Σε διπλό "κλοιό" Βελκουλέσκου σήμερα ο Κατρούγκαλος

Σε δύο υποθέσεις θα βρεθεί σήμερα "υπόλογος" ο Υπ. Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος απέναντι στα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών και κυρίως στην εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου.

Και αυτό γιατί μπήκε απρόβλεπτα χθες "σφήνα" στο αρχικό πλάνο των σημερινών συναντήσεων μεταξύ του Υπ. Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου και ανωτάτων θεσμών (στα πλαίσια της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος) για το Εργασιακό, το Ασφαλιστικό, αν και οι τελευταίες εκκρεμότητες του είχαν "κλείσει" στα πλαίσια του υπολοίπου της πρώτης αξιολόγησης (πχ ψήφιση εναρμόνισης εισφορών ΕΟΠΥΥ για αγρότες, επιστήμονες, ένταξη τουριστικών επιχειρηματιών στον ΟΑΕΕ).

Ενώ μέχρι αργά χθες το απόγευμα η ατζέντα σήμερα προέβλεπε δύο συναντήσεις των δύο πλευρών (στις 10:30 πμ και στις 17:30 μμ) αποκλειστικά για το Εργασιακό (υποκατώτατος μισθός νέων, ομαδικές απολύσεις, συλλογικές συμβάσεις κλπ) επήλθε έκτακτη  αλλαγή και το Εργασιακό θα συζητηθεί σε μία μόνη συνάντηση και αμέσως μετά, σε ξεχωριστή συνάντηση θα συζητηθεί η "πορεία της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης". 
Η έκτακτη αυτή συνάντηση για το ασφαλιστικό -και ενώ σημειώθηκε χάσμα τόσο στο Εργασιακό "μέτωπο" όσο και στο Προνοιακό στις συναντήσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Εργασίας και των θεσμών την περασμένη Κυριακή και Δευτέρα - γίνεται υπό την σκιά επανειλημμένων πιέσεων του ΔΝΤ και προσωπικά της επικεφαλής του ταμείου στα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών, Ντέλιας Βελκουλέσκου για εκτεταμένες περικοπές στις κύριες συντάξεις. 
Πληροφορίες του Capital.gr από κύκλους του Υπ. Εργασίας, πάντως, αναφέρουν πως στο επίκεντρο της σημερινής  συνάντησης  για το συνταξιοδοτικό είναι πιο πιθανόν να βρεθεί η εξέλιξη της των περικοπών που έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Ιούνιο σε επικουρικές και κύριες συντάξεις και στα μερίσματα, ο επικείμενος επανυπολογισμός των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων και η ενοποίηση των ταμείων κύριας ασφάλισης σε ένα νέο συνταξιοδοτικό υπερ-ταμείο (τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως αυτά προβλέπονται από τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου (σ.σ. έχει τεθεί σε ισχύ από 12.5.20116), αλλά και τις μετέπειτα υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους.

Ανοιχτό πάντως παραμένει το ζήτημα του "παγώματος" των ληξιπροθέσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, το οποίο έχει εξαγγείλει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός (αν και οι θεσμοί έχουν ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις τους), αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα εξοικονομηθούν 400 εκατ. ευρώ από περικοπές στις δαπάνες για το ΕΚΑΣ, με τον Υπ. Εργασίας να υποστηρίζει την μείωση του ύψους συγκεκριμένου επιδόματος και όχι  την πλήρη κατάργηση του.
Υπενθυμίζεται, κατά τα άλλα, πως μέχρι τέλος Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους θα πρέπει να έχει επανυπολογιστεί το 10% των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και το μέσο όρο των αποδοχών του ασφαλισμένου σε όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου, μέχρι το Μάρτιο του 2017 το 40%, μέχρι τον Ιούνιο του ίδιου έτους το 70% και, τέλος, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου του 2017 το 100%.
Από 1.1.2017, επίσης, θα πρέπει να έχουν ενοποιηθεί το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ, το ΝΑΤ, το ΕΤΑΑ, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και  οι ασφαλιστικοί τομείς του Δημοσίου σε ένα και μόνο Ταμείο, τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Και προς τις δύο αυτές κατευθύνσεις το Υπ. Εργασίας έχει συστήσει από αρχές του Οκτωβρίου ομάδες εργασίας με στελέχη όλων των ταμείων. 
 
Το ΔΝΤ πιέζει συνεχώς για "τσεκούρι" στις κύριες συντάξεις 

Η συνάντηση μεταξύ Κατρούγκαλου –θεσμών  για το συνταξιοδοτικό θα γίνει  σε μία περίοδο αυξημένων πιέσεων  του ΔΝΤ (πχ όπως φάνηκε  κατά την τελευταία ετήσια συνδιάσκεψη του στο α΄ δεκαήμερο του Οκτωβρίου) για "θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις" στο Ασφαλιστικό, αλλά και πιο πριν, της έκθεσης της επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στα κλιμάκια των θεσμών, Ντέλιας Βελκουλέσκου που πρότεινε ευθέως μειώσεις στις συντάξεις έτσι ώστε με τους πόρους που θα εξοικονομηθούν να ενισχυθούν κοινωνικά ευάλωτες ομάδες. Υπενθυμίζεται πως το Μνημόνιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, εξοικονόμηση από παροχές του ασφαλιστικού προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από το 2017 και έπειτα το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ φέρονται να εξετάζουν, προς αυτήν την κατεύθυνση, το "πάγωμα" των προβλεπόμενων ονομαστικών αυξήσεων στις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις και μετά το 2018. 
 
Χάσμα κυβέρνησης –θεσμών στο Εργασιακό 

Την ίδια στιγμή που η προσοχή των θεσμών και ιδίως του ΔΝΤ δεν λέει να φύγει από το Ασφαλιστικό, όλα τα μέτωπα του Εργασιακού το οποίο αποτελεί βασικό κομμάτι της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος είναι ορθάνοιχτα.
Οι προτάσεις του Υπ. Εργασίας για κατάργηση του υποκατώτατου μισθού των νέων, την επαναφορά της δυνατότητας της μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, την υπερίσχυση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών, τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους δεν φαίνεται επ΄ ουδενί να "περνούν" από τους δανειστές.
Οι τελευταίοι δεν δέχονται καμία ανατροπή των ψηφισμένων εργασιακών διατάξεων της περιόδου 2010-2013 που προβλέπουν υποκατώτατο μισθό νέων, δυνατότητας μόνο διμερούς (δηλαδή τόσο εργαζομένων όσο και των εργοδοτών) προσφυγής στον ΟΜΕΔ, υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών  και καθορισμό του κατώτατου μισθού από το Κράτος.
Παράλληλα, ζητούν την παραπέρα διευκόλυνση των ομαδικών απολύσεων και την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου. Από τη μεριά του, το Υπ. Εργασίας ζητά να μην ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τις ομαδικές απολύσεις πριν εκδοθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση της ΑΓΕΤ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ