ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη λίστα κρίσιμων έργων της ΕΕ η διασύνδεση Ελλάδας–Αιγύπτου

Μία σημαντική εξέλιξη

No profile pic

Την ένταξή του στη λίστα των έργων Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος της ΕΕ, PMI/PCI φαίνεται πως εξασφαλίζει το έργο για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου, που προωθεί η εταιρεία Elica του ομίλου Κοπελούζου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τα πρόσθετα στοιχεία που προσκόμισαν οι επενδυτές, αποδεικνύοντας τη συμβολή του έργου στην ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη και την ευστάθεια των δικτύων, αναμένεται να συμπεριληφθεί στη χρυσή λίστα των έργων PMI/PCI, που καθορίζει την επιλεξιμότητα των project από τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Επίσης, διευκολύνεται η αδειοδότησή του και η έγκριση τραπεζικών χρηματοδοτήσεων.

Ο τελικός 6ος κατάλογος έργων PMI/PCI, θα ανακοινωθεί επίσημα στο τέλος του έτους.

Υποστηρικτικές προς το έργο παρεμβάσεις έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα στα ευρωπαϊκά όργανα, τόσο από το ΥΠΕΝ, όσο και από τον ίδιο το σημερινό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ παρέμβαση υπήρξε ταυτόχρονα σε τεχνικό επίπεδο από τον ΑΔΜΗΕ.

►Διαβάστε και: Ενέργεια: Στα χέρια του Θ. Σκυλακάκη το πρώτο κείμενο του νέου ΕΣΕΚ - Οι στόχοι του ΥΠΕΝ

Επένδυση ύψους 4,2 δισ.

Το GREGY αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση απευθείας της Αιγύπτου με την ηπειρωτική Ελλάδα. Το υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο με δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς ενέργειας και συνολικού προϋπολογισμού 4.2 δισ. ευρώ, θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας της Αιγύπτου με στόχο να ωφελήσει τόσο τους οικιακούς καταναλωτές, όσο και τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες. Με αυτό τον τρόπο η χώρα μας θα καταστεί ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος «πράσινης» ενέργειας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη.

Θα μπορεί να μεταφέρει 3.000 μεγαβάτ πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, τα οποία θα παράγονται από 9,5 GW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που θα κατασκευάσει και λειτουργήσει ο Όμιλος Κοπελούζου στην Αίγυπτο. Τα 3.000 αυτά μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας που θα μεταφέρει το έργο GREGY, θα αντικαταστήσουν 4,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως και θα μειώσουν τις εκπομπές CO2 κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως.

Είναι χαρακτηριστικό, πως η πράσινη ενέργεια που θα μεταφέρει το GREGY θα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική σε σχέση με τις τιμές της ενέργειας σήμερα. Και, παράλληλα, η ενέργεια αυτή θα προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές και όχι από ορυκτά καύσιμα, όπως είναι το φυσικό αέριο.

Πηγή:imerisia.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση