ΕΚΕΙΝΟΣ & ΕΚΕΙΝΗ

Πώς να επιλέξετε το καλύτερο καρπούζι – 8 χρήσιμες συμβουλές

«Το καρπούζι αποτελείται κατά 92% περίπου από νερό, επομένως είναι ένα φρούτο που ενυδατώνει»

Πώς να επιλέξετε το καλύτερο καρπούζι – 8 χρήσιμες συμβουλές

Δεν νοείται καλοκαίρι χωρίς μια φέτα γλυκό και ζουμερό καρπούζι. Όμως, δεν είναι πάντα εύκολο να βρείτε έναν τέλεια ώριμο καρπό στη λαϊκή αγορά ή στο σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, η επιλογή του καλύτερου καρπουζιού αξίζει τον κόπο, τόσο για τη γεύση όσο και για την περιεκτικότητα του σε θρεπτικά συστατικά.

«Το καρπούζι αποτελείται κατά 92% περίπου από νερό, επομένως είναι ένα φρούτο που ενυδατώνει», λέει η Mia Syn, MS, RDN, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και διατροφική εμπειρογνώμονας. «Παρέχει επίσης βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως κάλιο και βιταμίνη C. Το κάλιο βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης, επιτρέπει τη σύσπαση των μυών και βοηθά στη λειτουργία των νεύρων. Η βιταμίνη C είναι σημαντική για την υγεία του ανοσοποιητικού και του δέρματος».

Το καρπούζι περιέχει επίσης λυκοπένιο, μια φυσική ένωση που δίνει στα καρπούζια το ροζ – κόκκινο χρώμα τους και ωφελεί την υγεία της καρδιάς, λέει η Kimberley Rose-Francis RDN, CDCES, CNSC, LD, μια εγγεγραμμένη διαιτολόγος στο Εθνικό Συμβούλιο Προώθησης Καρπουζιού των ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά μέσο όρο, το καρπούζι έχει περίπου 40% περισσότερο λυκοπένιο από τις ωμές ντομάτες, αναφέρει η ειδικός.

Η Rose-Francis προσθέτει ότι υπάρχουν περισσότερες από 300 ποικιλίες καρπουζιού που καλλιεργούνται στη Βόρεια και τη Νότια Αμερική. «Για αυτόν τον λόγο, τα καρπούζια χωρίζονται συχνά ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους, αλλά αυτό δεν επηρεάζει το γευστικό τους προφίλ».

Αν ψάχνετε για ένα γλυκό και νόστιμο καρπούζι για το επόμενο οικογενειακό σας γεύμα ή μία καλοκαιρινή εκδήλωση, δοκιμάστε να ακολουθήσετε τις συμβουλές των ειδικών για τον εντοπισμό του τέλειου καρπουζιού.

Πώς να επιλέξετε το καλύτερο καρπούζι – 8 χρήσιμες συμβουλές

  • Εξετάστε το σχήμα
  • Κοιτάξτε το χρώμα
  • Εντοπίστε τον πιο γλυκό καρπό
  • Ελέγξτε τις κίτρινες κηλίδες
  • Χτυπήστε το για να ελέγξετε τον ήχο
  • Κάντε το τεστ της γρατσουνιάς
  • Ελέγξτε το βάρος του καρπουζιού
  • Αποφύγετε τις μελανιές και τις φθορές

Ελέγξτε το σχήμα του

Όταν επιλέγετε καρπούζι στο σούπερ μάρκετ ή στη λαϊκή αγορά, προτιμήστε ένα με συμμετρικό και ομοιόμορφο σχήμα, καθώς οι περίεργοι σχηματισμοί μπορούν να επηρεάσουν την υφή και τη γεύση του, σύμφωνα με τη σεφ και συγγραφέα βιβλίων μαγειρικής Mareya Ibrahim. «Θα πρέπει επίσης να το αισθάνεστε για το μέγεθός του, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ζουμερό και ώριμο».

Μπορείτε να πιέσετε τη φλούδα για να βεβαιωθείτε ότι είναι σφικτή. «Μια μαλακιά φλούδα μπορεί να σημαίνει ότι είναι υπερώριμο ή αρχίζει να σαπίζει», λέει η Ibrahim. Τα άκρα του καρπουζιού πρέπει να είναι γεμάτα και στρογγυλεμένα. Εάν ο μίσχος υπάρχει ακόμα, η Ibrahim λέει ότι θα πρέπει να είναι ξερός και ελαφρώς καφέ. Οι πράσινοι μίσχοι σημαίνουν ότι κόπηκε πολύ νωρίς και μπορεί να του λείπει η γεύση και η γλυκύτητα.

Κοιτάξτε το χρώμα

Τα καρπούζια χρειάζονται περίπου 90 ημέρες για να ωριμάσουν πλήρως και να φτάσουν στη μέγιστη γλυκύτητα τους, σύμφωνα με την Lauren Manaker MS, RDN, LD, διατροφολόγο. «Ο καιρός, η ποικιλία των σπόρων και ο χρόνος καλλιέργειας μπορούν όλα να επηρεάσουν την ωρίμανση και τη γλυκύτητα του καρπουζιού», επισημαίνει.

Το χρώμα είναι ενδεικτικό της ωριμότητας

Η Rita Faycurry, RD, διατροφολόγο στο Fay Nutrition, μας συμβουλεύει να ελέγχουμε το εξωτερικό του καρπουζιού. «Εάν έχει θαμπό φλοιό, αυτό σημαίνει ότι το καρπούζι είναι ώριμο. Ένα γυαλιστερό καρπούζι πιθανότατα συγκομίστηκε πριν ωριμάσει πλήρως και μπορεί να μην είναι τόσο γλυκό».

Επιπλέον, αναζητήστε ένα καρπούζι με ομοιόμορφο χρώμα σε όλη την επιφάνεια του. Αυτό υποδεικνύει ομοιογενή ωρίμανση και γεύση σε όλο τον καρπό.

Τα καρπούζια δεν ωριμάζουν μετά τη συγκομιδή

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι τα καρπούζια δεν συνεχίζουν να ωριμάζουν αφού κοπούν από το αμπέλι τους. Αυτό σημαίνει ότι το καρπούζι σας δεν θα γίνει πιο γλυκό όσες μέρες και να το κρατήσετε στο σπίτι.

Ροζ ή κόκκινο; Η γεύση μετράει!

Μπορεί να κόψετε το καρπούζι σας και να διαπιστώσετε ότι η σάρκα του είναι ροζ αντί για κόκκινη. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν είναι ώριμο ή γλυκό, μας διαβεβαιώνει η Manaker. «Το κόκκινο χρώμα προέρχεται από το φυτοθρεπτικό λυκοπένιο, το οποίο δεν επηρεάζει τη γεύση. Εμπιστευτείτε τους γευστικούς σας κάλυκες πριν βασιστείτε μόνο στο χρώμα της σάρκας».

Εντοπίστε τον πιο γλυκό καρπό με ένα απλό κόλπο

Υπάρχει ένας εύκολος τρόπος να ξεχωρίσετε το πιο ώριμο και πιο γλυκό καρπούζι από τα υπόλοιπα. Ψάξτε για τα σημάδια, που μοιάζουν με φλέβες, τα οποία είναι συνήθως καλοί δείκτες ότι έχετε βρει έναν εξαιρετικά γλυκό καρπό. Φροντίστε να ελέγξετε όλες τις πλευρές του καρπουζιού για αυτά τα σημάδια γνωστά και ως “αράχνες”.

Περισσότερες αράχνες σημαίνει πιο γλυκό καρπούζι! Σύμφωνα με τη Fay, «Τα μεγάλα δίχτυα ή ‘σημάδια ζάχαρης’ σημαίνουν ότι η ζάχαρη διαρρέει από το καρπούζι και ότι είναι πολύ γλυκό». Ίσως οι αράχνες να μην είναι και πολύ όμορφες, και ίσως να προτιμήσετε να διαλέξετε έναν άλλο καρπού. Ωστόσο, αυτές οι καφέ φλέβες ή κηλίδες προέρχονται από την επικονίαση, οπότε όσο περισσότερες αράχνες βλέπετε, τόσες περισσότερες φορές επικονίασε μια μέλισσα το καρπούζι όταν ήταν ακόμα άνθος. Όσο περισσότερη επικονίαση δέχτηκε το άνθος, τόσο πιο γλυκό θα είναι το φρούτο.

Βρείτε το τέλειο καρπούζι ελέγχοντας την κίτρινη κηλίδα

Η κίτρινη κηλίδα στο καρπούζι, επίσης γνωστή ως “σημείο εδάφους”, δείχνει πού ακουμπούσε το καρπούζι στο χώμα κατά την ανάπτυξή του και αποτελεί ένδειξη ωριμότητας. Όσο πιο μεγάλη και κίτρινη είναι η κηλίδα από το χωράφι στη μία πλευρά του καρπουζιού, τόσο περισσότερο καιρό ωρίμασε πάνω στο αμπέλι. Ένας μικρότερος ή λευκός λεκές μπορεί να σημαίνει ότι το καρπούζι δεν είναι τόσο ώριμο.

Αν η κηλίδα του χωραφιού είναι πολύ πορτοκαλί, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το καρπούζι είναι υπερώριμο, προσθέτει η Manaker. «Ψάξτε για ένα ωραίο κίτρινο χρώμα».

Εντοπίστε το τέλειο καρπούζι με ένα χτύπημα

Πώς να διαλέξετε ώριμο καρπούζι με την ακοή. Απλά χτυπήστε το καρπούζι απαλά με τον αγκώνα σας.

  • Ήχος βαθύς: Συγχαρητήρια! Έχετε βρει ένα ώριμο καρπούζι με υπέροχη, γλυκιά και δροσιστική γεύση.
  • Ήχος πιο κούφιος και επίπεδος: Αυτό το καρπούζι μπορεί να έχει χάσει λίγο από την περιεκτικότητά του σε νερό. Είναι πιθανό να μην είναι τόσο ζουμερό όσο θα θέλατε.
  • Ήχος πιο έντονος: Το χτύπημα παράγει πιο δυνατό ήχο; Αυτό μπορεί να δείχνει ότι το καρπούζι δεν είναι ακόμη ώριμο και έχει πιο χοντρό φλοιό.

Είναι ώριμο το καρπούζι σας; Κάντε το τεστ της γρατσουνιάς

Είστε σίγουροι ότι επιλέγετε το πιο νόστιμο καρπούζι; Μπορείτε εύκολα να το μάθετε με μια απλή δοκιμή! Ξύστε απαλά την εξωτερική επιφάνεια της φλούδας του καρπουζιού (αποφύγετε το πράσινο τμήμα).

  • Αν το εξωτερικό στρώμα γλιστράει εύκολα και αποκαλύπτει ένα πράσινο-λευκό χρώμα από κάτω, τότε το καρπούζι είναι ώριμο!
  • Αν το καρπούζι δεν είναι ώριμο, η γρατσουνιά θα αποκαλύψει μια πιο σκούρα γραμμή.

Ελέγξτε το βάρος του καρπουζιού

Επιλέγοντας καρπούζι στην λαϊκή αγορά, το περίπτερο του παραγωγού ή το σούπερ μάρκετ, θα πρέπει να νιώθετε πιο βαρύ από ό,τι φαίνεται. Ένα καρπούζι με εκπληκτικά μεγάλο βάρος σημαίνει ότι έχει περισσότερη περιεκτικότητα σε νερό και πιθανότατα έχει γλυκιά σάρκα μέσα.

Συμβουλή για πιο ζουμερό καρπούζι: “Το καλύτερο καρπούζι στο παντοπωλείο ή στη λαϊκή αγορά είναι πιθανότατα το πιο βαρύ”, λέει ο Συν. “Ένα βαρύτερο πεπόνι συγκρατεί περισσότερο νερό, καθιστώντας το πιο ζουμερό.”

Βάρος καρπουζιού ανά ποικιλία:

  • Μικρά καρπούζια: Τα μικρά και στρογγυλά καρπούζια ζυγίζουν περίπου 3 κιλά.
  • Καρπούζια με σπόρους: Τα καρπούζια με σπόρους μπορεί να ζυγίζουν έως και 20 κιλά.
  • Κίτρινα καρπούζια: Τα κίτρινα καρπούζια διατίθενται σε ποικιλίες με και χωρίς σπόρους και ζυγίζουν έως και 13 κιλά.

Αποφύγετε τις μελανιές και τις φθορές

Τα καρπούζια προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία, καθώς ο φλοιός, τα σπόρια και η σάρκα τους είναι όλα βρώσιμα, υπό την προϋπόθεση ότι είναι φρέσκα και δεν έχουν υποστεί ζημιές ή δεν έχουν αρχίσει να σαπίζουν. Για να είστε σίγουροι για την φρεσκάδα τους, σύμφωνα με την Syn, θα πρέπει να αποφεύγετε οποιοδήποτε καρπούζι με μελανιές, κοψίματα, ζημιές ή μαλακά σημεία.

Επίσης, καλό είναι να αποφεύγετε τα καρπούζια με ακανόνιστες φουσκάλες ή εξογκώματα. Δεν χρειάζεται να είναι τέλειο το καρπούζι σας, αλλά θα πρέπει να πληροί τα περισσότερα κριτήρια και να μην έχει κανένα απολύτως σημάδι ζημιάς.

Τα καρπούζια είναι τόσο γλυκά και ζουμερά όσο και θρεπτικά. Αλλά η επιλογή του τέλειου καρπουζιού δεν είναι πάντα εύκολη. Ακολουθώντας μερικές συμβουλές εμπειρογνωμόνων, μπορείτε να βρείτε ένα ώριμο και γευστικό καρπούζι για να απολαύσετε.

Όταν ψωνίζετε σε λαϊκή αγορά ή παντοπωλείο, εξετάστε το καρπούζι και βεβαιωθείτε ότι έχει ένα κίτρινο σημείο επαφής με το έδαφος. Μπορείτε επίσης να το σηκώσετε, να το χτυπήσετε ελαφρά και να το ξύσετε απαλά. Αυτές οι στρατηγικές θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το πιο γλυκό καρπούζι.


Πηγή φωτογραφίας: mockup-graphics/unsplash


Πηγή: enikos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση