ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στοχευμένες μειώσεις φόρων σε εστίαση και τουρισμό

Το σχέδιο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για τις μειώσεις στο ΦΠΑ – Ελαφρύνσεις μόνο για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση της πανδημίας

No profile pic

Οι πιέσεις στον προϋπολογισμό και οι περιορισμένες ταμειακές αντοχές του Δημοσίου υποχρεώνουν το οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει σε «λελογισμένες» και  επιλεκτικές μειώσεις φόρων.

Το αρχικό σχέδιο για εκτεταμένες φοροελαφρύνσεις έχει μπει στον πάγο λόγω των καθυστερήσεων στην ενεργοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες οι παρεμβάσεις για τη στήριξη κλάδων και εργαζομένων ανασχεδιάζονται επί το συντηρητικό και εστιάζονται πλέον σε επιλεκτικές  και με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα μειώσεις φόρων με διαχειρίσιμη δημοσιονομική επιβάρυνση

Στο πλαίσιο αυτό, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται:

    Στοχευμένες μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από το συντελεστή ΦΠΑ 24% στο 13%  και μόνο για το διάστημα της πανδημίας. Στη λίστα περιλαμβάνονται ροφήματα ευρείας κατανάλωσης όπως ο καφές, τα αναψυκτικά, οι χυμοί και το τσάι τα οποία ως σερβιριζόμενα είδη επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24% ενώ εάν τα παραγγείλει κανείς εκτός καταστήματος επιβάλλεται συντελεστής ΦΠΑ 13%. Η υπαγωγή τους στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών και σε ενίσχυση της κατανάλωσης στο κλάδο της εστίασης που έχει μεγάλη συμμετοχή στο ΑΕΠ και στην αγορά εργασίας (10,76%) καθώς απασχολεί 187.519 υπαλλήλους ενώ είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον τουρισμό που αποτελεί το βασικό πυλώνα της οικονομίας.
    Η μείωση του ΦΠΑ για το φαγητό στο 12% η 11% από 13% ενώ έχει αποκλειστεί προς το παρόν τουλάχιστον η μετάταξη στο συντελεστή 6% που προτείνουν οι εκπρόσωποι της εστίασης λόγω υψηλού δημοσιονομικού κόστους.

Τουρισμός

Πάντως, ο μεγάλος πονοκέφαλος για τη κυβέρνηση είναι το πλήγμα στο τουρισμό. Βασική επιδίωξη είναι να «μαζευτούν» όσο είναι δυνατόν οι ζημιές στη φετινή  σεζόν και να πιαστεί το 30% με 35% του περσινού τζίρου (6 - 6,5 δις. ευρώ). Για τη στήριξη του κλάδου, το υπουργείο Οικονομικών σε συνεννόηση με τις Βρυξέλες προωθεί μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές και στην ακτοπλοΐα, μετάταξη της διαμονής στα ξενοδοχεία στον συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13%που είναι σήμερα και κατάργηση του τέλους διαμονής που κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων. Για τις αερομεταφορές προωθείται χρηματοδοτική στήριξη μέσω εγγυήσεων με την αξιοποίηση των εργαλείων που έχουν εγκριθεί από το Eurogoup.

Την ίδια στιγμή το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει κατακλυστεί από αιτήματα φορέων της αγοράς για μειώσεις φόρων, τελών και εισφορών και νέα επιδόματα. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 40 με 50 προτάσεις έχουν φθάσει στο γραφείο του υφυπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη με δυσβάσταχτα βάρη για τον προϋπολογισμό, την ώρα μάλιστα που τα δημόσια ταμεία είναι διάτρητα από την υστέρηση των φορολογικών εσόδων λόγω της κρίσης και της αναστολής πληρωμών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εισπράξεις τον Απρίλιο έκαναν βουτιά κοντά στο 30% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα επιτείνοντας το πρόβλημα με τα ταμειακά διαθέσιμα που έχουν αρχίσει να υποχωρούν.

Πηγή:newsbeast.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση