ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το Λονδίνο παραμένει το κέντρο της χρηματιστηριακής αγοράς
Διεκπεραίωσε τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών σε μετοχές τον Ιούνιο
SHARE:
Το Λονδίνο επανέκαμψε φέτος και βρέθηκε και πάλι μπροστά από το Αμστερνταμ, ως το μεγαλύτερο κέντρο στη διεκπεραίωση συναλλαγών σε μετοχές για την Ευρώπη τον μήνα Ιούνιο, παρά το ότι η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση μετατόπισε μεγάλο μέρος του όγκου των πράξεων εκτός συνόρων. Οπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, κατά μέσο όρο σε ημερήσια βάση τέθηκαν υπό διαπραγμάτευση μετοχές αξίας 8,92 δισ. ευρώ σε διάφορες αγορές της βρετανικής πρωτεύουσας, εν συγκρίσει με τα 8,8 δισ. ευρώ σε επιμέρους αγορές του Αμστερνταμ, βάσει στοιχείων της Cboe Europe. Επιπλέον, πρέπει να αναφερθεί ότι τον Μάιο στην ολλανδική πρωτεύουσα ο μέσος όρος συναλλαγών έφθασε σε αξία τα 9,4 δισ. ευρώ και τα 8,7 δισ. ευρώ στο Λονδίνο.
Αντιστοίχως, το Παρίσι, το οποίο κατατάσσεται ως τρίτος μεγαλύτερος ευρωπαϊκός κόμβος, εμφάνισε καθημερινή πτώση των συναλλαγών του από σχεδόν 6,1 δισ. ευρώ τον Μάιο σε 5,8 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί πως η επιστροφή του Λονδίνου στην πρώτη θέση είναι μια ευπρόσδεκτη ενίσχυση για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος δοκιμάζεται από τη νέα συνθήκη εκτός Ε.Ε. Αλλά το προβάδισμα αυτό είναι ένα κλάσμα σε σύγκριση με το αντίστοιχο πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. Πέρυσι τον Δεκέμβριο ο όγκος συναλλαγών μετοχών είχε ανέλθει στο Λονδίνο σε 14,3 δισ. ευρώ σε σύγκριση με 2,2 δισ. ευρώ για το Αμστερνταμ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Cboe.
Η Βρετανία έχασε τα δικαιώματά της για πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 31 Δεκεμβρίου και, ως εκ τούτου, δεν επιτρέπεται οι επενδυτές της Γηραιάς Ηπείρου να ανταλλάσσουν μετοχές σε εταιρείες, τύπου Airbus και BNP Paribas από το Λονδίνο. Ενδεχομένως η Ευρωπαϊκή Ενωση να μπορούσε τελικά να επιτρέψει εκ νέου την πρόσβαση, αναγνωρίζοντας τις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου ως ισοδύναμες με τις δικές της, ωστόσο δεν υπάρχουν αρκετά σημάδια ότι τα πράγματα κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως το Λονδίνο ευνοήθηκε χάρη στο γεγονός πως εξασφάλισε όγκο συναλλαγών και από τη διαπραγμάτευση μετοχών ελβετικών ομίλων. Κι αυτό επιτράπηκε μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. και την εξαίρεσή του από σχετική απαγόρευση που ίσχυε από το 2019. Θα πρέπει να αναφερθεί πως η μεταβολή στον όγκο συναλλαγών μεταξύ των πόλεων δεν πιθανολογείται να επιφέρει σημαντικό αντίκτυπο στους χρηματομεσίτες και στις πλατφόρμες συναλλαγών. Οι μεγάλοι παίκτες, όπως το Χρηματιστήριο του Λονδίνου και η αγορά Cboe λειτουργούν τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Ε.Ε., επιτρέποντάς τους να αποκτήσουν μερίδιο στις δραστηριότητες επί των συναλλαγών, ανεξαρτήτως τοποθεσίας.
Βέβαια, η βελτίωση στην κατάταξη έχει και ένα συμβολικό χαρακτήρα και συμπίπτει με τα σχέδια που προσφάτως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, στο πλαίσιο των οποίων επιδιώκει να διατηρήσει το καθεστώς του Λονδίνου ως κορυφαίου χρηματοπιστωτικού κέντρου. «Η δυνατότητα να διαπραγματεύεται και πάλι μετοχές ελβετικών ομίλων το Λονδίνο συνέβαλε στο να ανατραπούν τα δεδομένα», υπογράμμισε ο διευθυντής χαρτοφυλακίου της επενδυτικής Kairos Partners, Αλμπέρτο Τόκιο.
«Συντόμως το Λονδίνο θα ανακτήσει το καθεστώς του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου κόμβου, οπότε θα φανεί πώς θα μπορούσε να ωφεληθεί, απομακρυνόμενο από τους περιοριστικούς κανόνες της Ε.Ε».