Προβληματισμός στο Μαξίμου με φόντο τις τράπεζες

Η ανησυχία έγκειται στον βαθμό που το χθεσινό sell off εκλαμβάνεται ως προειδοποιητικό μήνυμα των αγορών για τη γενικότερη κατάσταση στην ελληνική οικονομία και την αμφισημία της κυβέρνησης στο πεδίο των δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις.

Έντονος προβληματισμός επικράτησε χθες στο πρωθυπουργικό επιτελείο, με τη «βουτιά» των τραπεζικών μετοχών στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου. 

Μετά την έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο κ. Τσίπρας -με τη συμμετοχή των κ.κ. Δραγασάκη, Τσακαλώτου, Φλαμπουράρη και Λιάκου- εκδόθηκε ανακοίνωση με εμφανή σκοπό να καθησυχάσει.

Η ανησυχία έγκειται στον βαθμό που το χθεσινό sell off εκλαμβάνεται ως προειδοποιητικό μήνυμα των αγορών για τη γενικότερη κατάσταση στην ελληνική οικονομία και την αμφισημία της κυβέρνησης στο πεδίο των δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις. Η ανησυχία είναι ακόμη πιο έντονη στον βαθμό που «επιλέχθηκαν» οι τράπεζες για να σταλεί αυτό το μήνυμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης, δεν υπήρξε πρωτοβουλία για επικοινωνία με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, με τον οποίο πάντως θεωρείται ότι είναι σε ανοιχτή γραμμή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Υπήρξε αντιθέτως επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Νίκο Καραμούζη. Επιπλέον, ζητήθηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη να θέσει σε καθεστώς συναγερμού τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπο Γκότση, με φόντο τους χειρισμούς στην υπόθεση της Folli Follie και τον αντίκτυπο στο ΧΑ.

Το κεντρικό σημείο της αντίδρασης της κυβέρνησης ήταν η απόδοση του προβλήματος σε «υπεραντίδραση των αγορών προερχόμενη από ένα δημοσίευμα του Bloomberg για την Πειραιώς». Κατ’ επέκταση, δεν υπήρξε συζήτηση για το ενδεχόμενο αλλαγής πλεύσης στην οικονομία, ούτε εξετάστηκε μια άλλη στάση στο θέμα των συντάξεων, όπου η κυβέρνηση επιδιώκει να πάρει πίσω το μέτρο της μείωσης. Δεν υπήρξε επίσης συσχέτιση των εξελίξεων με το κλίμα της σχετικής πολιτικής ρευστότητας, εν μέσω πολυάριθμων σεναρίων για τον χρόνο των επόμενων εκλογών.

Η «γραμμή» που φαίνεται να επικρατεί μέχρι στιγμής στο κυβερνητικό επιτελείο είναι «αναμονή και στενή παρακολούθηση των εξελίξεων».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ