ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέτρα στήριξης ύψους 5 δισ. έως το καλοκαίρι του 2023
Με δεδομένο ότι η ενεργειακή κρίση δεν έχει ημερομηνία λήξης εξετάζεται το πακέτο των μέτρων στήριξης να εκτείνεται σε περίοδο 6 συν 6 μηνών
Ευρύτερο και μεγαλύτερο σε διάρκεια πακέτο μέτρων στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να μεγαλώσει το ανάχωμα απέναντι στο κύμα της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού της και το ενδεχόμενο επισιτιστικής κρίσης στην ΕΕ.
Για το νέο πακέτο στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων η κυβέρνηση έχει βάλει ήδη στην άκρη 1 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό. Στον κρατικό κουμπαρά έρχονται να προστεθούν κεφάλαια της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ανοίγοντας έτσι την ομπρέλα προστασίας στα 2,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.
Με δεδομένο ότι η ενεργειακή κρίση δεν έχει ημερομηνία λήξης εξετάζεται το πακέτο στήριξης να εκτείνεται σε περίοδο 6 συν 6 μηνών, ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό ακόμα και στα 5 δισ. ευρώ προκειμένου να υπάρχει μια περίοδος σχετικής ασφάλειας έως το καλοκαίρι του 2023.
Τα μέτρα στήριξης σχεδιάζεται να ανακοινωθούν σε δύο φάσεις. Εκτός από την παρέμβαση η οποία στόχο θα έχει την επάνοδο των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδα κοντά στα προ κρίσης, μελετάται μια ακόμα κίνηση στήριξης «κοινωνικο-επαγγελματικών ομάδων» με στόχο να υπάρξει πτωτική επίδραση και στο ύψος του πληθωρισμού.
Το δεύτερο αυτό πακέτο, τελεί ακόμα υπό επεξεργασία ενώ για την κεντρική παρέμβαση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού πολλά θα εξαρτηθούν και από το εάν η Ευρώπη θα κάνει τελικά ένα συντονισμένο βήμα αντιμετώπισης του πανευρωπαϊκού προβλήματος που έστειλε τον Απρίλιο τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη στο 7,5% και στην Ελλάδα στο 9,4%.
Τι θα γίνει με ρεύμα, καύσιμα, ΦΠΑ
Σε ότι αφορά στο ρεύμα το Μάιο θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις. Πρόκειται για 72 ευρώ για τις πρώτες 300 KWh και για το φυσικό αέριο 40 ευρώ ανά MWh. Επιπλέον και το τρέχον μήνα θα συνεχιστεί η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης, ύψους 0,15 ευρώ ανά λίτρο στην αντλία για όλους.
Από τον Ιούνιο θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο εθνικό σχέδιο στήριξης, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει πλαφόν στη χονδρική και σημαντική μείωση ή και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Η νέα μέση τιμή της κιλοβατώρας αναμένεται να οριστεί στα 0,16 ευρώ ανά kWh. Σήμερα η τιμή ορίζεται στα 0,25 ευρώ /kWh (με επιδότηση), ενώ χωρίς επιδότηση είναι 0,35 ευρώ /kWh.
Αναφορικά με το ΦΠΑ θα παραταθεί έως το τέλος του 2022 ο μειωμένος συντελεστής σε Εστίαση, Τουρισμό, Μεταφορές. Επίσης στο τραπέζι βρίσκεται η μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% σε βασικά προϊόντα (ψωμί, γάλα, κρέας, μακαρόνια).
Παράλληλα είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και νέα «επιταγή ακρίβειας» 200 ευρώ το καλοκαίρι για τη στήριξη των πιο οικονομικά αδύναμων πολιτών. Η τελευταία θεωρείται ένα εξαιρετικά στοχευμένο και αποτελεσματικό μέτρο, καθώς δίνει απευθείας χρήματα στους δικαιούχους. Για αυτό και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξει παρέμβαση ακόμη και προς τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, υπό την προϋπόθεση ότι το κύμα ακρίβειας θα συνεχισθεί με την ίδια ένταση.