Τα κριτήρια ESG είναι το μέλλον της βιώσιμης χρηματοδότησης

Στέλλα Αυγουστάκη
Στέλλα Αυγουστάκη

Μεγάλη είναι η σημασία της υιοθέτησης των κριτηρίων ESG από τις εταιρείες.

Της Στέλλας Αυγουστάκη

 

Αναπόσπαστο μέρος της βιώσιμης χρηματοδότησης είναι τα κριτήρια ESG, όπως ανέφερε o Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Γιάννος Κοντόπουλος, τονίζοντας ότι θα είναι πάντα μέρος αυτής.

«Είναι το μέλλον της βιώσιμης χρηματοδότησης και θα είναι πάντα στο μέλλον της βιώσιμης χρηματοδότησης. Είτε δεν θα φτάσουμε ποτέ ή το ESG  δεν είναι αρκετό να μας φτάσει στην βιώσιμη χρηματοδότηση».

Τα οφέλη από την υιοθέτηση των κριτηρίων ESG 

Η υιοθέτηση των κριτηρίων ESG  από τις εταιρείες τις βοηθά στο να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των επενδυτών, να συμμορφώνονται σε θεσμικές αλλαγές που υπάρχουν αλλά και έρχονται.

Επιπλέον δίνει την δυνατότητα για βέλτιστη πρόσβαση στη χρηματοδοτική, ενώ βελτιώνει και τα τελικά αποτελέσματα. Παράλληλα βοηθά να προβάλλουν δράσεις που σχετίζονται με το ESG, οι οποίες βοηθά να βελτιώσουν την εικόνα και τη φήμη τις εταιρείας.

Τόνισε δε ότι είναι από τις μεγαλύτερες τάσεις στον κόσμο των επιχειρήσεων, καθώς 9 στις 10 συμμετέχουν σε δραστηριότητες που άπτονται δραστηριότητες του περιβάλλοντος.

Οι στρατηγικές ESG

Παρουσιάζοντας στοιχεία από το Bloomberg ο κ. Κοντόπουλος τόνισε ότι αναμένεται να φτάσουμε τα €50 τρις από επενδεδυμένες αξίες (είμαστε κοντά στα €25 τρις) μέχρι το 2025, ενώ με βάση την McKinse, περίπου το 60% των λειτουργικών κερδών επηρεάζεται από στρατηγικές ESG που ακολουθεί μια εταιρεία.

«Το καταναλωτικό κοινό επηρεάζεται και 76% εξ αυτών διατίθενται να αλλάζουν και να προχωρήσουν, εάν αισθανθούν ότι η εταιρεία δεν είναι σωστή και πρέπει να ΄΄τιμωρηθεί’’. Σε ό,τι αφορά τους επαγγελματίες επενδυτές, το 85% εξ αυτών θέτουν το θέμα του ESG  ως πρώτη προτεραιότητα. Από την άλλη το 64% αυτών έχουν ανησυχία και για το επίπεδο διαφάνειας και δημοσιοποίησης των δραστηριοτήτων ESG που κάνουν οι εταιρείες και είναι ενδεικτικό της προσπάθειας που πρέπει να καταβληθεί για την προώθηση του ESG  και του ίδιου του χρηματιστήριου».

Ενισχύουν τη βιώσιμη κουλτούρα στην Ελλάδα

Επιπλέον πρόσθεσε ότι από 35 εταιρείες το 2019 η Ελλάδα έχει φτάσει  το 2022 να έχει 48 συσχετιζόμενες με το ESG εταιρείες, δείχνοντας σημαντική δημοσιοποίηση της ESG κατηγορίας.
Παράλληλα και με βάση πρόσφατη μελέτη του ΕΚΠΑ υπογραμμίζει ότι υπάρχει συνεχή βελτίωση των κριτηρίων από έτος σε έτος στην Ελλάδα.

Η ελληνική αγορά ακολουθεί τις διεθνείς τάσεις και οι εταιρείες ενσωματώνουν το ESG. Το μέλλον του ESG  προδιαγράφεται ιδιαίτερα έντονο και οι ανάγκες αυτών των κριτηρίων είναι πιο επιτακτικές και σύγχρονες. Είναι η κατάλληλη στιγμή για τις εισηγμένες ή μη εταιρείες να μην σκεφτούν την μεταρρύθμιση του λειτουργικού πλαισίου.


 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ