ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Πάνω από το πλαφόν οι τιμές του ρωσικού αργού

Αυξάνεται η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα

Πετρέλαιο: Πάνω από το πλαφόν οι τιμές του ρωσικού αργού

Πάνω από το πλαφόν των 60 δολ. ανά βαρέλι, που έχει υποβάλει η Ομάδα των Επτά (G7) ανέβηκαν οι σποτ τιμές του ρωσικού αργού πετρελαίου, καθώς Μόσχα και Ριάντ συσφίγγουν τις προμήθειες.

Η G7 εισήγαγε τον μηχανισμό ανώτατων ορίων της τιμής του πετρελαίου στις 5 Δεκεμβρίου για να διατηρήσει τις ρωσικές ροές στην αγορά περιορίζοντας ταυτόχρονα τα έσοδα για τα πολεμικά ταμεία του Κρεμλίνου.

Τον ίδιο μήνα η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε τις εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Μόσχα. Στο πλαίσιο την G7, οι δυτικοί πάροχοι ναυτιλίας και ασφάλισης μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες σε αγοραστές ρωσικού αργού πετρελαίου εκτός της G7, εάν το αργό πετρέλαιο αποκτηθεί σε τιμή κάτω των 60 δολαρίων ανά βαρέλι.

Οι τιμές για το κύριο εξαγωγικό αργό της Ρωσίας το Urals, που φορτώνεται από τα λιμάνια Primorsk, Ust-Luga και Novorossiysk ξεπέρασαν το πλαφόν για πρώτη φορά από τότε που εφαρμόστηκε ο μηχανισμός ανώτατων τιμών.

Πού έφτασαν οι τιμές

Οι επιτόπιες εκτιμήσεις από τον οργανισμό τιμολόγησης εμπορευμάτων Argus δείχνουν ότι οι τιμές του Urals έφτασαν τα 60,18 δολάρια και τα 60,78 δολάρια ανά βαρέλι για τα φορτία που φορτώθηκαν στο Primorsk και στο Novorossiysk, αντίστοιχα. Εν τω μεταξύ, η S&P Global Platts αποτίμησε τα φορτία Primorsk στα 60,32 δολάρια το βαρέλι στις 11 Ιουλίου και το αργό Novorossiysk Urals στα 60,26 δολάρια το βαρέλι στις 12 Ιουλίου.

Traders αργού πετρελαίου -που μίλησαν στο CNBC ανώνυμα λόγω συμβατικών περιορισμών- απέδωσαν την άμεση αύξηση της τιμής στις αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου παγκοσμίως, καθώς τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Ice Brent με λήξη Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκαν πάνω από 80 δολάρια ανά βαρέλι στις 12 Ιουλίου.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπουν αύξηση της ζήτησης το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Σε ό,τι αφορά την προσφορά, ορισμένα μέλη του ομίλου ΟΠΕΚ+, που περιλαμβάνει τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του, εφαρμόζουν εθελοντικές περικοπές ύψους 1,66 εκατ. βαρελιών την ημέρα  μέχρι το τέλος του 2024. Επιπλέον αυτού, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε επιπλέον μονομερή μείωση κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα Ιούλιο και Αύγουστο, ενώ η Ρωσία δεσμεύτηκε να μειώσει τις εξαγωγές κατά επιπλέον 500.000 βαρέλια την ημέρα τον επόμενο μήνα.

«Με λιγότερη προσφορά από τον ΟΠΕΚ+ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με έντονη ζήτηση, αναμένουμε ότι θα γίνουν ορατές μεγαλύτερες μειώσεις των αποθεμάτων πετρελαίου και θα στηρίξουν τις τιμές του πετρελαίου», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της UBS, Τζιοβάνι Στάουνοβο, σε σημείωμα της Πέμπτης.

Πηγή:ot.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση