ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ράλι» ανόδου στη Γουόλ Στριτ

Μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος για τον Dow Jones τα τελευταία σχεδόν 90 χρόνια

No profile pic

H Γουόλ Στριτ αντέδρασε απότομα σήμερα από τα χαμηλά τριετίας, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να καταγράφει την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο τα τελευταία σχεδόν 90 χρόνια, με 11,26%. Οι δηλώσεις Αμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών ότι βρίσκονται κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας για μια δέσμη μέτρων τόνωσης της οικονομίας, έδωσαν μια ένεση αισιοδοξίας στις αγορές που κλονίζονται από το μεγαλύτερο κύμα ρευστοποιήσεων μετά την οικονομική κρίση του 2008.

Οι τρεις βασικοί δείκτες του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης εκτοξεύτηκαν σήμερα, μετά το βίαιο ξεπούλημα στη χθεσινή συνεδρίαση καθώς η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει παραλύσει την παγκόσμια οικονομία.

Λίγο πριν το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης, ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκανε άλμα 2.094,27 μονάδων (+11,26%), στις 20.686,2 μονάδες.

Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν οι τίτλοι εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, ενισχυόταν κατά 557,18 μονάδες (+8,12%), στις 7.417,86 μονάδες.

Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, των πεντακοσίων μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών, που θεωρείται ο πιο ενδεικτικός της γενικής τάσης, κατέγραψε άνοδο 209,93 μονάδων (+9,38%), στις 2.447,33 μονάδες.

Ανώτεροι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι μέλη του Κογκρέσου δήλωσαν σήμερα πως είναι κοντά στην έγκριση ενός πακέτου ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την τόνωση της οικονομίας, που έχει στόχο να χορηγήσει οικονομική βοήθεια σε Αμερικανούς που βρέθηκαν άνεργοι καθώς και βοήθεια σε επιχειρήσεις που πλήττονται.

Αυτό το αναμενόμενο νομοσχέδιο έρχεται να προστεθεί στα επιθετικά μέτρα που έχει εξαγγείλει τις τελευταίες μέρες η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα. Χθες η Fed ανακοίνωσε σειρά μέτρων που επιτρέπουν σε ένα μεγάλο φάσμα επιχειρήσεων να έχουν πρόσβαση σε νέα κεφάλαια προκειμένου να επιβιώσουν από τη «σοβαρή οικονομική αναταραχή» που προκαλεί ο Covid-19.

Ένα ξεχωριστό προτεινόμενο νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την χορήγηση σε αεροπορικές εταιρείες και εργολάβους, πακέτου διάσωσης ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επέφερε άλμα στις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών έως και 15%.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση