ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε επάρκεια τα σιτηρά στην Ελλάδα – Οι εναλλακτικές αγορές
Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και στα αποθέματα σιτηρών και αλεύρων των χωρών στα Βαλκάνια και όχι μόνο, με τα ελληνικά αποθέματα, ωστόσο, να διατηρούνται σε ομαλά επίπεδα.
Στις ευρωπαϊκές αγορές Βόρειας και Νότιας Αμερικής, αλλά και στην εγχώρια αγορά, αναμένεται να στραφεί η Ελλάδα, σε περίπτωση που τεθεί θέμα μη επάρκειας αλεύρων και σιτηρών λόγω του πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας.
Ο Αλέξανδρος Μαρκαντωνάκης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Αλευροβιομηχάνων Ελλάδος και Επικεφαλής των Μύλων Κρήτης, εξηγεί ότι, για την ώρα, δεν τίθεται θέμα επάρκειας για τον κλάδο και αυτό, αφορά και στα άλευρα, αλλά και τις ζωοτροφές.
«Υπάρχουν και άλλες αγορές»
Αξίζει να αναφέρουμε πως οι αγορές, στις οποίες, παραδοσιακά, στρέφεται η Ελλάδα, είναι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως Γαλλία και Γερμανία, με τον κλάδο να στηρίζεται, βέβαια, και στην εγχώρια αγορά. Επίσης, παραδοσιακά προμηθεύεται από Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία και Σλοβακία.
"Υπάρχουν και άλλες χώρες που παράγουν, πέραν της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Αγορές, που εδώ και καιρό δεν λειτουργούν με ομαλότητα και αποτελούν το 10 - 30% της συνολικής εισαγωγής, ανάλογα τον μύλο. Αναμένουμε να δούμε πού θα καταλήξει η κατάσταση και, εάν υπάρξει θέμα, θα αλλάξουν οι χώρες προέλευσης", αναφέρει και συμπληρώνει πως, η στροφή του κλάδου σε άλλες αγορές για προμήθεια σίτου γίνονταν και σε περιόδους που υπήρχαν εξαγωγικοί δασμοί από την Ρωσία, οπότε και μειώνονταν σημαντικά οι εισαγωγές.
"Σίγουρα έχει φέρει αναστάτωση στον κλάδο ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας – Ρωσίας, καθώς πλοία που είχαν φορτώσει ή είχαν προγραμματίσει να φορτώσουν ή είχαν εκτελωνισμό, έχουν αλλάξει τον προγραμματισμό τους λόγω του πολέμου, αλλά αυτό δεν θα δημιουργήσει έλλειψη. Το εμπόριο πάντα βρίσκει λύσεις".
Δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για τις τιμές
Σε ό,τι αφορά τις τιμές, ο κ. Μαρκαντωνάκης ανέφερε πως, δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις, καθώς πρόκειται για ένα πολυσύνθετο ζήτημα, που εξαρτάται από πολλές παραμέτρους.
"Οι τιμές είναι κάτι άγνωστο, καθώς ορίζονται από τα χρηματιστήρια εμπορευμάτων, ωστόσο εκτιμώ πως, σύντομα, θα επέλθει νέα ισορροπία στον κλάδο".
Στο επίκεντρο το ζήτημα της ενέργειας
O κ. Μαρκαντωνάκης τόνισε τέλος, πως, η άνοδος της τιμής της ενέργειας έχει επιφέρει και αύξηση στις τιμές του κόστους παραγωγής, ωστόσο η Ελλάδα και η βιομηχανία έχουν "εκπαιδευτεί" στις δυσκολίες, λέγοντας χαρακτηριστικά πως, η κρίση του 2015 με την εφαρμογή των capital controls ήταν πιο σύνθετη.
"Η ενέργεια επηρεάζει το κόστος παραγωγής, καθώς οι παραγωγικές διαδικασίες των μύλων είναι ενεργοβόρες και αναμένουμε να δούμε πώς θα κινηθεί η αγορά και ποιες θα είναι οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης γύρω από την ανεργία και τις ανατιμήσεις, που αποτελούν πρόβλημα για όλη την Ευρώπη".