Πώς θα «τρέξει» η ΔΕΗ τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών 1,5 δισ.

Το ύψος των οφειλών που θα τιτλοποιηθούν θα κινείται στο 1-1,5 δισ. ευρώ, οι οποίες θα εισφερθούν σε εταιρείες ειδικού σκοπού.

Πριν από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ, ΔΕΗ μέσω της οποίας η επιχείρηση προσδοκά να αντλήσει τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές κοντά στη διοίκηση της επιχείρησης, η σχετική προετοιμασία έχει ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα περίπου τετράμηνο, ενώ ήδη ετοιμάζεται το data room μέσω του οποίου θα μπορούν να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές για το σχετικό χαρτοφυλάκιο.

Το ύψος των οφειλών που θα τιτλοποιηθούν θα κινείται στο 1-1,5 δισ. ευρώ, οι οποίες θα εισφερθούν σε εταιρείες ειδικού σκοπού.

Ο σχεδιασμός αυτή τη στιγμή, αν και μπορεί στην πορεία να αναθεωρηθεί, είναι να συσταθούν δύο SPV, μία για οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες το ανώτερο έως και 60 ημέρες, και μία για ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 90 ημερών.

Σε κάθε περίπτωση, η ΔΕΗ θα είναι μοναδικός μέτοχος των SPV, τα οποία θα αντλήσουν κεφάλαια από επενδυτές (και θα μεταφέρουν στη μητρική εταιρεία), παρέχοντας ως εγγύηση τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Επενδυτές-αποπληρωμή

Οι επενδυτές θα αποπληρώνονται από τις εταιρείες ειδικού σκοπού με σταθερό επιτόκιο, μέσω των ποσών που θα συγκεντρώνονται από την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Από την άλλη πλευρά, καθώς τα χρέη δεν θα πωληθούν αλλά θα αξιοποιηθούν ως εγγύηση, η διεκδίκηση και η είσπραξή τους θα συνεχίσει να γίνεται από τη ΔΕΗ και την Qualco (την οποία έχει ήδη προσλάβει γι’ αυτό τον σκοπό), όπως και τώρα.

Όσον αφορά την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων που βρίσκεται σε εξέλιξη, κύκλοι της ΔΕΗ σημειώνουν ότι οι εταιρείες που συμμετέχουν έχουν διορία άνω των 15 ημερών για να προχωρήσουν σε συμπράξεις, με βάση την παράταση που δόθηκε πρόσφατα έως τις 28 Μαΐου για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.

Επίσης, εκφράζουν την αισιοδοξία ότι στον νέο διαγωνισμό θα υποβληθούν περισσότερες προσφορές, συγκριτικά με την πρώτη απόπειρα της αποεπένδυσης. Την ίδια στιγμή εκτιμούν πως η επιχείρηση δεν θα χρειαστεί να λάβει πρόσθετα μέτρα για να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία της.

Αναφορά στα οικονομικά της ΔΕΗ έκανε χθες και ο υπουργός Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, στο περιθώριο της ομιλίας του στο συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης για την Ενεργειακή Οικονομία (HAEE), δηλώνοντας πως η επιχείρηση δεν έχει πρόβλημα ρευστότητας για τους επόμενους 24 μήνες.

Επίσης, ο υπουργός απέκλεισε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο αύξησης των τιμολογίων. Από το βήμα του συνεδρίου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, εξέφρασε την εκτίμηση πως η ΔΕΗ το 2019 θα επιστρέψει στην κερδοφορία.

Επισήμανε πως οι ΑΠΕ θα γίνουν εφεξής η ατμομηχανή ανάπτυξης της ΔΕΗ, ασκώντας πάντως κριτική στη ΡΑΕ για το γεγονός ότι ακύρωσε τον διαγωνισμό του περασμένου Νοεμβρίου, με τη ΔΕΗ να χάνει δύο φωτοβολταϊκά 30 MW, αλλά και για τον αποκλεισμό του φωτοβολταϊκού πάρκου των 200 MW στον πρόσφατο κοινό διαγωνισμό, παρ’ όλο που προκρίθηκαν έργα με υψηλότερες προσφορές.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ