Ο τουρισμός στην εποχή του κορωνοϊού

Οι ζημίες φαίνεται ότι θα είναι μακροχρόνιες και δεν θα σταματήσουν μόνο το τρέχον έτος. 

Του Κοκολάκη Κ Γρηγόρη  επιστημονικού συνεργάτη μας * 

Ο τουρισμός είναι τα τελευταία 10 χρόνια στην Ελλάδα η πραγματική βαριά βιομηχανία της χώρας. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία το 25% περίπου της ετήσιας οικονομικής ανάπτυξης συνδέεται με τον τουρισμό. 

Μάλιστα το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb ήταν ο καταλύτης που οδήγησε στην έντονη ανάκαμψη στον τομέα των ακινήτων και των κατασκευών.

 Όσοι ασχολούνται με τα ακίνητα είτε ως ενοικιαστές είτε ως ιδιοκτήτες το έχουν εμπεδώσει ειδικά τον τελευταίο χρόνο, όπου οι τιμές τους είχαν αρχίσει να πλησιάζουν τις τιμές της προ κρίσης εποχής.

Η ανεργία άρχισε να μειώνεται σημαντικά ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι μισθοί όλο και κάτι τσιμπούσαν προς τα πάνω. Η ελληνική οικονομία πέρυσι  αναπτύχθηκε κατά 1,9%. 

Δεν το λες και οικονομικό θαύμα  ωστόσο ήταν μία ακτίνα φωτός σε μια μαύρη δεκαετία.

 Όλοι λέγανε για την αρχή μιας θετικής οικονομικής πορείας  προεξοφλώντας καλύτερες μέρες.

Και ύστερα  ήρθε ο κορωνοϊός (COVID-19) . 

Σήμερα ο τουρισμός φαίνεται να έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα και μάλιστα σε μια περίοδο που προσπαθούσε να συνέρθει από την κατάρρευση της Thomas Cook.

Το πρόβλημα με τον τουρισμό δεν είναι μόνο ότι εξαιτίας του ιού οι άνθρωποι φοβούνται να ταξιδέψουν. Είναι βέβαιο ότι το εμβόλιο σύντομα θα βρεθεί και θα κάνει ξανά ασφαλείς τις μετακινήσεις.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ζημιά που θα έχει προκαλέσει στις οικονομίες των κρατών και στα πορτοφόλια των εν δυνάμει τουριστών και συνεπώς στην οικονομική δυνατότητα των ανθρώπων να ταξιδεύουν.

Παρατηρώντας κανείς την συμπεριφορά των κρατών, των εταιριών, και κυρίως την ακραία αντίδραση των θεσμικών επενδυτών, που όλο και κάτι παραπάνω από εμάς ξέρουν, δεν  μπορεί να είναι και πολύ αισιόδοξος.   

Οι ζημίες στον τουρισμό φαίνεται ότι θα είναι μακροχρόνιες και δεν θα σταματήσουν μόνο το τρέχον έτος. 

Ας ελπίσουμε ότι το πρόβλημα με τον κορωνοϊό  θα εξαλειφτεί σύντομα όχι μόνο γιατί με αυτόν τον τρόπο θα επανέλθει πιο σύντομα η οικονομική κανονικότητα αλλά και γιατί θα σωθούν οι ζωές πολλών συνανθρώπων μας που μπορεί να χαθούν εξαιτίας του. 

Γιατί καλές είναι οι οικονομικές αναλύσεις, όμως  δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι τη πραγματική αξία την έχουν οι άνθρωποι .  

 

Ο Κοκολάκης   Γρηγόρης είναι  Λογιστής Οικονομολόγος,   Σύμβουλος οικονομικής Στρατηγικής με Master  στην Διοίκηση Επιχειρήσεων  

 Γενικός Διευθυντής της Εταιρίας tax-profit.


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ