ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Με ενοίκιο στο σπίτι τους οι δανειολήπτες που δεν μπορούν να πληρώσουν

Τι είπε για τις μειώσεις φόρων

No profile pic

Στο πρόγραμμα «Γέφυρα» αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κάνοντας λόγο για παρεμβάσεις με έντονο κοινωνικό πρόσωπο και για δεύτερη ευκαιρία, που θα έχει ο πολίτης για τη ρύθμιση των οφειλών του.
Συγκεκριμένα, για τους πλειστηριασμούς τόνισε ότι γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται. «Εμείς όμως προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους πολίτες για να μην γίνονται πλειστηριασμοί», είπε ο κ. Σταϊκούρας και έκανε γνωστό ότι όταν κάποιος δεν μπορεί να πληρώσει, παρά τη ρύθμιση των χρεών του, το ακίνητο θα μεταβιβάζεται για 12 χρόνια στο νέο φορέα και σε αυτό θα διαμένει ο ιδιοκτήτης, πληρώνοντας ενοίκιο που θα επιδοτείται.

Εξήγησε δε ότι με τη δημιουργία του ιδιωτικού αυτού φορέα, όταν ο ιδιοκτήτης φθάνει στην πτώχευση, θα μπορεί αντί να χάσει το σπίτι, να πληρώνει ενοίκιο που θα επιδοτείται, και μέσα στη 12ετία να μπορεί να το πάρει πίσω.


 
Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, με το πρόγραμμα «Γέφυρα» διασφαλίζεται ότι τα ευάλωτα νοικοκυριά δεν θα έχουν πρόβλημα με τους πλειστηριασμούς. «Βοηθάμε τον πολίτη και προληπτικά και κατασταλτικά» σημείωσε.

Για όσα νοικοκυριά μπορούν να πληρώσουν κάτι από τα χρέη τους, θα παγώνουν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί, θα ρυθμίζεται ευνοϊκά η οφειλή και το δημόσιο θα επιδοτεί τις νέες δόσεις.


Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την συνέχιση της μείωσης των ενοικίων για τις πληττόμενες από την κρίση επιχειρήσεις, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι προκρίνεται μια υβριδική λύση. Την παράταση για άλλο ένα μήνα (τον Σεπτέμβριο) της μείωσης κατά 40% του ενοικίου για τις επιχειρήσεις που συνεχίζουν να πλήττονται από την πανδημία, αλλά και φορολογικές απαλλαγές για τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι οικειοθελώς θα διατηρήσουν μειωμένα κατά 40% στα μισθώματα που εισπράττουν μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Στο κρίσιμο θέμα αν επίκειται μόνιμη μείωση φόρων για το 2021 ο κ. Σταϊκούρας μετρίασε για άλλη μια φορά τις προσδοκίες, σημειώνοντας κατ’ αρχήν ότι βρισκόμαστε σε μια υγειονομική κρίση που δεν έχει ακόμη τελειώσει.
Τόνισε, επίσης, ότι θα πρέπει σε συνεργασία με τις Βρυξέλλες να συμφωνηθεί η δημοσιονομική προσαρμογή για τον επόμενο χρόνο. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε, συγκεκριμένα, ότι παρότι δεν θα υπάρχουν συγκεκριμένοι δημοσιονομικοί στόχοι ούτε για το 2021, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μια δημοσιονομική προσαρμογή, χωρίς βέβαια αυτό, όπως είπε, να σημαίνει περιοριστικά μέτρα. Τόνισε, πάντως, ότι το πακέτο που θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ θα είναι ένα μείγμα μόνιμων και έκτακτων ελαφρύνσεων σε συνδυασμό και με ένα πακέτο στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, αλλά και της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας .

Επιπλέον, τόνισε, ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν την υγειονομική κρίση, ενώ έθεσε και ως νέα προτεραιότητα την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των ενόπλων δυνάμεων με ένα πλέγμα μέτρων και όχι μόνο μέσω εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση