα πρέπει να το εξετάσει με μεγάλη προσοχή . Η ρήτρα διατήρησης προσωπικού δεν είναι μια δέσμευση που μπορεί κάποιος να την πάρει άκριτα όταν ο ΟΑΣΑ δίνει για την χώρα μας ύφεση για το τρέχον έτος πάνω από 20%.
Από την άλλη μεριά πως μπορείς να αποτρέψεις κάποιον να μην ενταχθεί στο μέτρο αν χρειάζεται κεφάλαιο και είναι αποκλεισμένος από το τραπεζικό σύστημα.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μιλάμε για δάνεια τα οποία κάποια στιγμή θα πρέπει να αποπληρώσουμε. Ακόμα και αν αυτά θα δοθούν με ευνοϊκότερους, όρους.
Αυτό που πρέπει να γίνει είναι αυτό που λέμε πάντα ο κάθε επιχειρηματίας σε συνεργασία με την επιχειρηματική του ομάδα (Σύμβουλοι - Λογιστές – Δικηγόροι κ.λ.π ) θα πρέπει να εκτιμήσει την πραγματική ωφέλεια και αυτού του μέτρου για την επιχείρηση του.
Όπως δεν υπάρχουν φάρμακα για πάσα νόσο έτσι δεν υπάρχουν και οικονομικές συμβουλές για πάσα επιχείρηση. Οι καιροί είναι τέτοιοι που όλοι θα κριθούμε όχι μόνο για αυτά που κάναμε αλλά και από αυτά που δεν κάναμε.
Ο Κοκολάκης Γρηγόρης είναι Οικονομολόγος - Λογιστής Σύμβουλος ανάπτυξης με Master στην Διοίκηση Επιχειρήσεων Γενικός Διευθυντής της Εταιρίας tax-profit.