Μειώθηκαν οι ιδρύσεις νέων επιχειρήσεων

Ρίσκο η ίδρυση νέας επιχείρησης

Όλο και λιγότεροι είναι οι Ρεθυμνιώτες που παίρνουν το ρίσκο να κάνουν το επόμενο επαγγελματικό βήμα και να ιδρύσουν μια νέα επιχείρηση, αφού η οικονομική ύφεση, η υπερφορολόγηση και το δυσμενές καθεστώς για τον ιδιωτικό κλάδο και τους ελεύθερους επαγγελματίες αποτελούν «τροχοπέδη» στην προσπάθειά τους.

Τόσο η ίδρυση, όσο και η λειτουργία μιας νέας επιχείρησης αποδεικνύονται «βραχνάς» για εκείνους που το τολμούν και στο Ρέθυμνο, καθώς καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλούς «μη φιλικούς» προς την επιχειρηματικότητα παράγοντες, γεγονός που οδηγεί σταδιακά σε συρρίκνωση της επιχειρηματικότητας.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, το τρέχον έτος έχουν μειωθεί σημαντικά οι επιχειρήσεις που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους σε σχέση με το 2015. Από την 1η Ιανουαρίου του 2016 μέχρι και την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, ιδρύθηκαν συνολικά 213 νέες επιχειρήσεις στο Ρέθυμνο, ενώ λουκέτο έχουν βάλει το ίδιο χρονικό διάστημα 130 επιχειρήσεις. Τα αντίστοιχα στοιχεία για την περυσινή χρονιά δείχνουν πως το 2015 ιδρύθηκαν 283 νέες επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 240 διέκοψαν τη λειτουργία τους εντός του ίδιου έτους.

Στα παραπάνω στοιχεία αναφέρθηκε, μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου κ. Γιώργος Γιακουμάκης επισημαίνοντας πως όσοι ρισκάρουν να ανοίξουν μια νέα επιχείρηση έχουν μειωθεί αισθητά. Παράλληλα, φαίνεται πως παραμένει υψηλό το ποσοστό των επιχειρήσεων που δεν καταφέρνουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους σε αναλογία πάντα με τις νέες επιχειρήσεις που ιδρύονται.

Οι λόγοι είναι προφανείς, όπως επεσήμανε ο κ. Γιακουμάκης: «Οι Έλληνες σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον πασχίζουν και προσπαθούν να κάνουν το επόμενο βήμα για να βελτιώσουν το εισόδημά τους και να ξεκινήσουν μια νέα επιχείρηση. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές δυσκολίες, κυρίως λόγω της υψηλής φορολογίας και των αλλαγών στον ΦΠΑ. Δημιουργείται ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα που φέρνει αναπόφευκτα -και δεν αποκλείεται να φέρει επιπλέον- νέα λουκέτα σε επιχειρήσεις».

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία τα τελευταία χρόνια οι αριθμοί αποδεικνύουν πως η επιχειρηματικότητα ακολουθεί τη συνολική πορεία της οικονομικής συγκυρίας. Στις αρχές της κρίσης, μετά το πρώτο «σοκ» για τους επιχειρηματίες, πολλές ήταν οι επιχειρήσεις που τερμάτισαν άμεσα τη λειτουργία τους, με τον φόβο ότι δεν θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τα αδιέξοδα που δημιουργούνται. Στη συνέχεια όμως, το ρίσκο για αρκετούς επιχειρηματίες φαίνεται πως αποτέλεσε μονόδρομο και έτσι προχώρησαν στο επόμενο βήμα, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που προσφέρονταν στην αγορά, ανοίγοντας μια επιχείρηση. Μετά όμως από επτά χρόνια συνεχούς ύφεσης, είναι αισθητά μειωμένοι εκείνοι που ρισκάρουν να κάνουν ένα επαγγελματικό ξεκίνημα, βλέποντας πως ο κλοιός γύρω από την επιχειρηματικότητα στενεύει διαρκώς.

Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ «ΠΡΟΣΒΛΕΠΕΙ» ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων επιχειρήσεων που ιδρύονται αλλά και διακόπτουν τη λειτουργία τους αφορούν τον τουριστικό κλάδο, επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής. Πρόκειται για μια εικόνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου που παραμένει σταθερή επί σειρά ετών, αφού ο τουρισμός και οι επιχειρήσεις που βασίζονται σε αυτόν αποτελούν αναμφίβολα τον «μοχλό» της τοπικής οικονομίας και ανάπτυξης. 

Η κρίση όμως δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο τον κλάδο, αφού ο τουρισμός τα τελευταία χρόνια ανεβαίνει τον δικό του «Γολγοθά» με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής τη φετινή χρονιά, να αφήνουν το «αποτύπωμά» τους στην τοπική επιχειρηματικότητα. Από την άλλη όμως η οικονομική δυσπραγία που βιώνουν οι Ελληνικές οικογένειες, έχει οδηγήσει σε μια ακόμη απώλεια για το επιχειρείν και δεν είναι άλλη από τους χιλιάδες φοιτητές που στήριζαν μέχρι πρότινος σημαντικά τον κλάδο της εστίασης και της αναψυχής στην πόλη του Ρεθύμνου.

Πρόκειται για παράγοντες που έχουν επηρεάσει συνολικά τις τοπικές επιχειρήσεις που προσανατολίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια με βάση τα δεδομένα που είχε η τοπική αγορά, δηλαδή τον τουρισμό και τους φοιτητές που έδιναν συγκεκριμένη κατεύθυνση στις δυνατότητες για την επιχειρηματικότητα. Σήμερα, εκτός από τις σοβαρές απώλειες στα εμπορικά καταστήματα, η «ασφυξία» έχει επεκταθεί και σε επιχειρήσεις που κρατούσαν σταθερά τα ηνία επί σειρά ετών.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ