ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα "αγκάθια" ενόψει του σημερινού EWG
Στα θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν τη σημερινή συνεδρίαση περιλαμβάνονται αποφάσεις για τη μεταρρύθμιση των κοινωνικών επιδομάτων, τα εργασιακά και οι ιδιωτικοποιήσεις
SHARE:
Η αξιολόγηση στο Δημόσιο, αλλά και ο χρόνος εφαρμογής του σχεδίου της κινητικότητας, οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων, το θέμα Γεωργίου και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας θα τεθούν το τραπέζι του Euroworking Group σήμερα όπου η Ελλάδα περνάει τις πρώτες εξετάσεις για τον νέο κύκλο αξιολόγησης, ενόψει Eurogroup στις 15 του μήνα.
Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλαριάκης.
Στα θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν τη σημερινή συνεδρίαση περιλαμβάνονται αποφάσεις για τη μεταρρύθμιση των κοινωνικών επιδομάτων, τα εργασιακά, οι ιδιωτικοποιήσεις και ιδίως η λειτουργία όλων των δομών του Υπερταμείου, η αγορά ενέργειας και η Δημόσια Διοίκηση.
Επίσης, προαπαιτούμενα που συνδέονται με την τρίτη αξιολόγηση και θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί το καλοκαίρι καθυστερούν, όπως και ο επανυπολογισμός του 30% των αιτήσεων συνταξιοδότησης με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, η δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών, η προσαρμογή του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ, η αξιολόγηση και η κινητικότητα στο Δημόσιο.
Επιπλέον, ο κ. Χουλιαράκης θα πρέπει να ενημερώσει για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων αλλά και αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τα 800 εκατ. ευρώ που δόθηκαν μέσα στη δόση των 7,7 δισ. ευρώ που εκταμιεύτηκε προς την Ελλάδα στις αρχές Ιουλίου.
Ωστόσο, σήμερα δεν θα υπάρξει απόφαση για την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ, καθώς δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη εικόνα των πληρωμών των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και το θέμα μεταφέρεται τον Οκτώβριο.
Στις 10-11 Σεπτεμβρίου τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα ώστε να προετοιμάσουν την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών.
Όλο ωστόσο αναμένεται να εξαρτηθούν από τη στάση του ΔΝΤ το οποίο θα ανοίξει πλήρως την ατζέντα του αμέσως μετά την ολοκλήρωση των γερμανικών εκλογών. Το ΔΝΤ πιθανολογείται πως θα θέσει από την αρχή τις απαιτήσεις του που αφορούν στη μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2019 αντί του 2020, τη μεταφορά των αντιμέτρων στο 2023 αντί για τη διετία 2019-2020 και τη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου (AQR) για τις τράπεζες.