ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μείωση τιμών στα μερίδια αγοράς για τους εξαγωγείς
«Σανίδα σωτηρίας» στις ελληνικές επιχειρήσεις και στην εθνική οικονομία εξακολουθούν να δίνουν οι εξαγωγές.
SHARE:
Παρά τις αντίξοες συνθήκες στο παγκόσμιο εμπόριο που ήδη είναι ορατές –σημειωτέον πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου εκτιμά ότι το παγκόσμιο εμπόριο θα ενισχυθεί το 2019 κατά 3,7% από προβλεπόμενη ανάπτυξη 3,9% το 2018–, τα στοιχεία του Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών στην ελληνική μεταποίηση (PMI) δείχνουν ότι ο ρυθμός αύξησης των νέων παραγγελιών από το εξωτερικό κατέγραψε τον Ιανουάριο του 2019 ρεκόρ αύξησης για τους τελευταίους 12 μήνες.
Μάλιστα, όπως επισημαίνεται από την IHS Markit, η οποία καταρτίζει τον εν λόγω δείκτη, η αύξηση των νέων εργασιών από το εξωτερικό για 16ο συνεχή μήνα συνδέεται με την απόκτηση νέων πελατών. Ο δείκτης PMI παρέμεινε σχεδόν σταθερός τον Ιανουάριο του 2019, καθώς διαμορφώθηκε στις 53,7 μονάδες από 53,8 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2018.
Βεβαίως, για να διατηρήσουν τους πελάτες τους στο εξωτερικό, πολλώ δε μάλλον να αποκτήσουν νέους, οι ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να μειώσουν για δεύτερο συνεχή μήνα τις τιμές πώλησης των προϊόντων τους, ενώ από το φθινόπωρο του 2017 είχαν αρχίσει να τις αυξάνουν, καθώς πλέον κάποιες από τις αγορές και τους πελάτες τους θεωρούνταν ώριμοι.
Προς την κατεύθυνση της μείωσης των τιμών εργοστασίου συνέβαλε και η επιβράδυνση της αύξησης του κόστους εισροών (πρώτες ύλες κ.ά. που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των προϊόντων). Συγκεκριμένα, η επιβάρυνση κόστους που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις τον Ιανουάριο του 2019 αυξήθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2016.
Το γεγονός δε ότι και πάλι το κόστος εισροών αυξήθηκε οφείλεται κυρίως στις ανατιμήσεις των πρώτων υλών, των υλικών συσκευασίας και των αγροτικών προϊόντων. Οι αυξημένες παραγγελίες από το εσωτερικό, αλλά κυρίως από το εξωτερικό, έχουν ως αποτέλεσμα να καταγράφεται στη μεταποίηση ο υψηλότερος βαθμός αισιοδοξίας για την παραγωγή μέσα στο επόμενο έτος από τον Ιούλιο του 2012, οπότε ξεκίνησε η συλλογή των σχετικών στοιχείων.
Μία από σημαντικότερες συνέπειες της αύξησης των παραγγελιών ήταν η αύξηση της απασχόλησης, η δεύτερη εντονότερη σε ό,τι αφορά τη δημιουργία θέσεων εργασίας στα χρόνια που γίνεται η έρευνα για την κατάρτιση του δείκτη PMI.
Τις τάσεις που αποτυπώνονται στον δείκτη PMI επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για τον δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία, αυτός που αφορά τις πωλήσεις της εξωτερικής αγοράς ενισχύθηκε τον Νοέμβριο του 2018 κατά 11,6% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2017, ενώ η αύξηση του δείκτη κύκλου εργασιών εγχώριας αγοράς ήταν την ίδια ώρα 3%. Επιπλέον, ο δείκτης τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς υποχώρησε κατά 4,9% τον Δεκέμβριο του 2018 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2018, ενώ σε ετήσια βάση η μείωση ήταν 0,3%.