Με ισχυρά κέρδη ολοκλήρωσαν τον Μάιο οι τιμές του πετρελαίου

Newsroom
Newsroom

Επί του παρόντος, ο OPEC δεν έχει δεχθεί επίσημες πιέσεις να αυξήσει περισσότερο την παραγωγή του προκειμένου να αντισταθμίσει το ενδεχόμενο έλλειμμα ρωσικού πετρελαίου

Έχασε τη δυναμική του το σημερινό ράλι στις τιμές του πετρελαίου μετά τα δημοσιεύματα ότι τα μέλη του OPEC εξετάζουν την ιδέα να εξαιρέσουν τη Ρωσία από την συμφωνία για την κοινή παραγωγή τους, κάτι που θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για να αυξήσουν την παραγωγή τους άλλες χώρες του καρτέλ. 

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιουλίου έχασε 40 cents και έκλεισε στα 114,67 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το συμβόλαιο είχε βρεθεί νωρίτερα να κερδίζει σχεδόν 4 δολ. Σε μηνιαία βάση πάντως το συμβόλαιο σημείωσε άλμα 9,5%. 

Το Brent Ιουλίου κέρδισε 1,17 δολ. ή 1% και έκλεισε στα 122,84 δολ. το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου, κλείνοντας τον Μάιο με συνολικά κέρδη 12,4%. 

Το πιο ενεργό συμβόλαιο του Αυγούστου ωστόσο έχασε 2 δολ. ή 1,7% στα 115,60 δολ. το βαρέλι αν και νωρίτερα σκαρφάλωσε στα 120,80 δολ. το βαρέλι. 

Οι τιμές του αργού βρέθηκαν να σημειώνουν ράλι μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει εμπάργκο στις παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου μέσω θαλάσσιων οδών στα κράτη μέλη, με προσωρινή εξαίρεση για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών.

Το ράλι έχασε τη δυναμική του μετά από ένα δημοσίευμα της Wall Street Journal σύμφωνα με το οποίο ορισμένα μέλη του OPEC εξετάζουν το ενδεχόμενο αναστολής της συμμετοχής της Ρωσίας στη συμφωνία παραγωγής πετρελαίου στην οποία κατέληξε πέρυσι το σχήμα του OPEC+.

Η εξαίρεση της Ρωσίας από τους στόχους παραγωγής πετρελαίου που έχουν θέσει τα μέλη του OPEC και οι σύμμαχοί τους, που μαζί απαρτίζουν το σχήμα OPEC+, θα μπορούσε ενδεχομένως να ανοίξει τον δρόμο στη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες μέλη του καρτέλ να αυξήσουν την παραγωγή αργού, κάτι που οι ΗΠΑ και η Ευρώπη πιέζουν εδώ και καιρό καθώς η εισβολή στην Ουκρανία εκτόξευσε τις τιμές του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Η Ρωσία, ένας από τους τρεις μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, συμφώνησε με τον OPEC και εννέα χώρες εκτός OPEC πέρυσι να αυξάνει σταδιακά την παραγωγή της κάθε μήνα, ωστόσο μετά το μερικό εμπάργκο της ΕΕ και τις κυρώσεις η παραγωγή της αναμένεται πλέον ότι θα μεθωθεί φέτος κατά περίπου 8%. 

Η Wall Street Journal σημειώνει ωστόσο ότι δεν κατέστη δυνατό να διευκρινιστεί εάν η Ρωσία θα συμφωνούσε με την εξαίρεσή της από τους στόχους παραγωγής που προβλέπει η συμφωνία του OPEC+.

Επί του παρόντος, ο OPEC δεν έχει δεχθεί επίσημες πιέσεις να αυξήσει περισσότερο την παραγωγή του προκειμένου να αντισταθμίσει το ενδεχόμενο έλλειμμα ρωσικού πετρελαίου, ωστόσο ορισμένα μέλη του καρτέλ στον Περσικό Κόλπο έχουν σχεδιάζουν ήδη να αυξήσουν την παραγωγή τους κάποια στιγμή τους επόμενους μήνες, σύμφωνα πάντα με τις πηγές που επικαλείται η Wall Street Journal.

Πηγή: capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ