ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι χώρες που οι εργαζόμενοι δουλεύουν περισσότερες ώρες

Οι οικονομολόγοι της Barclays κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι εργαζόμενοι που μείωσαν τις ώρες τους απολάμβαναν υψηλότερους πραγματικούς μισθούς λόγω της αύξησης της παραγωγικότητας.

Οι χώρες που οι εργαζόμενοι δουλεύουν περισσότερες ώρες

Οι Βρετανοί εργαζόμενοι έχουν χάσει μια τάση που επικρατεί πλέον σε ολόκληρη την Ευρώπη για περισσότερο ελεύθερο χρόνο και λιγότερες ώρες στη δουλειά, επιδεινώνοντας μια πολύ άσχημη δεκαετία κατά την οποία το βιοτικό επίπεδο παρέμεινε στάσιμο.

Έρευνα της Barclays δείχνει ότι οι ώρες εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν μειωθεί κατά 5% κατά μέσο όρο τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, με τους Βρετανούς να εργάζονται τώρα 27% περισσότερες ώρες κατά μέσο όρο από τους Γερμανούς εργαζομένους. Η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία παρουσίασαν μείωση τουλάχιστον 10% στις ώρες εργασίας.

Τα στοιχεία δείχνουν τον αντίκτυπο της χαμηλής παραγωγικότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η Τράπεζα της Αγγλίας και το υπουργείο Οικονομικών ανησυχούν ότι τα χαμηλά επίπεδα κατά κεφαλήν παραγωγής περιορίζουν την ευημερία και τροφοδοτούν μια κρίση κόστους διαβίωσης. 

Οι οικονομολόγοι της Barclays κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι οι εργαζόμενοι που μείωσαν τις ώρες τους απολάμβαναν υψηλότερους πραγματικούς μισθούς λόγω της αύξησης της παραγωγικότητας. Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η προσπάθεια για την αύξηση των μισθών στο Ηνωμένο Βασίλειο από την οικονομική κρίση σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι σε θέση να μειώσουν τις ώρες τους όπως έκαναν σε άλλες χώρες.

«Οι άνθρωποι θέλουν να απολαμβάνουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο και να εργάζονται λιγότερο», δήλωσε η Silvia Ardagna, επικεφαλής οικονομολόγος στην Barclays. «Υπάρχει μια αρκετά στενή συσχέτιση μεταξύ της ζήτησης για αναψυχή και του εισοδήματός σας. Όσο πιο πλούσιος γίνεσαι, όσο υψηλότερος ο μισθός, τόσο περισσότερο προτιμάς να εργάζεσαι λιγότερο».

Οι εργαζόμενοι σε Βρετανία και ΗΠΑ μείωσαν λιγότερο τις ώρες εργασίας τους τις τελευταίες δεκαετίες

Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, οι Βρετανοί εργαζόμενοι απολάμβαναν τις λιγότερες ώρες ελεύθερου χρόνου μεταξύ των έξι δυτικών οικονομιών που μελετήθηκαν – Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.

Μαζί με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στη χαμηλότερη θέση με μικρή αλλαγή στις ώρες εργασίας τα τελευταία 10 χρόνια. Οι εργαζόμενοι σε άλλες χώρες μπόρεσαν να βρουν μια πιο ευνοϊκή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Οι Βρετανοί κατά μέσο όρο εργάζονταν λίγο περισσότερες από 1.650 ώρες το χρόνο το 2022, που σημαίνει μία μείωση 5% από το 1982. Πρόκειται για ακόμα λιγότερες ώρες από τους Ιταλούς και τους Αμερικανούς. Όμως, οι Βρετανοί έχουν υποσκελιστεί όσον αφορά τον ελεύθερο χρόνο από τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Γαλλία τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι Γερμανοί εργάστηκαν λίγο περισσότερο από 1.300 ώρες και οι Γάλλοι περίπου στις 1.500 ώρες πέρυσι. Πρόκειται για μείωση κατά 24% και 11% σε σχέση με τα επίπεδα του 1982 αντίστοιχα. 

Οι Αμερικανοί κερδίζουν πολύ υψηλότερους μισθούς, αλλά έχουν τις περισσότερες ώρες εργασίας. Εργάζονταν 1.751 ώρες το χρόνο, σημειώνοντας μείωση μόλις 1,1% σε τέσσερις δεκαετίες.

Η Ardagna αναφέρει ότι η γήρανση του εργατικού δυναμικού και αυτή η ευρύτερη στροφή προς λιγότερες ώρες εργασίας στις περισσότερες χώρες δείχνουν πόσο σφιχτές παραμένουν οι αγορές εργασίας στις δυτικές οικονομίες.

Ιταλοί και Αμερικανοί εξακολουθούν να εργάζονται περισσότερες ώρες από τους Βρετανούς 

Άλλες πάλι έρευνες δείχνουν ότι η τηλεργασία, η gig οικονομία και το πιο ευέλικτο ωράριο εργασίας θα μπορούσαν επίσης να επιτρέψουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο στην Ευρώπη. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην προσέλκυση ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας και μητέρων με μικρά παιδιά στην αγορά εργασίας. 

«Οι χώρες που είδαν τη μεγαλύτερη μείωση στις ώρες ανά εργαζόμενο τείνουν επίσης να βλέπουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στα ποσοστά απασχόλησης», δήλωσε ο Nicola Fuchs-Schündeln, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης.

 

Πηγή: moneyreview.gr 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση