ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράνομος τζόγος: Στα 1,7 δισ. ευρώ εκτιμάται ο τζίρος
Ερχεται σχέδιο νόμου με βαριές καμπάνες
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει λάβει ο παράνομος τζόγος στην Ελλάδα, με τον συνολικό τζίρο να εκτιμάται στα 1,7 δισ. ευρώ και τη συμμετοχή ανήλικων παικτών να προκαλεί έντονη ανησυχία. Μπροστά σε αυτή την εικόνα, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε συνεργασία με την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) προετοιμάζουν νέο νομοσχέδιο, το οποίο θα είναι από τα πρώτα που θα κατατεθούν στη Βουλή το 2026.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου προβλέπει δέσμη παρεμβάσεων με στόχο την καταστολή του παράνομου τζόγου τόσο σε επίγειους χώρους όσο και στο διαδίκτυο.
Μεταξύ άλλων, εισάγεται η δυνατότητα άμεσου και μακροχρόνιου σφραγίσματος καταστημάτων όπου διεξάγονται παράνομα παίγνια, καθώς και η αφαίρεση της άδειας λειτουργίας από τους δήμους.
Παράλληλα, αυστηροποιείται το πλαίσιο χορήγησης άδειας για ίντερνετ καφέ, τα οποία συχνά λειτουργούν ως χώροι παράνομου στοιχηματισμού.
Αυστηρές ποινές για διοργανωτές και παίκτες
Ιδιαίτερα βαριές είναι οι ποινές που προβλέπονται για τους διοργανωτές. Η διεξαγωγή παιγνίων χωρίς άδεια επισύρει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή, ενώ για τυχερά παίγνια προβλέπεται κάθειρξη έως 10 έτη και πρόστιμα από 50.000 έως 100.000 ευρώ.
Σε περιπτώσεις κατ’ επάγγελμα δράσης εμπορικής κλίμακας, συμμετοχής ανηλίκων ή επαναλειτουργίας καταστήματος μετά από σφράγιση, οι ποινές φτάνουν σε κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών και χρηματικές κυρώσεις έως 200.000 ευρώ.
Ποινές προβλέπονται και για τους παίκτες, με φυλάκιση έως δύο έτη και πρόστιμα, τα οποία αυξάνονται σημαντικά σε περίπτωση υποτροπής.
Το νομοσχέδιο εισάγει επίσης ποινές φυλάκισης για όσους παρεμποδίζουν ή ματαιώνουν ελέγχους των αρμόδιων αρχών, με στόχο να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών.
Όπως έχει δηλώσει ο Κυριάκος Πιερρακάκης, στόχος της κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση ενός ολιστικού πλαισίου που θα αντιμετωπίζει τον παράνομο τζόγο στη ρίζα του, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την εξάπλωση των μη αδειοδοτημένων ιστοσελίδων όσο και τη λειτουργία παράνομων χώρων τυχερών παιχνιδιών, σε ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται ραγδαία λόγω της τεχνολογίας.
Σχεδόν 11.000 παράνομοι ιστότοποι
Η ΕΕΕΠ διαθέτει ήδη λίστα αποκλεισμού με σχεδόν 11.000 παράνομους ιστότοπους, συνεργάζεται με τις διωκτικές αρχές για τον εντοπισμό επίγειων καταστημάτων και διαβιβάζει υποθέσεις στις δικαστικές αρχές και στην Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος.
Τα στοιχεία δείχνουν το εύρος του προβλήματος. Έρευνα της Kapa Research εκτιμά τον παράνομο τζόγο στα 1,67 δισ. ευρώ, με απώλειες για τα δημόσια έσοδα που φτάνουν τα 500 εκατ. ευρώ.
Το 2024 περίπου 900.000 Έλληνες συμμετείχαν σε παράνομα παίγνια, δαπανώντας κατά μέσο όρο σχεδόν 2.000 ευρώ ο καθένας. Περίπου 1 δισ. ευρώ κατευθύνθηκαν σε παράνομα διαδικτυακά παίγνια και 700 εκατ. ευρώ σε επίγεια.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η συμμετοχή νεαρών ηλικιών. Το 10% των παικτών είναι 17-21 ετών, ενώ η ηλικιακή ομάδα 17-24 εμφανίζει χαλαρότερη στάση απέναντι στους κινδύνους του μη αδειοδοτημένου περιβάλλοντος, παρά το γεγονός ότι η νόμιμη ηλικία συμμετοχής σε τυχερά παιχνίδια είναι τα 21 έτη.
Τα στοιχεία καταγράφουν επίσης ότι ο παράνομος τζόγος αφορά όλες τις ηλικίες και τα δύο φύλα, με τους άνδρες να υπερισχύουν, αλλά και με σημαντική συχνότητα συμμετοχής, ακόμη και σε εβδομαδιαία ή καθημερινή βάση.
Με το νέο πλαίσιο, η κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει μια αγορά που έχει εξελιχθεί σε σοβαρό κοινωνικό και δημοσιονομικό πρόβλημα, αυξάνοντας το κόστος παραβατικότητας και ενισχύοντας τους ελέγχους σε ένα πεδίο που μέχρι σήμερα κινούνταν σε μεγάλο βαθμό στο περιθώριο.
