«Πατάνε γκάζι» για τους υδρογονάνθρακες

Εντός των επόμενων ημερών προς κύρωση στη Βουλή οι συμβάσεις παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης για τις περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, στο Ιόνιο και τον Κυπαρισσιακό.

Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες καθώς το υπουργείο Ενέργειας έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα το θέμα των ερευνών.

Mέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να προωθηθούν προς κύρωση στη Βουλή οι συμβάσεις παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που αφορούν στις περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, στο Ιόνιο και τον Κυπαρισσιακό. Tα διαδικαστικά για τις παραπάνω περιοχές έχουν ήδη ολοκληρωθεί από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), η οποία σε συνεργασία με το υπουργείο και τη Γενική Γραμματεία, προχωρούν «ολοταχώς» τις διαδικασίες. Επίσης, προωθούνται από την ΕΔΕΥ νέες περιοχές (ουσιαστικά νέα τεμάχια που απαρτίζουν μεγαλύτερα μπλοκ σε σχέση με αυτά που είχαν βγει σε διαγωνισμούς παλαιότερα). Πρόκειται για περιοχές νότια τη Κρήτης καθώς και για το κεντρικό Ιόνιο, για τις οποίες έχουν ήδη γίνει μελέτες, οι οποίες θα συνοδεύσουν τα υπάρχοντα γεωφυσικά δεδομένα.

Δεδομένου ότι τo φυσικό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο είναι ένα σημαντικό συστατικό του ενεργειακού μείγματος και μαζί με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν σημαντικούς ρυθμιστικούς παράγοντες για την ανάπτυξη της χώρας, η έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων εντάσσεται στο οικονομικό και αναπτυξιακό προγραμματισμό της Ελλάδας και «κάνει σινιάλο» στους ξένους ομίλους για νέες μεγάλες επενδύσεις και σε άλλους κλάδους.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ, Γιάννης Μπασιάς, μιλά στο insider.gr για τις επενδύσεις στον κλάδο σημειώνοντας αρχικά ότι «όσον αφορά στις έρευνες στην Ελλάδα, εάν οι ποσότητες αερίου ή αργού αποδειχθούν εκμεταλλεύσιμες, θα αλλάξουν δραστικά τη αναπτυξιακή εικόνα της ελληνικής οικονομίας. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα προσελκύει τις ξένες εταιρείες να ενδιαφέρονται για το πιθανό πετρελαϊκό δυναμικό του ελλαδικού χώρου. Η επιτυχία των ερευνητικών εργασιών θα επιτρέψει την πρόσβαση των εταιρειών, ή κοινοπραξιών, στην εκμετάλλευση, δηλαδή τη δυνατότητα παραγωγής αλλά και την είσοδο στην αγορά της διύλισης και της μεταφοράς. Αυτό θα συμβάλει στη διατήρηση ενός περιβάλλοντος ρεαλιστικής και ισορροπημένης λειτουργίας του ενεργειακού μείγματος της χώρας για τις επόμενες τουλάχιστον δύο δεκαετίες».

Τα έσοδα για το κράτος από τις πιθανές ανακαλύψεις

«Τα έσοδα του κράτους από την παραγωγή ενός κοιτάσματος είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων και ιδιαίτερα της τιμή πώλησης που μεταβάλλεται όπως ήδη αναφέρθηκε. Πάντως για τις εισαγωγές αργού και αερίου πληρώσαμε το 2016 περίπου 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Καλά θα ήτανε να μπορούσαμε να μειώσουμε μετά από μερικά χρόνια αυτό το κόστος», αναφέρει σχετικά ο κ. Μπασιάς.

Παράλληλα, σημειώνει ότι «η χρονική στιγμή επιτρέπει να δημιουργηθούν οι απαραίτητες εκπαιδευτικές συνθήκες που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη εσωτερικής ανταγωνιστικότητας για τις τεχνικές εργασίες. Επίσης επιτρέπει την προετοιμασία των συνθηκών υπό τις οποίες θα ευνοηθεί ο δευτερογενής και τριτογενής τομέας».

Πηγή: insider.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ