Συμφωνία «σε ποσοστό 95%» ευελπιστεί η Αθήνα να καταγράψει το Eurogroup

Δηλώσεις αξιωματούχων προσερχομένων - Συναντήσεις της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς πριν την συνεδρίαση - Οι υποχωρήσεις και οι «κόκκινες γραμμές» - Τα μεγάλα αγκάθια

Με τη γραμμή «όχι νέα μέτρα από αυτήν την κυβέρνηση» προσέρχεται στο Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε μία προσπάθεια να πείσει τους ομολόγους του και τους θεσμούς ότι έχει καταγραφεί πρόοδος που επιτρέπει τη συζήτηση για χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να κλείσει η πολιτική συμφωνία.

Δεν θα υπάρξει συμφωνία για μεγάλη ελάφρυνση χρέους σήμερα Δευτέρα σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

Ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε πεπεισμένος ότι σήμερα μπορεί να επιτευχθεί καλή πρόοδος στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την Ελλάδα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Είναι σημαντική η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Η Ελλάδα χρειάζεται να γίνει και πάλι ανταγωνιστική και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών, πρόσθεσε. 

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στην Ιταλία εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η χώρα θα λύσει τα προβλήματά της, ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει κάποια ευρωπαϊκή κρίση».Σε κάθε περίπτωση πάντως, κατέστησε σαφές ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».Ο κ. Σόιμπλε καταλήγοντας, χαιρέτισε και το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αυστρία.

«Νομίζω ότι θα έχουμε σήμερα μία συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πρέπει να συμφωνήσουν τη Δευτέρα σε ένα βραχυπρόθεσμο σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στις Βρυξέλλες, είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

«Σήμερα το απόγευμα θα μιλήσουμε για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Είναι σημαντικά μέτρα, μέτρα που θα έχουν θετική επίπτωση στην Ελλάδα. Νομίζω ότι θα έχουμε συμφωνία για αυτά τα μέτρα», πρόσθεσε.

Οι Ιταλοί διατηρούν ισχυρή τη δέσμευσή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά την απόρριψη της συνταγματικής μεταρρύθμισης στο χθεσινό δημοψήφισμα και δεν υπάρχει συστημικός κίνδυνος στην ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών σχετικά με το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος.
 
Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή του για τη συενδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, ο Σαπέν δήλωσε ότι η Ιταλία είναι «σταθερή χώρα» και ότι η ήττα του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι είναι εσωτερικό θέμα και δεν αποτελεί απόρριψη της ΕΕ. 

Ερωτηθείς για την υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ, δήλωσε ότι η προηγούμενη ενίσχυσή της δεν ήταν «απαραίτητα» καλή για τους Ευρωπαίους εξαγωγείς και ότι η συναλλαγματική ισοτιμία σε μεγάλο βαθμό αντανακλούσε την ισχύ του δολαρίου.

«Θα εργασθούμε πολύ σκληρά γι΄αυτό σήμερα», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια  απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα υπάρξει σήμερα απόφαση για βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup.


Οι υποχωρήσεις και οι «κόκκινες γραμμές»


Γίνεται προσπάθεια να πιστοποιηθεί στο Eurogroup ότι υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (Staff Level Agreement) σε ποσοστό 95%.

Σύμφωνα με τα Νέα, για δύο σημεία η κυβέρνηση θα δεχόταν να κάνει κάποιες υποχωρήσεις με στόχο να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. 

  • Την επέκταση του κόφτη δημοσιονομικής διόρθωσης για τα έτη 2019 και 2020
  • Την αποδοχή (προσωρινώς) πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% για τις συγκεκριμένες χρονιές με στόχο αυτά να διορθωθούν και να κατέβουν προς τα κάτω με τη διαδικασία αναθεώρησης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2019 και μετά παραμένουν τα δύο μεγαλύτερα «αγκάθια». 

Ωστόσο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξακολουθεί να στέλνει σκληρά μηνύματα στην Αθήνα. Σε συνέντευξή του στην Bild ο Β. Σόιμπλε ανέφερε ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και όχι η ελάφρυνση του χρέους, θα συμβάλλουν στο να αποκτήσει η Ελλάδα βιώσιμο χρέος και να παραμείνει στην Ευρωζώνη, καθώς τα επιτόκια και τα τοκοχρεολύσια ελάχιστα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της

Το Μαξίμου δεν περιμένει η σημερινή εξέλιξη του Eurogroup να οδηγήσει σε κάτι αρνητικό για την ελληνική πλευρά. 

Βεβαίως δεν αναμένει και την επίτευξη της πολιτικής συμφωνίας, ωστόσο πιστεύει ότι από το Eurogroup θα καταφέρει να αποσπάσει τουλάχιστον την αναγνώριση των προσπαθειών που έχουν γίνει από την κυβέρνηση, την πρόοδο στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και μία διαπίστωση πως το 95% των στοιχείων της διαπραγμάτευσης μεταξύ οικονομικού επιτελείου και δανειστών έχει συμφωνηθεί.

Προσπάθειες για σύγκλιση έγιναν άλλωστε και το προηγούμενο διήμερο, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να συμμετέχει σε τηλεδιασκέψεις με τους εκπροσώπους των θεσμών ώστε να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερες εκκρεμότητες. 

Επίσης το πρωί πριν από την έναρξη του Eurogroup υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς με πρωτοβουλία του Γερούν Ντάισελμπλούμ.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το ΔΝΤ, μολονότι δεν έχει πάρει αυτό που απαιτεί, δηλαδή είτε χαμηλότερα πλεονάσματα για το 2019 και 2020 είτε προληπτικά μέτρα της τάξης των 4,2 δισ. ευρώ, δεν θα τινάξει το Eurogroup στον αέρα αρνούμενο να προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις.

Αντιθέτως, πιστεύει ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα συναινέσουν στη συνέχιση της διαπραγμάτευσης και το Ταμείο αφού θα καταθέσει τις αντιρρήσεις του θα δεχτεί την συνέχιση της διαδικασίας της αξιολόγησης με αστερίσκους.

Δεν πάει ο Πάντοαν στο Eurogroup

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας Πιέρ Κάρλο Πάντοαν δεν θα συμμετέχει στις συνεδριάσεις των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πηγή του ιταλικού υπουργείου Οικονομίας, μετά την βαριά ήττα που υπέστη η κυβέρνηση στο δημοψήφισμα, μεταδίδει το Reuters.

Ο Πάντοαν αναμένονταν να συμμετάσχει στις δυο συνεδριάσεις στις Βρυξέλλες αυτήν την εβδομάδα, στο σημερινό Eurogroup και στη συνεδρίαση του Ecofin την Τρίτη.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ