ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πάνω από 100 εκατ. ευρώ για τον όμιλο της ΕΒΖ από κοινοπραξία Βρετανών και Αμερικανών
"Το ενδιαφέρον της κοινοπραξίας για την αγορά του ομίλου της ΕΒΖ είναι υπαρκτό, σταθερό «και θα μείνει αμείωτο»"
SHARE:
Την πρόθεση Βρετανών και Αμερικανών επενδυτών να αποκτήσουν τον όμιλο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) ΑΕ - μαζί με τις θυγατρικές του στη Σερβία - έναντι αρχικού τιμήματος ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ, γνωστοποίησε στην ελληνική κυβέρνηση ο δημιουργός της αγγλοαμερικανικής κοινοπραξίας που κατέχει σε αυτήν ποσοστό 20%, Χρήστος Φαρμάκης, όπως ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Είμαστε φοβερά ευέλικτοι και υπάρχει μεγάλο περιθώριο, προκειμένου το αρχικό τίμημα που θέσαμε να αυξηθεί σημαντικά», τόνισε ο ίδιος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ και διευκρίνισε ότι «φυσικά το ποσό αγοράς του ομίλου της ΕΒΖ ΑΕ συνολικά, δεν αντανακλά τις επενδύσεις που επιθυμούμε να κάνουμε βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα».
Υπογραμμίζοντας ότι ένας εκ των συμμετεχόντων στην κοινοπραξία, είναι η βρετανική Kingsley Capital, ενώ από αμερικάνικης πλευράς συμμετέχουν σημαντικά ονόματα του πολιτικού και οικονομικού γίγνεσθαι, ο κ. Φαρμάκης σημείωσε ότι «προσπαθούμε να κάνουμε μια μελέτη σκοπιμότητας και να την καταθέσουμε στην ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο υπάρχει αδυναμία λήψης των σχετικών στοιχείων που απαιτούνται. Κάποιοι, και δεν εννοώ την κυβέρνηση, δεν μας τα δίνουν».
Πάντως, όπως ξεκαθάρισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Φαρμάκης, το ενδιαφέρον της κοινοπραξίας για την αγορά του ομίλου της ΕΒΖ είναι υπαρκτό, σταθερό «και θα μείνει αμείωτο», ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επισήμανε πως «οι συζητήσεις μας με την ελληνική κυβέρνηση είναι σε εμβρυακό στάδιο. Υπάρχουν καλές προθέσεις και οι ενδείξεις είναι αισιόδοξες».
Μεταξύ άλλων, ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι η κοινοπραξία που «κυνηγά τον όμιλο της ΕΒΖ», δεν αποτελείται από επενδυτές «που τεμαχίζουν εταιρείες και τις πωλούν κομμάτι-κομμάτι». «Ενημέρωσα την ελληνική κυβέρνηση: έχουμε πρόθεση να σταθεροποιήσουμε σε αρχική βάση την παραγωγική δομή του ομίλου της ΕΒΖ και τα μερίδια αγοράς, και μεσοπρόθεσμα να βελτιώσουμε σημαντικά τη θέση του» ανέφερε ο Φαρμάκης. «Ακόμη και εάν δεν φτάσουμε σε συμφωνία συνεργασίας όπως τη σχεδιάζουμε, έχουμε όλοι αμοιβαίο συμφέρον προκειμένου να γίνει ένας γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος». Παράλληλα, ο ίδιος είπε: «Φαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει σε τάξη το χάος που δημιουργήθηκε με το διαχωρισμό της ΑΤΕ σε καλή και κακή» και στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την ελπίδα του «να τρέξουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες, προτού "πεθάνει" από ασφυξία η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ».
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον κ. Φαρμάκη, σε ανακοίνωση που η κοινοπραξία προωθεί σήμερα και αύριο στο πρακτορείο Bloomberg και τους Financial Times, το επιχειρηματικό σχήμα αναφέρει το ιστορικό με την πορεία της ΕΒΖ, αλλά και την προσπάθεια που γίνεται σήμερα από τον εκκαθαριστή να πωληθούν οι θυγατρικές στη Σερβία, τα εργοστάσια που το 2016-2017 είχαν καθαρό κέρδος 25 εκατ. ευρώ, με προοπτική αυτό να φτάσει στην επόμενη χρήση 2017-2018 στα 30 εκατ. ευρώ, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων της κοινοπραξίας. Παράλληλα, στην ανακοίνωση που προωθεί η κοινοπραξία, αναφέρει και στοιχεία για τον πλειοδοτικό διαγωνισμό πώλησης των θυγατρικών του ομίλου στη Σερβία.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Φαρμάκης εξέφρασε τη χαρά του που εργάζεται για την επιτυχία ενός πρότζεκτ στην Ελλάδα και ειδικότερα με δεδομένο ότι αυτό αφορά μια ιστορική βιομηχανία όπως η ΕΒΖ. Πρόσθεσε δε, ότι η Ελλάδα, παρά την οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων, «παρουσιάζει σημαντικές και σοβαρές επενδυτικές ευκαιρίες».