Στουρνάρας: Είμαστε κοντά σε συμφωνία!

Ευρωπαίοι και ΔΝΤ συμφωνούν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει λίστα με ποσοτικοποιημένα εφεδρικά μέτρα, που θα εφαρμοστούν σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο Γιάννης Στουρνάρας με παρέμβασή του, τόνισε πως η «συμφωνία είναι θέμα ολίγων ημερών» και «έδειξε» και εκείνος ως βασικό υπεύθυνο των όποιων καθυστερήσεων το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ενδεικτική είναι πάντως και η κοινή ανακοίνωση των θερμών, Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ σύμφωνα με την οποία έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος» πάνω στο ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων που θα «ανοίξει» τον δρόμο για τις συζητήσεις πάνω στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Παρότι, όμως, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές μεταδίδουν μια εικόνα σχεδόν κλεισμένης συμφωνίας για τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ, οι αποστάσεις παραμένουν μεγάλες στο πακέτο των προληπτικών μέτρων. Άλλωστε ακόμα και τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ είναι «σχεδόν» κλεισμένα, αν και είναι σαφές ότι το παιχνίδι πλέον έχει μεταφερθεί σε άλλο πεδίο από το εάν το αφορολόγητο θα είναι 9.100 ευρώ ή 8.600 ή 8.182 ευρώ και εάν θα προκύψουν 70 εκατ. ευρώ πρόσθετων εξοικονομήσεων από τις συντάξεις. Και αυτό το πεδίο δεν είναι άλλο από τα λεγόμενα «προληπτικά» μέτρα και συγκεκριμένα ο «μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης».

Η απόσταση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραμένει αγεφύρωτη. Το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών ζήτησε διευκρινίσεις και τεχνικές λεπτομέρειες για την ελληνική πρόταση για νομοθέτηση αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικών διορθώσεων, γεγονός το οποίο εκλήφθηκε από την ελληνική κυβέρνηση ως «πρόοδος».

Ευρωπαίοι και ΔΝΤ συμφωνούν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει λίστα με ποσοτικοποιημένα εφεδρικά μέτρα, που θα εφαρμοστούν σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Εντούτοις, το Ταμείο απαιτεί να προσδιοριστούν από πριν οι κωδικοί του προϋπολογισμού από τους οποίους θα γίνουν περικοπές στην παραπάνω περίπτωση, ενώ η ελληνική πλευρά θέλει να έχει ο υπουργός Οικονομικών την ευχέρεια να τους επιλέξει. Επιπλέον, το Ταμείο δεν εμπιστεύεται τη Eurostat και απαιτεί να κρίνει και δικό του στέλεχος αν επιτεύχθηκαν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε, πάντως, ότι το «αγκάθι» των «προληπτικών» μέτρων θα αποτελέσει αντικείμενο πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης, σε συνδυασμό με το ζήτημα του χρέους.

Απόσταση … μίας ανάσας χωρίζει Αθήνα και δανειστές από την συμφωνία, λέει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί: «Οι δανειστές έχουν συμφωνήσει στο 99% του μεταρρυθμιστικού πακέτου με την Ελλάδα, αλλά τα προληπτικά μέτρα χρειάζονται ακόμα δουλειά», τόνισε.

Όπως μετέδωσε το Reuters, o Eυρωπαίος Επίτροπος ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση γίνονται σε τρία επίπεδα: στο μεταρρυθμιστικό πακέτο που έχει συμφωνηθεί με βάση το πρόγραμμα διάσωσης, το πακέτο προληπτικών μέτρων και στην ελάφρυνση του χρέους.

Εμφανίστηκε μάλιστα, μάλλον υποστηρικτικός στην Αθήνα λέγοντας, πως η ελληνική πρόταση για ένα μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης αξίζει να εξεταστεί από τους θεσμούς. «Είναι κάτι που αξίζει να εξεταστεί, να του δοθεί η δέουσα προσοχή» σημείωσε.

«Έχουμε μερικές προτάσεις στο τραπέζι που πάνε προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερη δουλειά» επισήμανε, προσθέτοντας ότι ο μηχανισμός προληπτικών μέτρων πρέπει να ευθυγραμμίζεται με το ελληνικό δίκαιο.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ