ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ωρολογιακή "βόμβα" οι καθυστερήσεις πληρωμών για τις επιχειρήσεις

No profile pic

Ωρολογιακή "βόμβα” για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αποτελεί η καθυστέρηση στην εξόφληση των τιμολογίων. Από έρευνα της Intrum, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 9.980 επιχειρήσεων σε 29 χώρες και η οποία ασχολείται με τη δυσχέρεια των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους εν μέσω της Covid εποχής, προκύπτει πως η καθυστέρηση πληρωμών στερεί ρευστότητα για το 45% του δείγματος, το 38% δηλώνει ότι απειλείται η βιωσιμότητα του, ενώ το 66% του δείγματος ανησυχεί για τις επιπτώσεις της ύφεσης στην "αλυσίδα" πληρωμών έναντι 44% στην προ πανδημίας εποχή.

Σύμφωνα με την έρευνα από το ξέσπασμα του Covid-19, το 57% των ερωτηθέντων κατατάσσουν τον κίνδυνο πανευρωπαϊκής ύφεσης στις τρεις πρώτες προκλήσεις για τους πελάτες που πληρώνουν έγκαιρα - αύξηση 20% σε σχέση με την προ κρίσης εποχή. Με τους Ισπανούς να ανησυχούν περισσότερο. Το 92% των Ισπανών κατατάσσει αυτό το ζήτημα στις τρεις πρώτες προκλήσεις για τους επόμενους 12 μήνες και πάνω από τους μισούς Ισπανούς (54%) αναμένουν ότι θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις τους. Τα στοιχεία αυτά είναι τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Οι Ολλανδοί, από την άλλη πλευρά, είναι πιο αισιόδοξοι για τον αντίκτυπο της ύφεσης στην επιχείρησή τους καθώς μόλις το 14% αναμένει ότι θα έχει σοβαρό αντίκτυπο.

Τι ισχύει στην Ελλάδα; Σύμφωνα με την έρευνα, ενώ το 55% των ελληνικών επιχειρήσεων εκτιμά ότι θα βρεθεί σε περιβάλλον "βαθιάς ύφεσης" το 2020, ποσοστό που αγγίζει το μέσο ευρωπαϊκό όρο (56%), την ίδια ώρα εμφανίζονται λιγότερο ανήσυχες όσον αφορά τον κύκλο πληρωμών των πελατών τους το προσεχές 12μηνο. Μόλις το 24% απάντησε ότι αναμένει η ύφεση ότι θα επηρεάσει αρνητικά την εταιρεία τους, δύο θέσεις πριν την Ολλανδία και την Ιρλανδία, και "μόλις” το 41% προβλέπει "αδυναμία" πληρωμών από τους πελάτες τους που πληρώνουν εγκαίρως τους επόμενους 12 μήνες.

Κι όμως την ίδια στιγμή το 56% του δείγματος στην Ελλάδα ανέφερε πως οι καθυστέρηση στις πληρωμές μειώνει τη ρευστότητά τους -στη δεύτερη θέση μετά την Ισπανία (62%)- με το 56% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να έχει δεχθεί επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής (71% σε πανευρωπαϊκό επίπεδο).

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα το 50% των επιχειρήσεων πανευρωπαϊκά -58% στην Ελλάδα-, ζητά θεσμική παρέμβαση για τον περιορισμό της καθυστέρησης πληρωμών. Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (47%), ποσοστό που στην Ελλάδα αγγίζει το 56%, θα ήθελαν να δουν εθελοντικές πρωτοβουλίες από εταιρείες προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των καθυστερημένων πληρωμών.

Εκτός όμως από τις καθυστερήσεις στην εξόφληση των τιμολογίων, στις μεγάλες προκλήσεις αναδεικνύεται η ανταπόκριση στα τραπεζικά δάνεια (38%), ανησυχία που δεν έχει μεταβληθεί σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα και οι γεωπολιτικές εντάσεις και ο διεθνής εμπορικός πόλεμος (ποσοστό 33%).

Όσον αφορά τους κλάδους που επηρεάζονται από την ύφεση, στην κορυφή βρίσκεται ο τουρισμός και η ψυχαγωγία. Περίπου 4 στους 10 ερωτηθέντες από αυτόν τον τομέα (ποσοστό 42%) δήλωσε πως η ύφεση θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις τους - το υψηλότερο ποσοστό από τους 11 κλάδους που ερευνήθηκαν.  Ακολουθούν με 41% η βιομηχανική παραγωγή και η ενέργεια, με 40% ο χρηματοοικονομικός κλάδος, με 40% το λιανεμπόριο, και οι κατασκευές και το real estate με 39%.

Πηγή:capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση