Τα προληπτικά μέτρα διχάζουν τους θεσμούς

Η κυβέρνηση επισήμως επιμένει να μην υπάρξει η παραμικρή αναφορά σε συγκεκριμένα συμπληρωματικά μέτρα για να κλείσει η "τρύπα" των 3,6 δισ. ευρώ

Το ΔΝΤ μένει αμετακίνητο στην θέση του για εκ των προτέρων καθορισμό των "πρόσθετων" μέτρων 3,6 δισ. ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί ούτε να αποτυπωθούν επί χάρτου θεωρώντας ότι έτσι δίνει το περιθώριο θεσμοθέτησής τους με την  πρώτη ευκαιρία που θα  δοθεί. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το capital.gr,  το "χάσμα" στις θέσεις κυβέρνησης και δανειστών παραμένει, παρά τις διαπραγματεύσεις εξ αποστάσεως που μεσολάβησαν τις προηγούμενες ημέρες.

Το ελληνικό διαπραγματευτικό επιτελείο υπό τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο επιδιώκει μέσω ζυμώσεων σε πολιτικό επίπεδο να στηριχθεί στο κοινοτικό σκέλος των θεσμών (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM) το οποίο σύμφωνα με ελληνικές πηγές δεν συντάσσεται με τη θέση του ΔΝΤ. 

Ωστόσο, η "εμπειρία" και μόνο του γεγονότος ότι ενσωματώθηκε το αίτημα του Ταμείου  για προληπτικά μέτρα στους όρους της  συμφωνίας του τελευταίουEurogroup δείχνει ότι "τίποτα ακόμη δεν έχει κριθεί" όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

Ο μαραθώνιος πολιτικών επαφών αλλά και τεχνικών διαβουλεύσεων με τους θεσμούς που έχουν αναχωρήσει από την προηγούμενη Πέμπτη από την Αθήνα οργανώνεται από  το οικονομικό επιτελείο. Οι κινήσεις,  έχουν ως στόχο να υπάρξει μία πρώτη σύγκλιση/συμφωνία πριν το Eurogroup της 9ης Μαίου.

Ουσιαστικά ο χρόνος λήγει το πρωί της ίδιας ημέρας, όταν αναμένεται να λάβει χώρα Euro Working Group στις Βρυξέλλες (εκπρόσωποι των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης με τους πολιτικούς προϊσταμένους των θεσμών). Δεν αποκλείονται και τηλεδιασκέψεις, ενώ επιχειρείται να προηγηθούν και πολιτικές επαφές  του Έλληνα ΥΠΟΙΚ.

Όσο για το ραντεβού που φημολογείται από την προηγούμενη εβδομάδατου κ.Dijsselbloem  με  τους κ.κ. Τσακαλώτο, Schaueble, Sapin και τους επικεφαλής των τριών θεσμών ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχία  του Eurogroup, δεν επιβεβαιώνεται αλλά και δεν απορρίπτεται προς το παρόν από  καμία πλευρά.

Το σενάριο μίας συνόδου Κορυφής στο μέσο του μήνα λειτουργεί ακόμη ως σχέδιο "Β" σε περίπτωση αποτυχίας στην σύνοδο της 9ης Μαΐου, αν και εκπρόσωποι των θεσμών θεωρούν ότι σε αυτό το σενάριο το επόμενο ορόσημο είναι το "τακτικό" Eurogroup της 24ης Μαίου…

Τα προληπτικά μέτρα

Η κυβέρνηση επισήμως επιμένει να μην υπάρξει η παραμικρή αναφορά σε συγκεκριμένα συμπληρωματικά μέτρα για να κλείσει η "τρύπα"  των 3,6 δισ. ευρώ αλλά και να υπάρξει συμφωνία για τον μηχανισμό που θα τα διέπει παράλληλα με το ζήτημα του χρέους.
 
Η ελληνική πρόταση   προβλέπει ένα σύστημα αυτόματης περικοπής δαπανών εφόσον διαπιστωθούν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους τις οποίες θα επικυρώνει η Eurostat με το ρόλο του "εγγυητή". Προτείνει όταν διαπιστωθούν αποκλίσεις σε πιστοποιημένα στοιχεία τότε να ενεργοποιείται ένας θεσμοθετημένος αυτόματος μηχανισμός περικοπών δαπανών από κωδικούς της Γενικής Κυβέρνησης που θα έχουν εκ των προτέρων προσδιοριστεί με βάση τις "απαιτήσεις" των θεσμών αλλά και τις εξαιρέσεις που θα ζητήσει η κυβέρνηση (πχ για δαπάνες κοινωνικής φύσης)
   
Η κυβέρνηση όμως   ζητά και την... αντίθετη διαδικασία: δηλαδή να μπορεί να περιορίζεται το βασικό πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ αν υπάρξει υπεραπόδοση, αλλά και να αφαιρεθούν δαπάνες λόγω του προσφυγικού.

Πηγή: capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ