ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποιες κρητικές εταιρείες περνάνε στην Candia Bank μετά την συγχώνευση με την Παγκρήτια
Τέσσερις κρητικές εταιρίες του κλάδου τροφίμων και ποτών περνούν στην Candia Bank, της νέας τράπεζας που προέκυψε μετά την επικύρωση απόφασης που αφορά την συγχώνευσή της με την Παγκρήτια Τράπεζα
Με την έγκριση της αύξησης κεφαλαίου ως €98,7 εκατ. και των μέχρι στιγμής ενεργειών για τη συγχώνευση με την Συνεταιριστική Χανίων, η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Παγκρήτιας Τράπεζα έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία μια νέας τράπεζας, της Candia Bank, που θα έχει έδρα την Αθήνα και δύο περιφερειακές διευθύνσεις σε Ηράκλειο και Χανιά.
Και σε συνδυασμό με την απόκτηση των εργασιών της HSBC στην Ελλάδα – διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη – δημιουργείται ένας τραπεζικός πόλος, ικανός να συνεισφέρει δυναμικά στην ανάπτυξη της χώρας.
Οι τέσσερις ιστορικές βιομηχανικές εταιρείες, στις οποίες συμμετέχει η Τράπεζα Χανίων – μέσω των θυγατρικών της Χανίων Συμμετοχές Α.Ε. και Κρητικές Συμμετοχές Α.Ε.Ε.Σ. - είναι οι ακόλουθες:
Ανώνυμη Βιομηχανική Εταιρεία Ανατολή (ΑΒΕΑ)
Είναι μια από τις ιστορικότερες εταιρείες των Χανίων, καθώς ιδρύθηκε το 1889. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στη τυποποίηση του κρητικού ελαιόλαδου, στην επεξεργασία ελαιοπυρήνα και την παραγωγή σαπουνιού και απασχολεί σήμερα 20 εργαζόμενους. Μετά από συστηματικές προσπάθειες, η εταιρεία μπήκε σε κερδοφορία, αναβαθμίζει ποιοτικά τα προϊόντα της, προχωρώντας σε νέο σχεδιασμό αυτών, ενώ συνεχίζει συστηματικά τις προσπάθειες για την προώθησή τους σε νέες αγορές του εξωτερικού.
ΒΙΟ.ΧΥΜ Α.Ε.
Απασχολεί σήμερα 24 εργαζόμενους, παράγει εδώ και δεκαετίες άριστης ποιότητας χυμούς από φρέσκα κρητικά εσπεριδοειδή. Προτεραιότητα αποτελεί ο εκσυγχρονισμός της μονάδας και η μετεγκατάστασή της σε νέες εγκαταστάσεις με σημαντικά αυξημένη παραγωγική δυναμικότητα.
Αφοί Χιωτάκη Α.Β.Ε.Ε.
Τον στόχο Στην εταιρεία αυτή, υλοποιείται ο στόχος της προβολής των πλεονεκτημάτων και της προώθησης προϊόντων κρητικής διατροφής (κρητικά προϊόντα ζύμης, σφολιάτες, αρτοποιήματα, είδη ζαχαροπλαστικής, κρητικά παραδοσιακά). Η επιχείρηση απασχολεί σήμερα 120 εργαζόμενους, ενώ υλοποιεί επιδοτούμενο από τον αναπτυξιακό νόμο επενδυτικό σχέδιο μετεγκατάστασης και εκσυγχρονισμού, στοχεύοντας στην ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων, την αύξηση της παραγωγικότητας και τη θεμελίωση κυρίαρχης θέσης στον ανταγωνισμό.
Βιομηχανία Επεξεργασίας Γάλακτος Κρήτης Α.Ε.
Η εταιρεία ιδρύθηκε με τη συνένωση δυνάμεων της τράπεζας μαζί με τις αλυσίδες supermarket ΣΥΝ.ΚΑ και Χαλκιαδάκης, καθώς επίσης και την Κυλινδρόμυλοι Κρήτης. Αντικείμενο έχει την παραγωγή παστεριωμένου κατσικίσιου κρητικού γάλακτος και γιαουρτιού, διαθέτοντας τα προϊόντα αυτά με το εμπορικό σήμα "Βέρο Κρητικό" και αξιοποιώντας τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις της Κριαράς Α.Ε. στο Ηράκλειο Κρήτης.
Στην Candia Bank η εταιρεία Κρητικά Ακίνητα
“Τα Κρητικά Ακίνητα θα παραμείνουν στην Candia Bank και θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον για την τράπεζα. Υπάρχουν όμως θυγατρικές εταιρίες, όπως είναι οι τέσσερις βιομηχανίες ιστορικές εταιρείες του τόπου μας και μια εταιρεία που ασχολείται με τα φωτοβολταϊκά πάρκα, αυτές θα πάνε κατά 19,9% στην Candia και οι υπόλοιπες μετοχές θα διατεθούν στους μετόχους της τράπεζας δωρεάν“, δήλωσε ο Πρόεδρος της Τράπεζας Χανίων, Μιχάλης Μαρακάκης, στη γενική συνέλευση της εταιρείας που πραγματοποιήθηκε για την επικύρωση απόφασης που αφορά στη συγχώνευσή της με την Παγκρήτια Τράπεζα.
Η Candia Bank
Η νέα τράπεζα, μέσα σε δύο χρόνια θα ξεπεράσει τα €5 δισ. ενεργητικό, όπως είπε ο κ. Μαρακάκης, ενώ το σχέδιο ανάπτυξης προβλέπει ότι το δίκτυο θα φτάσει τα 150 καταστημάτα σε ολόκληρη την Ελλάδα, ώστε να μην υπάρχει νομός, όπου να μην έχει παρουσία η Candia Bank.
Πρόθεση και των δύο πλευρών είναι να μην γίνουν απολύσεις, ωστόσο θα υπάρξει πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου - αν κάποιοι εργαζόμενοι θελήσουν να αποχωρήσουν - όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Χανίων, ενώ θα αξιολογηθούν τα ανώτερα και ανώτατα στελέχη.
Η σχέση ανταλλαγής, με βάση τα όσα έχουν προβλεφθεί και μετά το split και την ΑΜΚ της Παγκρήτιας Τράπεζας, θα διαμορφωθεί ως εξής:
Σε κάθε 1 μερίδιο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, θα αντιστοιχούν 6 μετοχές της Παγκρήτιας Τράπεζας.
Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο, οι μέτοχοι της Παγκρήτιας Τράπεζας και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων θα εκπροσωπούνται κατά τρόπο αναλογικό.
Οι οριστικές αποφάσεις σε σχέση με τη διαδικασία της συγχώνευσης θα ληφθούν με νεότερες αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων και των Γενικών Συνελεύσεων των δυο τραπεζών, μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων οικονομικών ελέγχων από τους Ορκωτούς Ελεγκτές.