ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρύθμιση μόνο μεγάλων φορο-οφειλών δέχονται οι θεσμοί

Δηλαδή χρωστούν τουλάχιστον 10.000 ευρώ.

No profile pic

Κάθετα αντίθετοι είναι οι θεσμοί στην προοπτική θέσπισης μιας νέας οριζόντιας και γενικευμένης ρύθμισης για τις οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση. Αυτός είναι και ο λόγος που το οικονομικό επιτελείο δεν έχει ακόμη θέσει επίσημα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης αίτημα για νέα ρύθμιση. Έχει απλώς εισπράξει την άρνηση των θεσμών σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης οι θεσμοί είναι θετικοί μόνο στο να θεσπιστεί μια ρύθμιση για όσους έχουν σημαντικές ληξιπρόθεσμες οφειλές, δηλαδή χρωστούν τουλάχιστον 10.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι το σύνολο των φορολογούμενων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση ήταν το τελευταίο τετράμηνο του 2018 στα 4.064.750. Από αυτούς η συντριπτική πλειονότητα χρωστούσε ποσά έως 10.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, ληξιπρόθεσμη οφειλή έως 10.000 ευρώ είχαν 3.765.052 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Με άλλα λόγια οι εννέα στους δέκα οφειλέτες χρωστούν έως 10.000 ευρώ και οι θεσμοί θέλουν να μείνουν εκτός της όποιας νέας ρύθμισης έρθει. Ο λόγος;

"Θεωρούν ότι αν θεσπιστεί μια νέα ρύθμιση για μεσαίες και μικρές φορολογικές οφειλέςθα πληγεί η κουλτούρα πληρωμών και τελικά σε μακροπρόθεσμη βάση θα πληγούν τα φορολογικά έσοδα", λέει στο Capital.gr πηγή που γνωρίζει από κοντά τη διαπραγμάτευση. "Δεν είναι αντίθετοι, όμως, στα να θεσπιστεί μια ρύθμιση μόνο για τους περίπου τριακόσιες χιλιάδες οφειλέτες που χρωστούν ποσά άνω των δέκα χιλιάδων ευρώ".

Η ουσία πίσω από αυτήν τη στάση είναι ότι οι φορολογούμενοι που χρωστούν μικροποσά που είναι και οι περισσότεροι δεν πρέπει να διευκολυνθούν διότι οι θεσμοί θεωρούν αυτήν τη διευκόλυνση ως "επιβράβευσή" τους. Και αυτό διότι θεωρούν ότι μεταξύ αυτών που χρωστούν τα μικροποσά περιλαμβάνονται και πολλοί στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την υποβολή πρότασης για ρύθμιση για τις φορολογικές οφειλές στην οποία θα μπορούν να ενταχθούν και μικρο-οφειλέτες αλλά με βάση αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ η σχετική ρύθμιση αναμένεται να έρθει τον Απρίλιο.

Πηγή:capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση