ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι δείχνουν τα «μερομήνια» οίκων και επενδυτικών τραπεζών για την ελληνική οικονομία το 2023
Τόσο η Κομισιόν όσο και ο ΟΟΣΑ, εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία θα διατηρηθεί σε τροχιά ανάπτυξης τον επόμενο χρόνο που προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολος για όλη την ΕΕ, ωστόσο, τρεις οίκοι βλέπουν ότι η Ελλάδα δεν θα ξεφύγει από τη συρρίκνωση του ΑΕΠ
Την ώρα που η Ευρωζώνη σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις διεθνών φορέων, θεσμών και αναλυτών, θα εισέλθει σε «καθεστώς» ύφεσης το 2023 τουλάχιστον για τα δύο πρώτα τρίμηνα, η Ελλάδα φαίνεται ότι θα παραμείνει σε θετική τροχιά την επόμενη χρονιά. Aνάπτυξη, αν και αισθητά βραδύτερη σε σχέση με φέτος, προβλέπουν οι περισσότερες επενδυτικές τράπεζες και οίκοι για την ελληνική οικονομία το 2023.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται τόσο η Κομισιόν όσο και ο ΟΟΣΑ, που εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία θα διατηρηθεί σε τροχιά ανάπτυξης τον επόμενο χρόνο που προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολος για όλη την ΕΕ.
Στον αντίποδα, υπάρχουν οίκοι που εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία δεν θα αποφύγει την ύφεση, διαβάζουμε στο imerisia.gr.
Απότομη επιβράδυνση το 2023 αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ελληνική οικονομία στις φθινοπωρινές προβλέψεις. Η χώρα μας θα αναπτυχθεί πάντως με ρυθμούς διπλάσιους σχεδόν του μέσου όρου της Ευρωζώνης, ενώ την επόμενη χρονιά εκτιμάται ότι θα αποφύγει τον σκόπελο της ύφεσης και η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 1%.
Το μεγάλο αγκάθι παραμένει ο πληθωρισμός οποίος όχι μόνο θα κινηθεί σε διψήφια ποσοστά φέτος, αλλά θα είναι και κατά πολύ υψηλότερος των αρχικών εκτιμήσεων το 2023.
Τι εκτιμά ο ΟΟΣΑ
Ο ΟΟΣΑ αναμένει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 6,7% φέτος και 1,6% τόσο το 2023 όσο και το 2024. Η εκτίμηση είναι πολύ κοντά σε εκείνη του ελληνικού οικονομικού επιτελείου για ανάπτυξη 1,8% το 2023 και πιο αισιόδοξη από εκείνη της Κομισιόν, που έχει ρίξει τον πήχη στο 1%.
Ο πληθωρισμός προβλέπεται να υποχωρήσει στο 4,3% την επόμενη χρονιά από 9,7%. Το 2024 εκτιμάται ότι θα βρεθεί λίγο πάνω από τον στόχο του 2% (2,3%).
Όπως επισημαίνει ο Οργανισμός αν οι τιμές της ενέργειας συνεχισθούν και μετά τα μέσα του 2023 ή είναι υψηλότερες από ό,τι προβλέπεται, θα πλήξουν την κατανάλωση και την παραγωγή και θα ασκήσουν μεγάλη πίεση στα δημόσια οικονομικά.
Deutsche Bank και JP Morgan
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Deutsche Bank, από το 6,4% (πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο) που θα «τρέξει» η ελληνική οικονομία το 2022, θα υποχωρήσει στο 0,3% την επόμενη χρονιά.
Η Ελλάδα βρίσκεται στο κλειστό ευρωπαϊκό γκρουπ των χωρών που θα αποφύγουν την ύφεση το 2023. Αυτές είναι η Ιρλανδία (+1,5%), η Ολλανδία (+0,5%) και η Πορτογαλία (+0,1%),Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει, όμως, να αποτελεί βραχνά για τη χώρα μας και το 2023, καθώς θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, στο 7,5%. Η πρόβλεψη της γερμανικής τράπεζας για τον φετινό πληθωρισμό, είναι στο 9,4%.
H JP Morgan, τοποθετεί την ανάπτυξη στο 1%, τον πληθωρισμό σε επίπεδα της τάξεως του 6% κατά μέσο όρο, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει το 1%, με το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 1,8%. Η πτωτική πορεία στο δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ θα συνεχιστεί και το 2023, με τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ να διαμορφώνεται σε 162%. Αντίθετα, η ανεργία θα σταματήσει την πτωτική της πορεία και θα μείνει στο 12,4%.
UBS, HSBC και Μorgan Stanley
Η UBS αναβαθμίζει στο 6,4% από 5,7% την εκτίμησή της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος, ωστόσο προχωρά σε σημαντική υποβάθμιση των εκτιμήσεών για το 2023, τοποθετώντας την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο 2,5% από 4%, ενώ για το 2024 την τοποθετεί στο 3,2%. Κι αυτό τη στιγμή που η ελβετική τράπεζα αναμένει ότι η ύφεση θα χτυπήσει την πόρτα της παγκόσμιας οικονομίας το 2023. Η αύξηση του ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί σε 2,5% το 2023, πριν ανακάμψει στο 3,2% το 2024, εξηγεί η UBS.
Η HSBC συνολικά, διατηρεί τη πρόβλεψη της για ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 6,5% φέτος, αλλά μειώνει την εκτίμηση για το 2023 στο 2,0% (από 2,5%) και περιμένει ανάπτυξη 1,7% για το 2024, επίσης λόγω της στήριξης από το NextGenerationEU (NGEU) από το οποίο η Ελλάδα μπορεί να πάρει 31 δισ. μέχρι το 2026. HSBC σημειώνει ότι ο βασικός καθοδικός κίνδυνος στην ανάπτυξη συνδέονται με την ενεργειακή κρίση.
Η Μorgan Stanley εκτιμά ότι η Ελλάδα με την βοήθεια της δημοσιονομικής στήριξης και των ροών του Ταμείου Ανάκαμψης, θα αποφύγει την ύφεση αλλά η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 1,1% το 2023, για να αυξηθεί μερικώς στο 1,9% το 2024. Οι εισροές ρεκόρ ξένων άμεσων επενδύσεων και οι ροές κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, θα περιορίσουν πάντως όπως εκτιμά, το επενδυτικό κενό που δημιούργησε στην χώρα η 10ετής κρίση χρέους/ύφεση.
Υφεση προβλέπουν 3 οίκοι
Ωστόσο, τρεις οίκοι, Fitch, ING και DZ bank βλέπουν ότι το 2023 η Ελλάδα δεν θα ξεφύγει από τη συρρίκνωση του ΑΕΠ με έναν πολύ δύσκολο χειμώνα να περιμένει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Πρόκειται για τους μοναδικούς οίκους που προβλέπουν ότι η χώρα απειλείται με ύφεση το 2023 ως απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης, αφού όλοι οι υπόλοιποι, ακόμα και το ΔΝΤ, με τα σημερινά δεδομένα εκτιμούν ότι θα υπάρξει σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης αλλά όχι ύφεση.
Η Fitch -σε αντίθεση με άλλους οίκους αξιολόγησης αλλά και με το οικονομικό επιτελείο- προβλέπει για την Ελλάδα αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης -0,2% το 2023, εκτιμώντας ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει στάσιμη στο πρώτο εξάμηνο και θα ξαναπάρει μπροστά το δεύτερο. Η ανάκαμψη αναμένεται να παγιωθεί περισσότερο το 2024, με σταθερή ανάπτυξη καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, που συνεπάγεται ετήσια αύξηση του ΑΕΠ της τάξεως του 1,8%.
Ταυτόχρονα, η χώρα μας θα συνεχίσει να εμφανίζει πρωτογενές έλλειμμα και το 2023, για να επιστρέψει σε μικρό πλεόνασμα το 2024. Μάλιστα, αποδίδει το έλλειμμα στις αυξημένες επιδοτήσεις που θα αναγκαστεί να δώσει προεκλογικά η κυβέρνηση, για να καλύψει την αυξανόμενη ακρίβεια, κυρίως ενεργειακή.
Τι προβλέπει η ING
H οικονομία της Ευρωζώνη οδεύει αναμφίβολα προς την ύφεση και η ελληνική θα ακολουθήσει, εκτιμά τη ING αναθεωρώντας επί τα χείρω τις προηγούμενες προβλέψεις της για ανάπτυξη 0,7% στην Ελλάδα το 2023,σε ύφεση 0,2%.
Σύμφωνα με τον ολλανδικό οίκο, το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2023 η συρρίκνωση θα είναι ξεκάθαρη στην ελληνική οικονομία, με το ΑΕΠ στο -0,9% και στο -1,6% αντίστοιχα, ενώ στο γ’ τρίμηνο η ανάπτυξη θα είναι μηδενική πριν επιστρέψει στο 1,7% στο δ’ τρίμηνο. Στο πλαίσιο αυτό, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αναμένεται να κορυφώσει στο 11,2% το τρίτο τρίμηνο του 2022 και να κλείσει τη χρονιά στο 9,7% κατά μέσο όρο. Στην πορεία, θα πέσει στο 5,2% το 2023 και στο 2% το 2024.
Συρρίκνωση βλέπει και η DZ Bank
Συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 0,7% το 2023 προβλέπει η DZ Bank καθώς η ύφεση στην Ευρώπη δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη τη χώρα μας.
Οι αναλυτές του γερμανικού επενδυτικού οίκου χαρακτηρίζουν την τάση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας ως ανοδική και τονίζουν ότι η Αθήνα έχει ήδη επιτύχει σημαντικούς στόχους φέτος, όπως η πλήρης αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, η αναβάθμιση σε BB+ από πιστοληπτικό οίκο, η επιτυχής ολοκλήρωση της ενισχυμένης εποπτείας και η έναρξη της αποπληρωμής των διμερών δανείων διασώσεως από το 2010.