Tα σημεία-κλειδιά του τελικού σχεδίου της νέας ρύθμισης των 120 δόσεων

Θα είναι "ενιαίο", δηλαδή θα περιλαμβάνει τόσο τη ρύθμιση για τις ασφαλιστικές, όσο και για τις φορολογικές οφειλές.

Αντίστροφα πλέον μετρά ο χρόνος για την κατάθεση του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη στα Ταμεία. Όπως δήλωσε η Υπουργός Εργασίας, κυρία Έφη Αχτσιόγλου, θα έλθει στη Βουλή τη Δευτέρα, ενώ θα είναι "ενιαίο", δηλαδή θα περιλαμβάνει τόσο τη ρύθμιση για τις ασφαλιστικές, όσο και για τις φορολογικές οφειλές.

Όσον αφορά τη ρύθμιση για τις οφειλές προς τους ασφαλιστικούς φορείς, αναμένεται εδώ και σχεδόν έξι μήνες, γεγονός που -σε συνδυασμό με τη συνεχή αύξηση της ελαστικής απασχόλησης- έχει ήδη προκαλέσει πτώση στα έσοδα από εισφορές, τόσο από τους μισθωτούς όσο και από τους μη μισθωτούς.

Υπό αυτές τις συνθήκες, αλλά και λόγω της μεταφοράς νέων οφειλών προς το ΚΕΑΟ, είναι που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ταμεία αυξήθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του εξαμήνου Οκτωβρίου 2018-Μαρτίου 2019. Πλέον έχουν φτάσει τα 35,3 δισ. ευρώ έναντι 34,3 δισ. ευρώ.

Το "καυτό" αυτό πρόβλημα ετοιμάζεται να επιχειρήσει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση με τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Στόχος της είναι η άμεση τόνωση των ασφαλιστικών εσόδων, την ώρα που πληθαίνουν οι πιέσεις -λόγω των εν εξελίξει κυβερνητικών πρωτοβουλιών και σχεδιασμών- για αύξηση των συνταξιοδοτικών δαπανών.

Αυτό σημαίνει, όπως παραδέχονται στο Capital.gr στελέχη των Ταμείων, πως η αναμενόμενη -από την κυβέρνηση- έκτακτη (λόγω της υλοποίησης της ρύθμισης) αύξηση των εσόδων από εισφορές (ληξιπρόθεσμες αλλά και τρέχουσες) δεν "μεταφρασθεί" εύκολα σε νέα υπερπλεονάσματα στα Ταμεία και κατ' επέκταση στον προϋπολογισμό.

Παράλληλα, όπως επισημαίνουν αναλυτές, η οικονομία βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση ασθενικής "ανάκαμψης", γεγονός που σημαίνει πως τα κεφάλαια τα οποία θα διοχετευθούν στα Ταμεία μέσω της ρύθμισης θα λείψουν από την αγορά, με πιθανές αρνητικές συνέπειες στην εξέλιξη του ΑΕΠ.

Τα κοινά στοιχεία

Τέσσερα είναι βασικά κοινά στοιχεία της νέας ρύθμισης.

- Πρώτον, η δυνατότητα εξόφλησης των χρεών προς τα Ταμεία σε έως 120 δόσεις θα αφορά όλους τους οφειλέτες (επαγγελματίες, αγρότες, εργοδότες).

- Κατά δεύτερον, στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όλες ανεξαιρέτως οι ασφαλιστικές οφειλές προς όλα τα τέως Ταμεία (π.χ. ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΙΚΑ, ΟΓΑ) που δημιουργήθηκαν έως και την 31/12/2018.

- Κατά τρίτον, δεν αποκλείονται από τη νέα ρύθμιση όσοι βρίσκονται ενταγμένοι σε κάποια παλιότερη ρύθμιση (π.χ. ‘’πάγια ρύθμιση’’, ‘’ρύθμιση 100 δόσεων’’ κ.λπ.).

- Τέταρτον, μπορούν να ενταχθούν όχι μόνο οι οικονομικά ενεργοί επαγγελματίες, αγρότες και εργοδότες, αλλά και οι ανενεργοί (π.χ. όσοι έχουν διακόψει επαγγελματικές εργασίες, όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα). Βασικός όρος για την ένταξη και τήρηση της ρύθμισης θα είναι η πληρωμή των τρεχουσών εισφορών από τους οικονομικά ενεργούς οφειλέτες.

Οι διαφορές

- Η πρώτη και σημαντικότερη διαφορά αφορά το ποια χρέη μπορούν να επανυπολογισθούν και ποια όχι.

Μόνο τα χρέη των ελευθέρων επαγγελματιών και αυταπασχολούμενων (σ.σ.: αυτασφαλισμένοι στον τέως ΟΑΕΕ και το τέως ΕΤΑΑ) θα μπορούν να επανυπολογισθούν. Αντίθετα, τα χρέη των αγροτών προς τον τέως ΟΓΑ, αλλά και τα χρέη των εργοδοτών προς το τέως ΙΚΑ, δεν θα μπορούν να επανυπολογισθούν.

Ωστόσο, ο επανυπολογισμός των οφειλών των επαγγελματιών θα είναι εθελοντικός. Αυτό σημαίνει πως μόνο όποιος το ζητήσει θα του επανυπολογισθούν τα χρέη. Ο επανυπολογισμός θα γίνει με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου. Δηλαδή για τους μήνες που δεν έχουν καταβληθεί εισφορές θα γίνει υπολογισμός με βάση τις εισφορές κύριας ασφάλισης 20% επί του κατώτατου μισθού που ίσχυε έως και τον Ιανουάριο του 2018, δηλαδή επί των 586 ευρώ/μήνα. Η παλιά κύρια οφειλή που είχε προκύψει με βάση το σύστημα που ίσχυε προ του νόμου Κατρούγκαλου (σ.σ.: των ασφαλιστικών κατηγοριών ή "κλάσεων") θα πάψει, σε αυτή την περίπτωση, να υφίσταται. Η νέα οφειλή θα είναι κατά πολύ μειωμένη σε σχέση με την παλιά. Το "αντίτιμο", όμως, αυτής της μείωσης θα είναι η μείωση των ασφαλιστέων αποδοχών και, έτσι, της μελλοντικής σύνταξής τους.

Όποιος επαγγελματίας δεν το αιτηθεί, δεν θα γίνει επανυπολογισμός των χρεών του. Ωστόσο, τα παλιά του χρέη θα μπορούν και πάλι να εξοφληθούν σε έως 120 δόσεις.

Όσον αφορά τους αγρότες, δεν θα δοθεί καμία δυνατότητα επανυπολογισμού των χρεών τους προς τον τέως ΟΓΑ. Το ίδιο ισχύει και για τους εργοδότες σε σχέση με τα χρέη τους προς το τέως ΙΚΑ. Δηλαδή δεν θα επανυπολογισθούν τα χρέη τους.

- Η δεύτερη σημαντική διαφορά αφορά στο ύψος του "κουρέματος" των προσαυξήσεων.

Πρώτα από όλα, για τους επαγγελματίες θα ισχύσουν τα ακόλουθα: Όποιος επιλέξει επανυπολογισμό της κύριας οφειλής του, θα του επανυπολογισθούν και οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα. Έτσι θα μειωθούν και αυτά όσο και οι κύριες οφειλές. Παράλληλα, οι νέες προσαυξήσεις και τα πρόστιμα θα "κουρευθούν" κατά 85%. Κατά 85% θα "κουρευθούν", όμως, και οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα στις κύριες οφειλές που δεν επανυπολογισθούν. Όποιος, όμως, δεν καταφέρει να τηρήσει τη ρύθμιση, τα χρέη του θα επιστρέφουν στο προ επανυπολογισμού επίπεδο (αφού αφαιρεθούν τα ποσά τα οποία κατέβαλε ο οφειλέτης).

Το "κούρεμα" των προσαυξήσεων και των προστίμων επί των αγροτικών ασφαλιστικών χρεών θα ανέλθει στο 100%.

Τέλος, η διαγραφή των προσαυξήσεων και των προστίμων επί των εργοδοτικών ασφαλιστικών χρεών θα ανέλθει στο 50% για όσους εξοφλήσουν τις κύριες οφειλές σε έως 120 δόσεις και στο 100% για όσους εξοφλήσουν τις κύριες οφειλές τους εφάπαξ, δηλαδή "μία και έξω"

Πηγή: capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ