ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι επαγγελματίες θα πληρώσουν υψηλότερο φόρο;

Τι ισχύει για τεκμαρτό εισόδημα, τέλος επιτηδεύματος, ανακαίνιση ακινήτου

Ποιοι επαγγελματίες θα πληρώσουν υψηλότερο φόρο;

Στα τέλη Μαρτίου υπολογίζει η φορολογική διοίκηση να ανοίξει το Taxisnet για να υποδεχθεί τις φορολογικές δηλώσεις των εισοδημάτων που εισπράχθηκαν το 2023 με πολλές αλλαγές σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη. Αρκετοί φορολογούμενοι θα πληρώσουν λιγότερους φόρους, οι επαγγελματίες όπως όλα δείχνουν θα λάβουν φουσκωμένο εκκαθαριστικό σημείωμα, ενώ περίπου 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι μπορούν ακόμα και να μην να υποβάλουν δήλωση ή εφόσον το επιθυμούν μπορούν απλά να την ελέγξουν και να την αποστείλουν. Παράλληλα, στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου αναμένεται να παρουσιαστεί το κανονιστικό πλαίσιο για την αμφισβήτηση από τους επαγγελματίες των τεκμηρίων και συγκεκριμένα του τεκμαρτού τρόπου προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος και εν συνεχεία η εφαρμογή για όσους επιθυμούν να ελεγχθούν για τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Στους κερδισμένους των φετινών δηλώσεων είναι οι επαγγελματίες με εισοδήματα πάνω από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα. Και αυτό καθώς θα καταβάλλουν μειωμένο κατά 325 ευρώ τέλος επιτηδεύματος (από 650 ευρώ σε 325 ευρώ), η οποία ισχύει για όλους τους επαγγελματίες. Στην περίπτωση που υπάρχει και υποκατάστημα κερδίζουν επιπλέον 300 ευρώ (το τέλος μειώνεται από 600 ευρώ στα 300 ευρώ). Παράλληλα, δεν θα πληρώσουν καθόλου τέλος επιτηδεύματος οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που προχώρησαν σε προσλήψεις. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, την ελάφρυνση δικαιούνται επιτηδευματίες και επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ ετησίως, οι οποίοι αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 3/12 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Εκπτωση στον φόρο θα έχουν όσοι πραγματοποίησαν δαπάνες για την ανακαίνιση ή την επισκευή της κατοικίας. Η έκπτωση φθάνει έως 1.600 ευρώ στον φόρο εισοδήματος που θα κληθούν να καταβάλουν φέτος. Σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει για δαπάνες ανακαίνισης ή επισκευής κατοικίας που πραγματοποιήθηκαν από το 2022 έως και το 2023, η φοροέκπτωση φθάνει το 40% με ανώτατο όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι για εργασίες ύψους 16.000 ευρώ θα έχουν έκπτωση 40%, δηλαδή 6.400 ευρώ, ποσό που κατανέμεται ισόποσα σε τέσσερα χρόνια, δηλαδή 1.600 ευρώ τον χρόνο. Η έκπτωση 40% για τη δαπάνη που πραγματοποιήθηκε το 2023 κατανέμεται ισόποσα στα έτη 2024, 2025, 2026 και 2027 και μειώνει τον φόρο εισοδήματος που θα βεβαιώνεται στον φορολογούμενο ιδιοκτήτη κατά το έτος αυτό. Η έκπτωση για τις δαπάνες που έγιναν παρέχεται εφόσον ο ιδιοκτήτης είχε πληρώσει τα εργατικά με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα.

Αντίθετα με τις ανωτέρω κατηγορίες, υψηλότερους φόρους θα πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ατομικές επιχειρήσεις, καθώς φορολογούνται πλέον με τεκμαρτό τρόπο. Το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα ανέρχεται στα 10.920 ευρώ και ανάλογα με τα χρόνια δραστηριοποίησης μεταβάλλεται. Ειδικότερα:

– Για τα τρία πρώτα χρόνια δραστηριοποίησης δεν υπάρχει τεκμαρτό εισόδημα.

– Τον τέταρτο χρόνο είναι μειωμένο κατά 67%.

– Τον πέμπτο είναι μειωμένο κατά 33%.

– Στον έκτο χρόνο το τεκμαρτό εισόδημα θα φθάσει στις 10.920 ευρώ, ενώ μετά από τρεις τριετίες (πάνω από 12 χρόνια) θα ανέλθει στις 14.196 ευρώ.

Αμφισβήτηση τεκμηρίων

Οπως αναφέρθηκε παραπάνω στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου θα παρουσιαστεί το κανονιστικό πλαίσιο για την αμφισβήτηση του τεκμαρτού τρόπου υπολογισμού του εισοδήματος. Οι επαγγελματίες που θα αμφισβητήσουν το φορολογητέο εισόδημα θα πρέπει πρώτα να πληρώσουν τον φόρο που προκύπτει (με βάση το τεκμαρτό εισόδημα) και εν συνεχεία μπορούν να ζητήσουν τη διενέργεια ελέγχου από τις φορολογικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με τον νέο νόμο οι επαγγελματίες, οι ατομικές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να ζητήσουν να ελεγχθούν από την εφορία με στόχο να αποδειχθούν τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Οσοι λοιπόν αποφασίσουν να προσφύγουν θα πρέπει να πληρώσουν και εν συνεχεία θα ελεγχθούν. Η όποια διαφορά προκύψει θα συμψηφιστεί με άλλους φόρους ή θα τους επιστραφεί εφόσον δεν έχουν τρέχουσες εκκρεμότητες.

Στον νέο νόμο εξειδικεύονται οι προϋποθέσεις προκειμένου ο φορολογούμενος να αμφισβητήσει το τεκμήριο. Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι μπορούν να αμφισβητήσουν το τεκμήριο ιδίως στις παρακάτω περιπτώσεις:

α) Στρατιωτική θητεία.

β) Φυλάκιση.

γ) Νοσηλεία σε νοσοκομείο ή κλινική.

δ) Αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης ή λοχείας με βάση την εργατική νομοθεσία.

ε) Εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που κατέστησαν αδύνατη, συνολικά ή μερικά, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

στ) Ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματός τους.

ζ) Απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας σε εφαρμογή απόφασης δημόσιας αρχής για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή άλλου λόγου που υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον.

η) Αλλοι λόγοι ανωτέρας βίας που εμποδίζουν την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

θ) Ο ελεύθερος επαγγελματίας έχει επιπλέον τη δυνατότητα να αμφισβητήσει το ποσό που προκύπτει από το τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ζητήσει τη διενέργεια ελέγχου από τις φορολογικές αρχές για να αποδειχθεί η ακρίβεια της δήλωσής του για εισόδημα μικρότερο του τεκμαρτού.

Πηγή:Καθημερινή

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση