ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μπαράζ ελέγχων ετοιμάζει η εφορία το 2021
Σαρωτικούς ελέγχους ξεκινά με το νέο έτος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων που έχει βάλει στο στόχαστρό της χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις.
SHARE:
Μπαράζ ελέγχων σχεδιάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για το 2021, οι οποίοι θα επικεντρωθούν αφενός σε υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας, σε υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου, αλλά και στις μεγάλες επιχειρήσεις και στους φορολογουμένους με μεγάλα εισοδήματα. Σύμφωνα με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή:
1. Το έτος 2021 θα διενεργηθούν είκοσι τρεις χιλιάδες (23.000) πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης
2. Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το εβδομήντα τοις εκατό (70%) θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Ποσοστό τουλάχιστον εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) των ελέγχων του προηγούμενου εδαφίου, θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
3. Πέραν του αριθμού των φορολογικών ελέγχων που ορίζονται στην παρ. 1 της παρούσας, το έτος 2021 θα διενεργηθούν από τις ως άνω ελεγκτικές υπηρεσίες δύο χιλιάδες πεντακόσιοι (2.500) έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου.
Ταυτόχρονα υπολογίζεται ότι εντός του 2021 θα διενεργηθούν περίπου 20.000 έρευνες. Στόχος είναι η αποκάλυψη και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της λαθρεμπορίας. Ουσιαστικά, με τα καινούργια συστήματα, η ΑΑΔΕ στοχεύει στον εντοπισμό φυσικών και νομικών προσώπων για τα οποία υπάρχουν υποψίες ή πληροφορίες ανάμιξής τους σε εκούσια φοροδιαφυγή ή φοροαποφυγή, με στόχο την απόκρυψη της πραγματικής φοροδοτικής τους ικανότητας. Το 2021 θα διενεργηθούν, εφόσον κλείσει η παρένθεση της υγειονομικής κρίσης, αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στις επαγγελματικές εγκαταστάσεις τόσο των υπό έρευνα φορολογουμένων όσο και των συναλλασσομένων με αυτές, ακόμη και στις κατοικίες τους (κατόπιν εισαγγελικής εντολής), όταν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για την τέλεση πράξεων φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής.
Στην ΑΑΔΕ θα χρησιμοποιήσουν και την τεχνολογία για την αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων υπενθύμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε μικροοφειλέτες προκειμένου να σπεύσουν να ρυθμίσουν ή να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Στελέχη της ΑΑΔΕ θα επιβλέπουν τη διαδικασία αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων υπενθύμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε μικροοφειλέτες παλαιότερων ετών και θα αξιολογούνται τα αποτελέσματα σε τριμηνιαία βάση με υποβολή σχετικής αναφοράς εντός 15 ημερών από τη λήξη του τριμήνου.
Από φέτος, η ΑΑΔΕ θα αποκτήσει κι άλλο ένα εργαλείο ελέγχου. Τον Απρίλιο ενεργοποιούνται τα ηλεκτρονικά βιβλία για όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες και μάλιστα υποχρεωτικά. Ταυτόχρονα θα ξεκινήσει με προαιρετικό χαρακτήρα σε πρώτη φάση, η ηλεκτρονική τιμολόγηση, με στόχο και αυτή να γίνει υποχρεωτική για όλους σταδιακά. Με την ενεργοποίηση του νέου συστήματος, η εφορία αποκτά μόνιμη "πρόσβαση" στα τιμολόγια των επιχειρήσεων, αφού θα μπορεί να βλέπει, να ελέγχει και να διασταυρώνει αυτόματα τα στοιχεία που εμφανίζουν στα ηλεκτρονικά βιβλία τους τόσο οι εκδότες όσο και οι λήπτες των παραστατικών.