Πράσινο φως για τα απορρίμματα, αλλά με...μείωση των κονδυλίων!

Σήμερα στο περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ με ενσωμάτωση των τοπικών σχεδίων των δήμων


 

Το πράσινο φως -υπό προϋποθέσεις- για να προχωρήσει ο αναθεωρημένος σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων δίνει και το υπουργείο ενόψει της σημερινής κρίσιμης συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου Κρήτης που θα εγκρίνει το νέο ΠΕΣΔΑ. Πρόκειται στην ουσία, όπως έχει γράψει το cretalive , για την ένταξη των τοπικών σχεδίων διαχείρισης των δήμων με τα οποία ολοκληρώνεται ο κυκλος της διαβούλευσης και ανοίγει ο δρόμος για να δημοπρατηθούν τα μεγάλα έργα και οι μονάδες διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κρήτης.

Το σημερινό περιφερειακό συμβούλιο θα εγκρίνει, όπως αναμένεται την ενσωμάτωση των τοπικών σχεδίων και με την σχετική γνωμοδότηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου κ.Καπετάνιου θα εγκριθεί ο ΠΕΣΔΑ ως μέρος του εθνικού σχεδίου . τι σημαίνει αυτό; Ότι με την έναρξη των έργων θα τρέξουν και οι χρηματοδοτήσεις- ήδη η περιφέρεια όπως έχει πει ο περιφερειάρχης έχει εξασφαλίσει κονδύλια άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ!

Ο κ.Καπετάνιος στην γνωμοδότησή του πάντως κάνει επιμέρους παρατηρήσεις που πρέπει να ενσωματωθούν , αλλά επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν τόσα…χρήματα με τα οποία κοστολογούνται τα τοπικά σχέδια ανά δήμο.

“Προκειμένου ο ΠΕΣΔΑΚ (ως σύνολο) να είναι σε αντιστοιχία με το ΕΣΔΑ θα πρέπει να περιέχει το σύνολο των σχεδίων διαχείρισης ανά κατηγορία αποβλήτων των ρευμάτων που προβλέπο- νται στο ισχύον ΕΣΔΑ.

Γίνεται αναφορά και προτείνονται συνοπτικά δράσεις πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων   βάσει και του Εθνικού Σχεδίου Πρόληψης, ενώ τίθενται ενδεικτικοί ποσοστιαίοι στόχοι για την μείωση των παραγομένων αποβλήτων ανά κάτοικο ανά έτος .Στη μελέτη δεν αναφέρονται λοιπές αναλυτικές δράσεις αλλά προτείνεται κάθε Δήμος ή ΦΟΔΣΑ να εκπονήσει άμεσα στοχευμένες μελέτες πρόληψης.

Καθιερώνεται διαλογή στην πηγή των βιοαποβλήτων μέσω δικτύου καφέ κάδου.

Δεν προβλέπεται ενίσχυση της χωριστής συλλογής έντυπου χαρτιού αλλά η συλλογή του σε χωριστό κάδο με το λοιπό ανακυκλώσιμο χαρτί. Να ληφθεί υπόψη, αναφέρει.

Όπως τονίζει ο κ.Καπετάνιος:

-Έχουν εκπονηθεί και ενσωματωθεί στο ΠΕΣΔΑ το Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης (ΤΣΔ) όλων των δήμων της Περιφέρειας και τα 22 από τα 24 έχουν εγκριθεί από τα Δημοτικά Συμβούλια των αντίστοιχων Δήμων. Απομένει η έγκριση Δ.Σ. για τη Γαύδο και την Ιεράπετρα, τα ΤΣΔ των οποίων έχουν ληφθεί υπόψη στο σχεδίασμά.

•           Στο Δήμο Αγίου Νικολάου, έχει πραγματοποιηθεί μία μελέτη για την δημιουργία μικρής μονάδας αερόβιας επεξεργασίας προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων (κομποστοποίηση). Σύμφωνα με τον εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑΚ, τα προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα του Δήμου θα οδηγούνται στην μονάδα της Χερσονήσου, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο χρηματοδότησης.

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου θα μπορούσε να προχωρήσει σε κατασκευή μονάδας προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων εαν η ΔσΠ ξεπεράσειτα εκτιμώμενα ποσοστά (40%) και υπάρξει η ανάγκη επεξεργασίας μεγαλύτερων ποσοτήτων. Αυτό θα κριθεί μετά από συνεννόηση με όλους του αρμόδιους φορείς.

•          Στο Δήμο Ηρακλείου η Μονάδα Προεπεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΠΑ), στην οποία γίνεται μόνο απομάκρυνση μετάλλων και βασική ξήρανση, θα μετατραπεί σε Μονάδα Επεξεργασίας και Αξιοποίησης Απορριμμάτων (ΜΕΑ). Ο σχεδιασμός και η λειτουργία της ΜΕΑ θα γίνει με βάση τις σύγχρονες πρακτικές για την επεξεργασία των ΑΣΑ και θα λάβει υπόψη όλες τις τοπικές παραμέτρους και ιδιαιτερότητες, 9α πρέπει όμως να τηρείται πλήρως ο ΕΣΔΑ. Η επιλογή της τεχνολογίας με βάση την οποία θα λειτουργεί η ΜΕΑ, όπως και ο επακόλουθος επανασχεδιασμός και αναβάθμισή της, θα γίνει με βάση οικονομοτεχνική μελέτη που έχει ήδη δρομολογήσει ο Δήμος Ηρακλείου

Επίσης στο Δήμο Ηρακλείου, οι ποσότητες των προδιαλεγμένων οργανικών του Δήμου αναμένεται να αυξηθούν, πέραν της ποσότητας που αναμένεται να μεταφέρεται στη μονάδα Χερσονήσου, οπότε δίνεται η δυνατότητα στο Δήμο Ηρακλείου δημιουργίας σχετικών υποδομών επεξεργασίας για την ποσότητα αυτή.

•             Προτείνεται να διερευνηθεί σε Διαδημοτικό επίπεδο η δυνατότητα εγκατάστασης μικρής μονάδας κομποστοποίησης ή άλλης τεχνολογίας (π.χ. παραγωγή βιοκαυσίμων), η οποία θα καλύπτει της ανάγκες του Δήμου Ανωγείων σε συνεργασία με τη Δ.Ε. Ζωνιανών και Τ.Κ. Αξού του Δήμου Μυλοποτάμου, όπου το κόστος μεταφορικών προς την περιοχή του ΧΥΤΑ Αμαρίου είναι αυξημένο. Η μονάδα υπολογίζεται ότι θα πρέπει να μπορεί να επεξεργάζεται κατ' ελάχιστον 300 τόνους / έτος.

Για την επεξεργασία πράσινων αποβλήτων και γεωργικών υπολειμμάτων, προτείνονται μονάδες στις περιοχές Κουντούρα (Δήμου Καντάνου - Σέλινου), στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσα- ράς (εφόσον δεν καλύπτεται η επεξεργασία από ιδιωτικές μονάδες) και στην Ιεράπετρα. Επίσης θα πρέπει να διερευνηθούν και αντίστοιχες μονάδες στο Δήμο Βιάννου και Κισσάμου.

•              Τέλος πρέπει να αναφερθεί ότι στο Δήμο Γαύδου, δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία στη θαλάσσια μεταφορά των αποβλήτων, οι ποσότητες που παράγονται είναι πάρα πολύ μικρές και το ΕΜΑΚ Χανίων βρίσκεται σε πολύ μεγάλη απόσταση από το Δήμο, προτείνεται η εντατικοποίηση της ΔσΠ όλων των ρευμάτων και η δημιουργία ενός μικρού ΧΥΤΥ ο οποίος θα δέχεται το υπόλειμμα, έτσι ώστε να αποφεύγεται η κοστοβόρα και τεχνικά πολύ δύσκολη μεταφορά του στο ΕΜΑΚ Χανίων.

Εκτιμάται ότι για το 2015 η μέση παραγωγή ΑΣΑ στην Περιφέρεια ήταν περίπου 586 κιλά ΑΣΑ / έτος και μόνιμο κάτοικο, ή 545 κιλά ΑΣΑ / έτος και ισοδύναμο κάτοικο. Το σύνολο των παραγο- μένων ποσοτήτων ΑΣΑ στην Περιφέρεια για το έτος 2015 ανήλθε σε 366.248 τόνους.

Επιπλέον των παραπάνω αποβλήτων, στην Περιφέρεια εκτιμάται ότι παράγονται περίπου 15.000 τόνοι Βιομηχανικών - Εμπορικών Αποβλήτων Συσκευασίας (ΒΕΑΣ) και 14.000 τόνοι Έντυπου Χαρτιού (ΕΧ), τα οποία θεωρούνται ΑΣΑ, αλλά προωθούνται από τους ίδιους τους παραγωγούς απ' ευθείας είτε για εξαγωγές είτε σε χαρτοβιομηχανίες για ανακύκλωση, οπότε δεν επιβαρύνουν το σύστημα συλλογής και επεξεργασίας ΑΣΑ (ΣΜΑ, ΚΔΑΥ, Μονάδες κ.λπ.).

Για το έτος 2020 η ποσότητα ΑΣΑ εκτιμάται σε 385.435τν χωρίς να αποδεικνύεται ότι περιλαμβάνονται τα ΒΕΑΣ και οι ποσότητες έντυπου χαρτιού όπως απαιτείται από το ΕΣΔΑ.

Επίσης δεν διευκρινίζεται εάν οι ποσότητες πράσινων αποβλήτων και κλαδεμάτων που δεν έχουν ληφθεί υπόφη στα ζυγολόγια των ΑΣΑ, όπως αναφέρεται στη σελ. 202 της μελέτης, αποτελούν απόβλητα πάρκων και κήπων τα οποία θα έπρεπε να συνυπολογιστούν στα ΑΣΑ.

Η χρηματοδότηση

Επίσης παρουσιάζονται οι ενδεικτικές (ελάχιστες) απαιτήσεις χρηματοδότησης λοιπών αναγκών των Δήμων, το συνολικό εκτιμώμενο κόστος των οποίων ανέρχεται στο ποσό των 20.280.000 ευρώ.

Το συνολικό προεκτιμώμενο κόστος ανέρχεται στα 229.692.500 ευρώ.

“Διαπιστώνεται ότι η ως άνω συνολική εκτίμηση ύφους 229.692.500 ευρώ δεν έχει σχέση με το συνολικό ποσό που υπάρχει” λέει.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ