ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Σαφάρι ελέγχων και πρόστιμα 10.500 ευρώ

Ερωτήσεις και απαντήσεις

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Σαφάρι ελέγχων και πρόστιμα 10.500 ευρώ

Εντατικούς ελέγχους έχει ήδη ξεκινήσει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στις τράπεζες και στα σούπερ μάρκετ. Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι δε γίνεται χρήση της κάρτας θα επιβάλλονται πρόστιμα ύψους 10.500 ευρώ.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση Χατζηδάκη, εάν, κατά τον επιτόπιο έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας σε επιχείρηση, διαπιστωθεί ότι η ψηφιακή κάρτα εργαζόμενου δεν είναι ενεργοποιημένη, θα επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει ενεργοποιημένη ψηφιακή κάρτα.

Σε περίπτωση που σε τρεις ελέγχους, εντός χρονικού διαστήματος 12 μηνών, διαπιστωθεί η παράβαση της παρούσας, επιβάλλεται προσωρινή διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης για χρονικό διάστημα 15 ημερών.

Οπως δείχνουν τα απολογιστικά στοιχεία της περιόδου Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, το ποσοστό εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας (δηλαδή το ποσοστό των εργαζομένων στους κλάδους των τραπεζών και των σούπερ - μάρκετ που χρησιμοποιούν την κάρτα) είναι 94,74 %.

Στην επιστημονική διαδικτυακή ενημέρωση του Ομίλου Epsilon Net την οποία παρακουλούθησαν 10.000 λογιστές και στελέχη επιχειρήσεων, ο Βασίλης Πρασσάς και ο Κωνσταντίνος Γραβιάς έδωσαν λεπτομερείς εξηγήσεις για τη λειτουργία του ψηφιακού ωραρίου και της κάρτας, ενώ παρουσίασαν τη νέα Εξυπνη Λύση  που ενοποιεί όλες τις λειτουργίες, το Epsilon Smart Ergani.

Όπως τονίστηκε από τα στελέχη του Ομίλου, οι συχνότερες ερωτήσεις που τίθενται από τους λογιστές είναι οι εξής:

1. Αν Εργαζόμενος παραλείψει να «χτυπήσει» την κάρτα του κατά την είσοδο ή/και έξοδο, θα υπάρχει υποχρέωση εκ μέρους του Εργοδότη για τη συμπλήρωση των «χτυπημάτων» και σε περίπτωση καταφατικής απάντησης, μέχρι πότε και με ποιόν τρόπο;

Απάντηση: Η ευθύνη για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας είναι του εργοδότη. Η επαναλαμβανόμενη όμως μη υποβολή δηλώσεων έναρξης και λήξης στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ συνιστά αιτία ελέγχου από το ΣΕΠΕ (risk analysis).

2. Τι θα προβλέπεται για τους Εργαζομένους, που θα αρνούνται να χρησιμοποιήσουν τη Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας; Θα υπάρχει δυνατότητα υποβολής σχετικής δήλωσης εκ μέρους της Επιχείρησης;

Απάντηση: Η χρήση της ψηφιακής κάρτας είναι υποχρέωση εκ μέρους του εργαζόμενου αλλά η ο εργοδότης είναι υπεύθυνος για τη συνεπή εφαρμογή της.

3. Σε περίπτωση που Εργαζόμενος είναι αδικαιολογήτως απών και εξ αυτού του λόγου δεν «χτυπήσει» την κάρτα του, πώς θα δηλωθεί η απουσία του εντός του πρώτου δεκαημέρου του επομένου μηνός; Θα προβλεφθεί συγκεκριμένος κωδικός;

Απάντηση: Το Σύστημα Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας δεν παρακολουθεί την απουσία αλλά την εργασία. Το σύστημα ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας παρακολουθεί την εργασία και τη δικαιολογημένη μη εργασία (άδεια).

Σύμφωνα με τα στελέχη του Ομίλου η έξυπνη λύση το Epsilon Smart Ergani αυτοματοποιεί και απλοποιεί:

  • Δήλωση & Ηλεκτρονική Υποβολή Ωραρίου & Αδειών
  • Σήμανση Κάρτας
  • Ηλεκτρονική Καταγραφή Πραγματικής Απασχόλησης
  • Διασφάλιση εργοδότη για ορθή εφαρμογή νομοθεσίας

Κάθε φορά που ο εργοδότης δηλώνει ωράρια στο ημερολόγιο του Smart Ergani, ενημερώνεται online η εφαρμογή μισθοδοσίας του λογιστή, ενώ παράλληλα γίνεται η υποβολή στο Εργάνη II.

Επίσης, κάθε φορά που χτυπάει κάρτα ο εργαζόμενος από το Epsilon Smart Ergani, η κίνηση υποβάλλεται αυτόματα στο Εργάνη II και γίνεται ταυτόχρονη ενημέρωση εργοδότη-εργαζόμενου και λογιστή. Όλα αυτά με online ενημέρωση, την ίδια στιγμή, στο κινητό του εργοδότη και του εργαζόμενου.

Πηγή:Ημερήσια

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση